Otthonszülés kettő

Címkék: család egészség társadalom

2010.10.06. 10:01

Ismét aktuális téma, Geréb Ágnest és három társát éjjel őrizetbe vették, mert újra kellett éleszteni egy újszülöttet az ilyenolyan születés házánál. Ami nem is otthonszülés ugye, de félrevezetni nem akarok: otthon szülnek, de van egy felkészítő intézmény, ahol Geréb Ágnes az ő tevékenysége iránt érdeklődők részére a relkészítő tanfolyamokat gyakorolja... Azt nem tudom, hogy a nevét miért lehet kiírni (az Index az őrizetbevételről szóló beszámolóban megtette), de talán azért, mert a sok nem helyén való esetével közszereplővé tette magát. Vagy ha nem, akkor én most azzá teszem.

Ez a mondat is megér egy gyönyörködést: "Geréb elszállítása után a lakásban maradt egyik bába mobilját a beszélgetés közben vették el." A bába mobilja annyira priceless, mint a boszorkány mopedje, vagy a királyné MSN-je. Kíváncsi vagyok, Erzsébetnek van-e webkamerája...

Ahogy mások nyíltan otthon (vagy egyenesen bele a szenteltvízbe) akarnak szülni, és büszkén kampányolnak mellette, én ugyanolyan nyíltan ellene vagyok - hangsúlyozom, ebben az országban, ilyen népesség, ilyen készenléti reakcióidő/mentő állapot mellett. Mert ha valamiben kockázatkerülő szeretnék lenni, és még lehetőségem is van rá, akkor az a gyerekszülés.

Vannak, akik elhiszik azt, hogy ott dől el az élet, hogy nyugodt körülmények között születünk meg, otthoni körülmények között, ahol majd járni, beszélni is megtanulunk. Mások abban hisznek, hogy ott dől el az élet, hogy 10 percnél tovább életben maradunk-e. Mert élhet az ember geci kiegyensúlyozott életet, ha 0.0001 évet él cuzámmen. Az anyáról nem is beszélve. Jack és Sarah.

Nem örülök, hogy megint valaki más rémült halálra, hogy 3 percig lehet apa, vagy anya, bár ők mentek el alávetni magukat ennek a szerencsétlennek, a balszerencsének ezt az ésszerűtlen pofozását, hergelését senki nem érdemli, még az sem, aki hülye, vagy annyira spirituális, hogy nem tudja kiszámolni, hogy 20 perc, amíg kiér a mentő, ha baj van.

Azért felmerül a kérdés, minden undorom ellenére, hogy miért kell őrizetbe venni valakit ilyenkor. Nehogy az illető anyukát még 3x megszülesse hirtelen felindulásból? Vagy már a következő napi ügyfél miatt? Lehet, hogy ha 2 napig nem dolgozik, 3-4 élet menekül meg. Szerintetek?

Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://bunti.blog.hu/api/trackback/id/tr882350127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pera 2010.10.06. 11:53:27

Ránduljon görcsbe az arca, hogy többé ne tudjon ilyen "nekem megvan a lelki békém, a ti világotok nincs rám hatással" fejet vágni és így senkinek eszébe sem jutna egy ceruzaelemet sem rábízni.

bukott madonna · http://bukottmadonna.blog.hu 2010.10.06. 12:02:33

már akkor rosszul vagyok, ha a nő arcára nézek. úgy néz ki, mint valami főgonosz, aki elhatározta, akkor is véghez viszi sötét a tervét, ha az egész világ próbálja megakadályozni.

soha nem voltam terhes, nem is beszélve az otthon szülésről, de ha egyszer a jövőben mégis erre kerülne a sor, azt hiszem, szívesebben választanék egy normális kórházat, neadjisten magánkórházat. itt lehet álszent módon azon vitázni, miért fizetni azért, amit minden hónapban levonnak a fizetésedből, de én pont lesz.rom.

ha egyszer gyereket szülök, úgy próbálom neki megadni a jó indulást, hogy közben körültekintő vagyok a kettőnk biztonságát illetően is.
észnél kell lenni, kb ennyi.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.10.06. 12:15:41

Itt egy higgadt és jó poszt olyantól, aki az otthonszülés mellet van:
pilu.blog.hu/2010/10/06/kommandosok_vs_kismamak

Egy nagyon fontos dolgot mond: "egymaga lett felelőssé téve egy társadalmi igény kezelhetetlenségért" - mert az otthonszülésre tényleg társadalmi igény van. És nem az a megoldás, hogy betiltjuk, hanem hogy biztonságossá tesszük.

A társadalom és a közjó egyik lényege, hogy összedobjuk azt is, ami a kisebbségnek kell. Ezért kapnak támogatást a művészfilmek, vagy ezért van 90% gyógyszertámogatás olyan szeren, amit egy 50 embert érintő betegségre kell szedni. És ezért kellene ezeket kezelni, mentővel biztosítani, de megadni a lehetőséget annak, aki ezt szeretné.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.10.06. 12:21:53

@bukott madonna: nem méltó ott megfogni a dolgot, hogy szép-e. Ez a nő nem gonosz, csak felelőtlen, és vallási fanatizmus szintjén ragaszkodik egy szokáshoz. Nemcsak ésszerűség alapján, hanem statisztikailag is egyszerűen kockázatosabb az otthonszülés. De ezt hiába mondod embereknek, akik nem tisztelik a számokat, és annyit tudnak mondani, hogy "kórházban is halnak meg csecsemők" (_de ő kezdte_, illetve _de a többieknek is 3-as lett a dolgozat, apa_), "a középkorban is otthon szültek" (sőt a középkori bloggerek jobb fejek voltak, mert nem írtak róla!).

Az kevés filmben van benne, ahogy dobálják ki a halott csecsemőket az utcára, nem túl kedvező hatékonysági fokon.

bukott madonna · http://bukottmadonna.blog.hu 2010.10.06. 12:57:08

@nosferato: igazad van, de attól, hogy nem szép, a kisugárzása még lehetne jó. valószínűleg a fanatizmusa taszít.

szöszibaba 2010.10.06. 15:42:44

hogy mit érdemel? mondjuk, hogy hirtelen világosodjon meg minden "ősanya" elméje, és jöjjenek rá, hogy nem éri meg valami ködös "eszméért", vagy lázadásból, vagy bármi agyament dolog miatt a gyerekük életét kockáztatni :P akkor nem tudom miből élne a jövőben...

egyébként szerintem a letartóztatásra azért volt szükség, mert fennáll a bizonyítékok eltüntetésének a veszélye. nemcsak erről az ügyről van szó, al van tiltva a foglalkozása gyakorlásától. ha ezt a rendelkezést figyelmen kívül hagyja, ara lehet bizonyíték pl. a laptopján üzenetváltások, ilyesmik formájában, illetve a banki tranzakciók között.

szöszibaba 2010.10.06. 15:45:36

@bukott madonna: igazad van. én is valahogy így gondolom. csak egy példa: mi van, ha császározni kell? azt is a konyhaasztalon tervezi megcsinálni? és nem, nem jön a mentő! illetve jön, csak hát az ugye idő...és még valami: itt sem ők hívtak mentőt, hanem a kétségbeesett apuka leintett egyet az utcán. mint ahogy a taxit leinted...meddig akartak még próbálkozni az újraélesztéssel? eszemmegáll...

jbc4wa 2010.10.06. 15:50:49

@nosferato: Az a probléma szerintem ezzel az elmélettel, hogy az otthonszülést csak abban az esetben lehetne biztonságossá tenni, ha ugyanazok az orvosok és eszközök rendelkezésre állnának, mint a kórházban. Beleértve ebbe egy teljes műtőt, ugyanis a legbiztonságosabbnak indult szülés is végződhet katasztrófálisan. Ha viszont mindezt rendelkezésre bocsátaná a TB az otthonszülőknek, az egyenlőség jegyében, akkor ki a fene akarna innentől a kórházban szülni? Ha ott állna haptákban néhány orvos, egy műtő stb. a nappalimban, ugrásra készen? Nem hiszem, hogy reálisan és TB alapon mindez megoldható lenne. Csakis saját költségre. Az említettek hiányában viszont abszolút felelőtlenség otthon szülni.

Sörhas 2010.10.06. 16:13:33

Mindig is lesznek felelőtlen/hülye emberek. Mit érdemel az, aki így szül? Azt a rémületet, sokkot, amit gyermeke elvesztése/újjáélesztése okoz számára. Geréb meg azt, hogy minden ilyen esetnek legyen jó nagy médiavisszhangja, hogy minél több embernek menjen el a kedve az ő (és a többi bába) módszereitől. Sajnos van egy szűk társadalmi igény rá, de egészséges magyar újszülöttekre még ennél is nagyobb. A gyermek érdemelne valamit, méghozzá felelősebb szülőket és biztonságosabb születést. Az anya vagy a bába lecsukása senkin és semmin nem segít!

regisztráltam · http://href.hu/x/cdde 2010.10.06. 17:07:09

Az apuka büntit érdemelne, mert neki kellett volna időben az asztalra csapnia, hogy NEM! Ha komplikáció van, akkor mi van?

kisboci28 2010.10.06. 19:42:45

Én hamarosan szülök és még csak meg sem fordult a fejemben,hogy otthon tegyem!!!
Pusztán azért is mert ha történik valami ott azonnal segitséget kapok!!! persze bárhol történhet hiba de legalább a tudat megvan, hogy én mint szülő megtettem mindent a baba biztonsága érdekében... Azért azt is durvának tartom, hogy mennek még olyan dúlához az emberek aki az előző babának (ki tudja milyen okból: (hozzá nem értés, figyelmetlenség vagy bármilyen természetesen nem GONOSZ ok) véletlenül eltörte a nyakát a szülés közben. Arra is kiváncsi lennék ha ez vele történt volna akkor mit mondana?? Pl: A sors akarta igy vagy Isten adta Isten elvette??? Felháboritó az egész úgy ahogy van!!! És valóban az emberi hülyeségnek nincs határa!!!

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.07. 00:43:34

mennyire penge itt is mindenki. nyilván mind szültetek már, kórházban is, otthon is, ismeritek mindkettőnek az előnyeit-hátrányait.

ballagjatok el egy átlagos kórház szülészetére. nézzétek meg a termeket. jobb helyeken van körbevezetés, ahol meg nincs, azt úgyse bírja a gyomrotok.

aztán számoljátok meg a műtőket. meg a szülőszobákat. meg a vajúdókat.

aztán menjetek el egy front/vihar idején és nézzétek meg a folyosón állva vajúdó mindenórás kismamákat, a szülőszoba előtt ordítókat, a szülőszobában ordítókat, az (1db) műtőben ordítókat, meg a kétségbeesetten rohangáló elégtelen személyzetet és bólogassatok bölcsen, igen, a kórház a nyújtja a maximális biztonságot.

aztán vegyétek észre, hogy helyhiány miatt nem a szülészetre kerül az anya, hanem a másik épületbe, a nőgyógyászatra, ahonnan nem tud átmenni szoptatni, mert frissen van műtve, a csecsemős nővérek nem viszik át a gyereket, mert esik, mert hideg van, mert nincs kedvük, mert nem találják az anyát, vagy átmegy, mert tudja milyen fontos az elején a szoptatás, de felszakad a varrat, vagy tűdőgyulladást kap, vagy valami durva fertőzést (magyar kórházban azt a legkönnyebb) aztán gondoljátok át, hogy mekkora királyság is a kórház biztonsága.

ja, és mindezt úgy, hogy amíg a nőd bent szül, addig a végignézheted, hogy a műtőből épp kitolják a gyerekét épp elvesztett nőt az ideges orvosok. nem bábák, orvosok.

---

ha minden szülésztől megvonnák az engedélyt, akinek a keze alatt meghalt már csecsemő, akkor kb. maradna tucatnyi szülész az országban, de ők se sokáig.

de könnyű egy embert hibáztatni, mi sem könnyebb ennél.

kastner 2010.10.07. 07:56:20

Orvos vagyok és még egyszer egyetemen eljött hozzánk G.Á. az otthonszülésről beszélgetni. Nem kell mondanom többen kijöttünk a szemináriumról, mert nem tudta megmagyarázni, hogy mi jó abban, hogy olyan helyen szülsz, ahol nem áll rendelkezésre az esetlegesen fellépő komplikációk elhárításához szükséges összes felszerelés.
A születendő gyermeked élete nem a Tiéd, nem rendelkezhetsz vele, mint a sajátoddal. Köteles vagy mint szülő, mindent megtenni, hogy a gyermeked úgy jöjjön világra, hogy mindent megteszel a biztonsága érdekében. Aki nem így tesz, az felelőtlen.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.10.07. 09:01:53

@mcs: tök igazad van abban, hogy rosszak a körülmények a szülésnél: egyébként ezt is megírtuk itt, és rendszeresen téma akár a Homáron, hiszen minden szülő könnyebben bassza fel magát ilyenkor a szolgáltatás színvonalán, mint egy gyorsétteremben.

A "nem bábák, orvosok" mondatrészednek semmilyen üzenete nincs számomra, gyakorlatilag nem értem, tudjál róla. Hacsak nem arra célzol, h orvos mi a faszér tologat, miért nem szül éppen.

És: én nem egy embert hibáztatok. Kivan a rőzsém erre a némberre, de a teljes otthonszüléstől, BÁRKI csinálja, és ide venném még a nyilvános szoptatást, és az összes "mutatnom kell a sok parasztnak, hogy jobb anya vagyok mint tízmilliárd másik", pedig pont hogy nem, ezektől kiráz a hideg. Ha Geréb jelölteti magát ennek a mozgalomnak az élére (ami sok embernek fontos), akkor Ő LESZ az 1 ember, akit még a mozgalom mellé utálok. Ennyi bazmeg, ki ne találd, hogy mások pécézték ki. Keresi a bajt, szerinte jó ügyért, szerinted is jó ügyért. Megtalálta.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.10.07. 09:04:41

@kastner: mosógépszerelő vagyok, és munkám során gyakran találkozom emberekkel. Amúgy pont annyira riszpekt azoknak, akik kivonultak, mint akik végighallgatták, de leginkább annak, aki meg tudná fojtani egy kanál vízben, ÉS végighallgatta.

szöszibaba 2010.10.07. 09:22:12

"És: én nem egy embert hibáztatok. Kivan a rőzsém erre a némberre, de a teljes otthonszüléstől, BÁRKI csinálja, és ide venném még a nyilvános szoptatást, és az összes "mutatnom kell a sok parasztnak, hogy jobb anya vagyok mint tízmilliárd másik", pedig pont hogy nem, ezektől kiráz a hideg."

szívemből szóltál. engem is.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.07. 09:53:12

@nosferato:

tisztázzuk le: ha rosszak vagy egészen rosszak lehetnek a körülmények szülésnél a kórházban, akkor mi is áll szemben az otthon szüléssel? a lehetett volna elve?

mondjuk nem akarok pálcát törni, de azért igazán röhejes ahogy főként a férfi önkéntes mérvadók elítélik az otthon szülő nőket.

a szoptatás tök más kérdés szerintem, a mindenkinél jobb anya vagyok témakör pedig mindenkinek kinyitja a bicskát a zsebében, akinek valaha volt gyereke.

valami nagyon meg van keveredve benned, ha ezért/ezekért pont egy szülésznőt okolsz.

Bejja1 2010.10.07. 10:18:09

jbc4wa :

Ha otthon a nappalidban felállítanák az instantmobilműtőt, ott állnának az orvosok bemosakodva , mi is lenne a különbség a kórházban és az otthonszülés között ?

Jó, tudom, nem lenne rajtad kivül még pár vajúdó. Ez ennyire meghatározó lenne ?

Nem tudom, kérdezem.

szöszibaba 2010.10.07. 10:18:38

@mcs: az összehasonlíthatóság elve alapján, íme egy kis statisztika:

"dr.morcz:
2007. 09. 20. 1:24
Orvos vagyok, tehát érintett ;-) bár legalább nem nőgyógyász. Nagyon is meg tudom érteni, ha valaki a mai kórházi körülmények miatt (ideértve az orvosok egy részének embertelen vagy pénzéhes magatartását is) az otthonszülést választaná. De van két dolog, amin el kellene gondolkodni.
Az egyik az, hogy adódhatnak olyan helyzetek, amik kórházban nagyobb eséllyel oldhatók meg. Ide sorolnám a mostani tragikus esetet is, mert - sok hírforrásban olvastam - a beérkezés után 5 perccel már kint volt a baba. Geréb Ágnesék honlapján szerepel, hogy - teljesen jogosan - csak problémamentes szüléseket vállalnak. Az általuk levezetett szülésekről nem találtam saját adatot, de a különböző sajtó-, és fórum-anyagokban a legnagyobb szám 3.000 volt. Ebből a max. 3.000 problémamentesnek induló szülésből 3 végződött tragédiával, és több (de pontos adat erről nincs) sürgős kórházba szállítással. Ez az 1 ezrelékes halálozási arány (és kérdés, nem lenne-e nagyobb, ha többek nem kerülnek kórházba) elég sokkal több, mint az elmúlt év 0.41 ezrelékes országos aránya (40 halálozás 97 ezer szülésből), pedig ebben benne vannak a veszélyeztetett, súlyos beteg, vagy éppen erős dohányos terhes anyák eleve rosszabb eséllyel induló újszülöttjei, és az egyre gyakoribb igen kis súlyú (akár 1000 gramm alatti) koraszülöttek is. E számokat elnézve egyértelműen biztonságosabbnak tartom a kórházi szülést, mindazon negatívumok ellenére, amiket sokan jogosan írnak le."

ugyan 2007-es, de az arányok számottevően azóta sem változtak.

"anyám, a számok nem hazudnak" az emberek viszont igen. tessék gondolkodni, feleim, abba még nem halt bele senki.

szöszibaba 2010.10.07. 10:21:13

@Bejja1: "Ha otthon a nappalidban felállítanák az instantmobilműtőt, ott állnának az orvosok bemosakodva , mi is lenne a különbség a kórházban és az otthonszülés között ?"

nappaliban nem csinálunk koszt, de ha otthon lenne egy felszerelt műtőm, szakemberekkel, asszisztenciával együtt (takarítónőt mégse állíthatom be asszisztálni) akkor még talán én is elgondolkodnék rajta. kérdés, érdemes -e azért az egy-két alkalomért megvalósítani ezt a nagy beruházást otthonunkban, mikor remek intézmények vannak, a beruházási ktg. töredékéért igénybe vehetők :P:D

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.10.07. 10:45:09

@szöszibaba: ha nekem lenne otthon egy mobilműtőm, akkor meghívnám Geréb Ágnest, hogy ott gyakorolja a hivatását, és átköltöznék a szomszédba. A műtő _mobil_ jellege ellenére. Vagy nekiadnám.

@mcs: nem a szülésznőt okolom! Tőle csak simán undorodom. Ez egy társadalmi igény, amihez korai ragaszkodni, lásd 10.06 12:15:41. A 2.5-szeres mortalitás a baj szerintem, és akkor ez még csak az előre problémamentesnek vélt szülésekre vonaktozik.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.07. 10:50:01

@szöszibaba: az élveszületési arány valóban fontos, de nem az egyetlen szempont.

az igaz, ha csak azt vizsgáljuk, akkor a kórház jobban teljesít.

hogy szép demagóg példával éljek, a halevésbe (otthon evés) is bele lehet halni, mégsem megyünk kórházba enni, pedig ott dokumentáltan kisebb ennek a kockázata.

az élet magában rejti a halál lehetőségét, az előre tudható kockázatokat mérlegelve dönthetsz úgy, hogy vállalod, vagy nem.

a nagyvárosban élők nagyobb eséllyel halnak meg közlekedési balesetben, ugyanakkor jobb esélyeik vannak egyéb balesetek-betegségek túlélésére, mert közelebb vannak a kórházhoz, mint a tanyán élők.

a városban élők akkor felelőtlenebbek, mint a tanyasiak?

ezt nem lehet számok, statisztikák alapján eldönteni. mindenki úgy csinálja, ahogyan biztonságosabbnak érzi. ez valakinél kórház, valakinél a saját lakása.

ha a saját véleményed tartod az egyedül üdvözítőnek, akkor viszont simán korlátolt vagy, ilyen egyszerű ez.

szöszibaba 2010.10.07. 11:35:06

@mcs: nem az a kérdés, hogy én vállalom-e. (én már sok mindent vállaltam, amiben "benne volt a halál lehetősége") az a kérdés, kockáztatom-e a saját gyerekem életét.

kisboci28 2010.10.08. 12:18:51

Lehet mondani persze, hogy milyen pengék vagyunk mind akik nem szültek vagy nem otthon tették ezt!!!! A magyar korházakat is lehet szapulni, bár megjegyezném ha a lertak 100%ig fednék a valoságot vagy nem szülne senki vagy mindenki otthon!!!! Amugy mind ez lényegtelen! A lényeg az, hogy ha úgy dönt valaki, hogy otthon szül akkor is megtehet bizonyos lépéseket a biztonság érdekében, mert lehet például mentőautót készenlétbe kérni a házhoz HÁTHA szükség lesz rá!!! Persze ehhez egy felelőség teljesen gondolkodó felnőtt ember szükséges akinek fontos a családja és születendő gyermeke! Én nem hibáztatnék mást csak a szülőket akik nem tesznek meg mindet ennek érdekében. Hiszen ne felejtsük el G.Á. sem dolgozna ha nem lenne rá kereslet!!! Oh és mielőtt elfelejteném van választási lehetőség orvos és korház tekintetében is és ezt egy teljesen átlagos kismamaként tudom mondani akinek nincs pénze magánklinikára mégis körültekintő lehet és VÁLASZTHAT hol fog szülni!!! Szóval azt hiszem mi PENGÉK valahogy igy gondolkozunk a nem pengékkel szemben!!!! :)

Stiel 2010.10.13. 20:55:46

@mcs: demagóg, amit mondasz a halevésről és városi életről. Senki nem akar teljes körű életmód-tanácsadást nyújtani, csak a szülésről van szó, az pedig rövid és elég jól szeparált esemény az élet többi részétől.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.14. 10:59:03

@Stiel:
miért kellene szeparáltan kezelni?

egy csomó dolog van, ami veszélyes és rizikós, mégsem kórházban műveljük.

mindegy, nincs kedvem már érvelni.

ha vitatod, hogy az emberek képesek felelős döntéseket hozni a saját és családjuk dolgairól, az a te dolgod.

bizonyára örömmel tölt el.

7thSea 2010.11.05. 22:04:18

@szöszibaba:
Ezeket az adatokat nézve azért mégse tűnik annyira veszélyesnek az otthonszülés, mint amekkora visszhangot kiváltott az eset.
Persze én továbbra sem támogatom ezt a bokorban szülős módszert.

alegna21 2011.05.16. 13:30:31

Azért a halevés és egy szülés végrehajtása szerintem nem említhető egy lapon. A legtöbb nő életében ez a legnagyobb fizikai fájdalommal járó esemény, ott azért vér folyik, és nem egy veszélytelen, rutinszerű, kiszámítható végkimenetelű dolog. De legfőbb indok az otthonszülés ellen szerintem mégis az, hogy nem csak a saját testi épségünk, hanem a gyerekünké felett is döntünk... A témáról részletesen ír Dr. Berkő Péter itt:
www.letolthetokonyvek.hu/konyvek/szuleszeti-zarojelentes-dr-berko-peter-2011
süti beállítások módosítása