Lelkünket mindig ünneplőbe öltözteti egy-egy olyan nemes pillanat, amikor olvasóink témajavaslatokkal, levelekkel, komplett posztokkal fordulnak hozzánk, hogy a társadalmi feszültséglevezető játszótéren kidühönghessék magukat. Ezúttal Réka problémáját terjesztjük az esküdtszék elé:

"Mit érdemelnek a szelektív kukákat felborogatók? Korábban is láttam guberálókat, akik botokkal próbáltak kikotorni a szelektív kukákból 1-2 üveget, de ma már új módszerrel dolgoznak. Csapatostól járnak, és az üveges konténereket egyszerűen felborítják. A visszaváltható, és még egyben maradt darabokat kiszedik, majd visszaállítják a konténert. A gondom ezzel csupán annyi, hogy egy ilyen művelet után rengeteg üvegtörmelék szóródik szét a konténer körül. A kukabúvár-team persze nem takarítja fel maga után, hanem mint akik jól végezték dolgukat, mennek a következő sziget felé. A Főkefe is csak a konténert üríti, nem áll neki sepregetni. Azon kívül, hogy lehangoló látványt nyújt, veszélyes is lett a konténerek környéke: ha gyerkőccel viszem le a szelektív szemetet, mindig a kukáktól távol kell hagyjam a kicsit, nehogy beletenyereljen egy üveg szilánkba. Erre (Gvadányi u. /Rákos patak partja) sokan sétáltatják a kutyáikat, gondolom őket is zavarja a sok üveg."

Réka vádiratát Hóhér Tibi kollegánk a következő gondolatokkal egészítette ki: Régóta gyűjtjük szelektíven a szemetet, úgy gondolom ezt másoknak is kellene, talán tényleg tudunk ezzel segíteni a környezeten, persze ehhez korszerű szemétlerakás szükséges. Legutóbb, mikor vittük a szemetünket, borzalmas kuplerájjal találtuk magunkat szemben: valamiért elfelejtették az illetékesek, hogy valaki komolyan gondolja ezt a furcsa szokást, hogy otthon külön gyűjti a szemetet és hajlandó akár 1 km-re is elvinni. A szél vitte mindenfelé a papírokat, zsákokban álltak az üvegek a színes szelektív kukák mellett, a műanyag tárolására létesített kuka pedig színültig tele volt. Így akarnak környezettudatosságra nevelni? És ha ezt még nem érezzük igazából problémának, akkor hadd meséljem el legutóbbi nyaralásomat a szelektív szigeteken, amikor egy felborított dobozból dobálta ki egyik csöves a haverjának a zsíros színesfém árut, hogy  - elég szar hatékonysággal - zsebrakétára válthassák. Akciójukat persze a környék is megsínylette...

TE HOGYAN BÜNTETNÉD
A SZELEKTÍV KUKÁKAT FELBOROGATÓ HASZONVADÁSZOKAT?

Mostantól legyen a lakhelye az említett fél m2-es doboz, és hulljon a fejére a színes üveg, szilánkokban.

"Járkáljanak egész nap és este üveg után, majd ne vegyék át tőlük a város másik végéből magukkal cipelt 40 kilós pakkot. Megelőzendő a további szemetelést, boruljon rájuk." by Repülő Majom

 

Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://bunti.blog.hu/api/trackback/id/tr561848539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kencel 2010.03.19. 09:57:45

amugy zsir lenne ha el is lehetne olvasni a bejegyzest ugyanis minden sorveg eltunt. Kicsit igenyesebben.

korlat 2010.03.19. 10:46:57

@Interstellar Overdrive: nem norvég, sörvég! Amikor már csak a nyál van benne.
amúgy tényleg rohadt idegesítő dolog, nálunk is előfordul, hogy szinte meg sem lehet közelíteni a sok dzsuvától a konténereket. Kénytelen vagyok berambózni a százezer sörös dobozzal, mert a másik szigetig el nem gyaloglok...

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2010.03.19. 11:01:13

Ami a képen látszik: szétválogatott papír illetve műanyag szemét ami már nem fért bele a kukába. Úgy tenném fel a kérdést:

Mit érdemel azaz önkormányzat, amelyik kevés kukát tesz ki és azokat ritkán üríti?

Pesten annyival jobb a helyzet, hogy a belvárosi házakban külön kuka van, tehát nem az utcára hordja a nép a szemetet egy helyre, hanem otthon gyűjtik és onnan viszi el a kuka.

Ez a poszt is példa arra, hogy lenne igény, csak ez is szervezetlenül és szarul működik.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2010.03.19. 11:09:14

Mielőtt még beszólna vki: A kukákat felborogatók 5 szíves-üveget érdemelnek, melyekhez anális felhelyezés útján juthatnak hozzá.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.03.19. 11:45:59

Nekem 1 hete van a kocsimban három zacskó összenyomorgatott műanyag palack, mert képtelen voltam arra járni, illetve bárhol észrevenni ad-hoc egy lerakóhelyet. Ha találok egyet, tuti az is tele lesz...

jpmjpm 2010.03.19. 11:57:23

Nekem a múltkor volt szerencsém megfigyelni egy ilyen brigádot. Szakszerűen dolgoztak. Borítottak, turkáltak, kiszedték.

Ami meglepő volt, hogy utána felsöpörték a kiszóródott szilánkokat. Ez korrekt húzás volt.

De gondolom többen vannak akik szarnak a szilánkokra és ott hagyják őket.

jpmjpm 2010.03.19. 11:58:48

@Holyvirgin: Annak a kukásautónak is 5 rekesze van. Minden egyes konténer a megfelelő rekeszbe kerül. Csak ez kívülről nem látszik.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.03.19. 12:15:55

Jah, velük nekem is tele a hócipőm. Borogatnak, ok. De a gyerekek ott kismotorznak utána a millió üvegszilánk között, ott jönnek-mennek a játszótérre, de ezek a szemetek ezzel nem foglalkoznak. Elhajtottak a kurva anyámba többször is ("má' ezt is sajnálod főnök?", meg egyéb kevésbé cizellált dumákkal), mikor szóvá tettem, hogy legalább feltakaríthatnának. Arra is tesznek, hogy lakóövezetben nem hajnali 2kor borogatom azt a szart, minden éjszaka. Többször is kimentem velük veszekedni, de nem fognak fel ezek semmit (rendszeresen azonos arcok tűnnek fel). A rendőröket is rájuk hívtam már, de ugye túl sokat nem tehetnek.
Viszont az U-lakatomat esküszöm közéjük vágom legközelebb, ha megint defektet kapok az üvegszilánkjaik miatt. Már vagy háromszor kellett miattuk út szélén ragasztgatnom / cserélnem a biciklibelsőt. Mert ugye ezzel nem okoznak kárt, mi? Faszt nem, rohadjanak meg (bocs, a legidegesítőbb társaság nekem egy ideje)
Félreértés ne essék: általában úgy nem a csövikkel van bajom, láttam én is olyat, aki feltakarított ilyen akció után, stb.
Szóval én meghempergetném őket a maguk után hagyott mocsokban, míg van belőle egy darab is a gyűjtő mellett :-)

martong 2010.03.19. 13:01:25

Lezárt aluminium kukát próbáljon meg minusz 20 fokban kinyitni a nyelvével.

Nálunk Tacskó visszaveszi a sörösdobozt, az üvegek 80%-át, meg az összenyomott petpalackot is. a papírt leadom, a szerves meg megy komposztba. Meg lehet ezt oldani, de tény, hogy plusz kocsikázással jár.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.03.19. 16:37:11

Én szóbeli figyelmeztetést adnék a szemetelőknek, és ha a harmadik se használ, akkor komposztálás, hogy hasznosuljanak.

Amúgy nálunk nem borogatnak, de sokszor tele van mindegyik konténer, ezért a patakba kell dobálnom minden szemetet, ami szívás, mert az 10 méterrel messzebb van.

mancaa 2010.03.22. 19:54:56

Óóó a Komposztelai Szent Szelektív Szemetelő szíve szakad szenvedésteiktekért... :D

Hithű ateista 2010.03.24. 22:34:09

Ez nyugaton úgy megy, hogy a háztól elviszik a vegyes szemetet, jó kis pénzért, hetente, és számolják, hányszor raktad ki a hónapban a kukát.
Mivel azután fizetsz, ezért nem tömöd tele, hanem szelektálsz.
A komposztszemetet is elviszik hetente ingyér.
A többit gyűjtöd, és egy megfelelően elhelyezett (központ környéke, persze nem BP méretű település) szemétudvaron leadhatod, és jó helyre kerül.

Nincsenek szemétszigetek, nem viszi a szél a kiborogatott papírt, nincsenek kukázók, és fizetni sem kell érte. Csak egy kis vesződség két-három hetente.
Ja és a műanyagba minden mehet, amiben van műanyag, plussz könnyűcsomagolások.

A hulladékudvar, vagyis az önkormányzat meg profitál a válogatott szelektív hulladék piaci árából, plusz van egynéhány embernek biztos állása, és nem kell válogatnia, csak felügyel.

Szerintem korrekt. Valami ilyesmi kéne otthon is.

Repülő Majom · http://www.kutyushop.hu 2010.03.25. 12:59:26

A büntetés: járkáljanak egész nap és este üveg után, majd ne vegyék át tőlük a város másik végéből magukkal cipelt 40 kilós pakkot. Megelőzendő a további szemetelést, boruljon rájuk.

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2010.03.25. 13:01:22

@Repülő Majom: Kicsit tovább gondolva: pótolják a szelektív kukáskocsit velük, ingyen, rendőri felügyelet mellett, nehogy állást akarjon váltani.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.03.27. 00:20:14

mit érdemel az, aki kerékpárutak mellé engedélyezte a szelektív gyűjtőket? tatai út, tél utca,... a defekt garantált.
süti beállítások módosítása