Szerencsésnek tartom magam, mert az utóbbi években lehetőségem volt Magyarországról kimozdulni, és pihenni egy-egy hetet néhány idegen országban. Mondjuk ez számomra nem jelent nagy anyagi terhet, mert mellékállásban a General Motors második alelnöke vagyok, hétvégente Christiano Ronaldo mögött játszom jobb bekket a Real-ban, öltözetemet pedig Adi Dassler ükunokája – aki nem mellesleg országos cimborám – biztosítja számomra, természetesen térítésmentesen.


Az első ilyen utamon azt gondoltam, hogy egy egyedülálló, különleges jelenségről van szó, aztán a későbbi tapasztalatok alapján azt kellett megállapítanom, hogy a magyar turista egy igen speciális fajtájával találkozom nyaralásról nyaralásra: a világ minden táján járt már, de állandóan elégedetlen, folyamatosan fikázó utazóval.

Miről is lehet megismerni ezt a csodálatos példányt?

  • Bár a repülő két teljesen ellentétes részében ültök, de folyamatosan hallod, ahogy ordenáré stílusban meséli, milyen fantasztikus hely Mauritius és Széchenyi Zsigmonddal hány tigrist lőttek Kenyában.
  • Megérkezéskor a szálloda recepciója előtt szóba elegyedik veled, és elmondja, hogy sokat vár ettől a nyaralástól, mert a múlt hónapban jöttek meg Mexikóból, és az magasra tette a lécet.
  • A második nap reggelén eleve szobacserét kér a recepción, mert 12 négyzetméteres tersaszuk egy 2000 éves romtemplomra néz és nem a tengerre.
  • Az első szervezett programon mindenkinek panaszkodik a szállodai szobára, és részletes összehasonlító elemzést vázol fel utastársainak az ausztrál szállodák felszereltségéről és tisztaságáról.
  • A közös ebédeknél öblös hangon fikázza a szállodai kosztot, és dicséri a brazil konyhát. Nem mellesleg háromszor pakolja tele a helyi specialitásokból a tányérját. (Ha szerencséd van, már a nyaralás elején megtalálja a helyi fosós-hányós kórság, és legközelebb csak a repülőn látod.)
  • A szervezett programok sem tetszenek neki, a látnivalók sem az igaziak.  Vígasztalhatatlanul csalódott.  Kambodzsában és Laoszban másként bántak az emberrel.
  • A búcsúvacsorán elmondja, hogy soha nem jönne ide vissza. Nemúgy, mint a Maldív–szigetekre, ahova ő tulajdonképpen már hazajár. Ha visszaér Magyarországra, első dolga lesz, hogy csinos kis pert akaszt az utazási iroda nyakába  és visszaköveteli a pénzét.
  • Természetesen az szétfikázott utazás emléke a következő alkalomra már etalonná nemesül, így minden nyaralást csak átlagosan 1 év csúszással értékel, az adott pillanatban képtelen élvezni azt, ami az emberek többségének sosem adatik meg.

Számomra ez azért meghökkentő a jelenség, mert mindig az ellenkezőjét tapasztaltam annak, mint amiket ezektől a fikázóktól hallottam. Az étel, az ital, a szálloda és a kiszolgálás mindig kurva jó volt. Bár az is lehet, hogy nekem kicsik az igényeim. Nagyon együtt tudok érezni velük, amikor azon keseregnek Balin, hogy milyen nehéz megélni Magyarországon. A körmük totál lekopott mire a chile-i kiruccanás után nagy nehezen összekaparták az utazásra a fejenként félmillió forintot.

Hóhér Tibi axiómája szerint "nyaralni mindenki tud". A probléma az, hogy a fikázás képessége szintén alapfelszereltség, és a két skill találkozása viszonylag zavaró...

TE HOGYAN BÜNTETNÉD A LUXUSUTAK ÖRÖK KRITIKUSAIT?

Last minute AKCIÓ! Világkörüli út fikagépeknek: látogatás egy iráni urándúsító üzemben, romantikus séta Rio de Janeiro nyomornegyedében, teázás afganisztáni tálibokkal, fényképezési lehetőség Irak külvárosában, szalonnasütés az Eyjafjöll vulkánnál, kalandtúra a chicago-i gettóban és a Honduras - Guatemala barátságos labdarúgó mérkőzés megtekintése.

We are out of office. De ti küldjétek az ötleteket!

Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://bunti.blog.hu/api/trackback/id/tr611964104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.05.01. 13:11:58

Örüljön, hogy eljut valahova, hogy van lehetősége megnézni más országokat, szóval ha nyafog, akkor szívlapátot neki!

www.BiSzex.hu · http://bisex.hu 2010.05.01. 16:56:51

hashajtót az ilyennek az italába... én ezt tettem, és olyan jót röhögtem, hogy 3 napig fosotttttt

Idet 2010.05.01. 17:21:01

Séta a jeruzsálemi Méá S'árim negyedben, a hőségre való tekintettel ujjatlan trikóruhában ill. rövidnadrágban, nyitott ingben...

belagezabela 2010.05.01. 17:27:43

Elvinném Ózdra vadkempingezni 1 hétre, pénz nélkül önellátásra 2 löncshús konzervvel meg egy félkiló barna kenyérrel

Öreg Sam 2010.05.01. 17:49:39

Vadászaton adok neki 300 m előnyt...
Na jó,legyen 500,de szélcsend,és sik terep...

romesz 2010.05.01. 17:53:57

Jo a poszt, nagyon jol bemutatja a csoro turistat aki tobbnek szeretne latszani mint ami.

Torcosch De Gevaux (törölt) 2010.05.01. 17:55:45

"azon keseregnek Balin, hogy milyen nehéz megélni Magyarországon. A körmük totál lekopott mire a chile-i kiruccanás után nagy nehezen összekaparták az utazásra a fejenként félmillió forintot"
LOL.
Majd akkor nyaraljon az állam pénzén Vácon,mert gondolom adót tuti nem fizet.

Ikariam Gyerek · http://ipolytarnoc.blog.hu/ 2010.05.01. 18:01:38

Szia szeretnék tőled kérdezni valamit hogy tudtad megcsinálni hogy ott legyen oldalon neked a Facebook?

Thera 2010.05.01. 18:03:46

Büntit nem tudok javasolni, de az embertipus létét meg tudom erősiteni.

Azért vannak ismerőseim akik hasonló volumenű összegeket utaznak el kocsijuk viszont nincs. (Ha belegontoltok egy 5 millás középkategóriás kocsi melyet 7 véente cserél valaki + adó + benzin többe kerül mint évi egy 1millás út. (2 fél millás))

nyomasek 2010.05.01. 18:05:20

Torcosch De Gevaux 2010.05.01. 17:55:45

Aki adót fizet, sikeres ember nem lehet.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.05.01. 18:06:08

Ha személyesen Mahmud bácsi idegenvezetne a dúsítóban, én simán mennék, úgyhogy ez mellé ;P

rókuci 2010.05.01. 18:13:27

Utazgattam, na nem luxus utakon és eleinte mindig vigyorogtam, majd pár nap múlva már nem, mikor már csak kekszet mertem enni, úgy kívánom, hogy az ilyen luxus mócsingoknak is legyen legalább annyi gyomor és bélfertőzésük, mint nekem volt...és nem kell messzire mennem, elég a Balaton:)
Azért egyszer körbeutazom a Földet, persze lehet egy hét után már koporsóban:)

Lille havfrue 2010.05.01. 18:20:44

Sokszor voltunk szervezett utakon, de a fenti okból kifolyólag elegünk lett t.honfitársainkból és már csak a neten saját magunk által szervezett utazásokon veszünk részt (ha magyarokkal találkozunk, mélyen hallgatunk, magunkban röhögünk).

pisces 2010.05.01. 18:26:40

Kiraknám őket Harlem közepén egy szál fehér alsó gatyában "Utálom a niggereket!" táblával a kezükben. (Die Hard)

East Coast Rulz 2010.05.01. 18:38:42

Ohhh! Ez nem csak hazank fiaira/leanyzoira jellemzo am! Ez egy ember tipus ahogy a szerzo is irta, es majdnem mindenhol osszelehet veluk akadni!

gyutyka 2010.05.01. 18:54:26

Tényleg előfordul, de hál'Istennek nem jellemző. Tapasztalataim szerint sec-pec magukra maradnak,a normális zöm nem engedi, hogy "köcsögék" elrontsák nem olcsó pénzért vett nyaralásukat.

ezerhaju 2010.05.01. 18:58:44

Autóbusszal vittem anno csoportot két hetes benelux körútra Érettségi vizsgára ajándékba kapott utazás előtt az induláskor ügyvéd úr apuka magyarázta kislányának, mire figyeljen az út során, adott esetben majd miért, mekkora összegre lehet kártérítésért perelni...Az "érezd jól magad!" meg valahogy lemaradt a végéről...Amúgy szinte minden csoportban volt néhány magas IQ-ju aki már induláskor az "azért is rosszul fogom magam érezni" hangulatot sugározta magából. A saját pénzéért ?...

Taxomükke (UK) 2010.05.01. 19:00:53

Na, ez az írás rendben volt.
Igen, tipikus magyarok. Ezért nem megyek SOHA társasutazásra.
Valamint eszembe jut a régi vicc, tudjátok, a turisták, amikor lenéznek pl. az Eiffel toronyból:
"Magnifico!"
"Amazing!"
"Csugyészno!" (bocs, cirillel most nem megy)
"Wunderbar!"
"Bazmeg, ez kurva fasza, de menjünk már, mert lemaradunk a liftről. Mellettem ezt a feka csajszit azért jól megkefélném..."

birca maxval · http://maxval.co.nr 2010.05.01. 19:40:00

Ismerős mesélte nemrég, hogy van ennél egy rosszabb fajta társutas is. Mert a luxusutazó nem mindig zavaró, sokszor csak vicces. Mesélte ismerős, hogy 3 hétre mentek Indiába. Az egyik ilyen luxusutazó kifejezetten vicces volt, pl. egyszer kiesett a zoknijából egy köteg euró, kb. 20 ezer euró értékben. Döbbenten kérdezték tőle, hogy ezt minek hordja a zoknijában, mire az kihúzta magát és kijelentette "azért, baszdmeg, mert esetleg kizsebelnek, elviszik az összes kártyámat, útlevelet, s akkor, baszdmeg, itt állok majd egy fillér nélkül mint egy balek, érted, köcsög?".

Viszont az idegesítő alak nem ő volt, hanem valami Daniel Jackson utánzat (Csillagkapu), aki MINDENRŐL előadást tartott. pl. "ez az oszlop valószínűleg a gupta dinasztia idejéből való, ahogy nézem II. Csandra Gupta lehet" vagy "milyen érdekes kelet-gudzsarati nyelvjárásban beszél ez az ember, mindjárt váltok vele pár szót". Aztán az első hét vége felé szerencséje volt a csoportnak, mert "Daniel" bement egyedül valahová, elkülönölve a csoporttól és nyomtalanul elveszett - várták azért 2 óráig, de titokban mindenki arra számított, hogy nem fog visszaérni.

Gera 2010.05.01. 19:44:20

@Tibi bácsi: Luxemburgban egy-két hét után az első idegen magyar szó, amit hallottam, valami ilyesmi volt: húzzunk innen a gecibe bazmeg. Mindezt a főtér közepén :)

Mit érdemel a kurvaanyád? 2010.05.01. 19:44:36

Te biztosan azt érdemelnéd, hogy fulladj a saját szarodba, ha ilyen stílusban írsz arról a nőnemű izéről, akinek a génkészletét magadban hordod.

Öreg Sam 2010.05.01. 19:45:10

@birca maxval:
Ez sem rossz!
Én a Danielt (Jack) csak folyékony állapotban ismertem eddig :))

Thai Thai 2010.05.01. 20:03:45

Mdehez tegyük hozzá, hogy általában más nyelven 1 pohár vizet nem tud kérni.:)))

Ленина · http://szanalmas.hu 2010.05.01. 20:05:23

Ez tényleg igaz, de az is, hogy az ilyen embernek általában semmi sem jó, kivéve amit ő csinál, és amit más tudatlan tapló mélyen alul értékel..

sorica123 (törölt) 2010.05.01. 20:30:12

Szerintem elég bünti az nekik, hogy ilyen nyavalygós rossz természetük van:) Főleg, hogy mivel még a szájuk is nagy, valószínűleg tele vannak haragosokkal.
@Gera: de ismerős. Prága, sulis csoporttal voltunk, a végén már ott voltam, hogy leütök valakit (magyart). Az, hogy bazzeg a csoport 80%-a nyomatta a fanyalgást meg kiutálta volna a cseheket Csehországból...?? Valami egészen érdekes élmény volt:) De azért a randa utálatos csehek söre az jól csúszott, arra is emlékszem ám:D

Egyéves Önkéntes 2010.05.03. 09:23:19

Tahitin sokkal jobb posztokat lehet ennél olvasni.

Bogi24 · http://fridabogi.blog.hu/ 2010.05.05. 07:14:55

Ezek a sznob köcsögök, akik előadják, hogy nagyon magas igényeik vannak, nem is értik, hogy kerülhettek egy négycsillagos szállodába, mert ez nem az ő szintjük, a kaja szar, a tengerpart kavicsos/kicsi/koszos. Kézfertőtlenítővel járnak a zsebükben, otthonról hozzák a palackos vizet és mindenben csak a negatívumot látják meg. Azt nem értem akkor miért nem marad otthon a koszos pesti lakásában, aztán süt szalonnát a 2x1 erkélyen!?

Más meg örül, hogy 20-22 éves korában elutazhat külföldre, arra is évekig spórol, mert ugye az embernek nem csak az az egy életcélja van, hogy évente nyaraljon, az év többi napján kell valahol lakjon, eljárni dolgozni, és kifizetni a parkolást:)

Adják nekem a pénzüket ha nem tudnak vele mit kezdeni, majd én élvezkedek.
süti beállítások módosítása