Nem vagyunk mi irigy gyerekek, szívesen beengedünk másokat is a társadalmi feszültséglevezető játszótérre, hogy a megfelelő keretek között kidühönghessék magukat. Ezúttal D0ki nevű olvasónk küldött nekünk egy vendégposztot, amelyből kiderül, hogy a kínaiak nemcsak pinyóban überelhetetlenek, de Munkahelyi Terrorban is.


Rosszul csináljátok! Csak ennyit kéne megmondani a Foxconn vezetőségének. Annak, aki nem hallott volna még a botrányos cégről egy rövid ismertető: Ez egy műszaki cikkek tömeggyártásával foglalkozó cég, melynek Kínában van a székhelye (pontosabban Tajvanon, de mivel azt szinte senki nem ismeri el független államként, inkább maradjunk Kínánál...) Ez az a cég ami alkatrészeket gyárt számítógép-alaplapokhoz, tévékhez, iphone-okhoz, playstationökhöz, xboxokhoz és még ki tudja mennyi mindenhez. Tudjátok általában olyan kacatok ezek, amik miatt a „nyugati civilizáció" a belső sávban hajt az eltunyulás és a tudatlanságba süppedés felé! (Ez persze csak egy magánvélemény). No de mit is csinálnak rosszul?

 

Arról van szó, hogy a közelmúltban néhány alkalmazottjuk a reménytelenség végső lépcsőfokáig eljutva a halálszaltó mellett döntött. (Gyengébbek és plázacicák kedvéért: öngyik lettek, mert depik voltak.) Előfordul. "Na de miért?" - Kérdezték páran a világsajtóban a cég vezetésétől. "Nem tudjuk, de utánanézünk" - mondták ők. Vajon mi is lehet az oka, hogy értelmetlennek és céltalannak találják a dolgozók az életüket? Hmm. Talán a 72 órás(!!!) műszak? Talán az, hogy 900 jüant (kb. 139 dollárt = kb. 32 000 Ft-t) keresnek egy hónapban? (Tehát ha egy általuk gyártott iPad-et akarnának megvásárolni, akkor évekig kéne dolgozniuk.) Talán az, hogy nincs, ismétlem NINCS munkaszüneti nap? Nincs vasárnap, nincs szombat. Nincs kifogás. Nincs nyafogás. Gyár van. Alvás - gyár - evés - alvás - gyár... Nincs nem. Nincs de. Spenót van!

Lássuk csak milyen megoldást eszelt ki a furfangos kínai vezetőség!? Nos, volt pár választásuk szerintem. Fizetésemelést adni, hogy ha legalább agyondolgozza magát az ember, tudja, hogy a családja jól jár, mert nem csak egy marék rizsre valót visz haza. Vagy beiktatni pár munkaszüneti napot, hogy a munka hősei legalább egyszer egy héten kialudhassák magukat. Vagy talán ha már mindenképp így kell dolgoztatni őket, akkor felvehetnének egy tanácsadót, aki segít túljutni a lelki válságokon, aki reményt adhat nekik és megnyugtathatja őket. De nem! Ezek nem elég költséghatékony megoldások. Ők amellett döntöttek, hogy felszerelnek pár biztosítóhálót és rácsokat tesznek a gyárak ablakaira. Nem számít, hogy kinyírják magukat a munkásaink, csak ne itt csinálják...

Amikor ilyenekről hallok, mindig belegondolok, hogy a fáraók óta eltelt 5000 évben sehova nem jutott az emberiség. Szóval kérem Bünti népének ítéletét:

MIT ÉRDEMELNEK A XXI. SZÁZADI RABSZOLGAHAJCSÁROK?

Az ilyen cégek menedzsmentjét befogni egy gigantikus gránitpiramis építésébe és a korbácsot odaadni a korábbi alkalmazottak kezébe.

"Én egyszerűen arra ítélném őket, hogy beálljanak és ugyanúgy dolgozzanak, ahogy a munkásaik életük végéig. Ha emiatt ők is úgy gondolnák, hogy az nem is olyan messze van (az életük vége), hát C'est la vie." by helianthus

Vendégposzt: D0ki

Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://bunti.blog.hu/api/trackback/id/tr972194387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Siendor_ (törölt) 2010.08.04. 08:48:26

Meg megduplázták a fizetéseket is.

helianthus 2010.08.04. 14:55:50

Én egyszerűen arra ítélném őket, hogy beálljanak és ugyanúgy dolgozzanak, ahogy a munkásaik életük végéig.
Ha emiatt ők is úgy gondolnák, hogy az nem is olyan messze van (az életük vége), hát C'est la vie.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.08.05. 08:29:10

A rácson kívül DUPLÁJÁRA emelték a fizetéseket. Nézzetek utána jobban!

DUPLÁJÁRA! 850 ezer embernek, mert Szencsenben ennyien dolgoznak a gyárban. Szemcsen lakossága egyébként 13 millió 200 ezer.

D0ki 2010.08.05. 09:53:52

Igaz, utánanéztem a bérekkel kapcsolatban is léptek már - de először a rács volt fenn. A bér ekkora létszámnál nagy érvágás volt a cégnek de biztos vagyok benne, hogy nem lépték volna meg, ha a világsajtó nem cikkezik róluk. Az, hogy a duplájára emelték... nos ez a cégnek sokkal jobban fáj, mint amennyire az egyes dolgozóknak jót tesz. A dupla bér az még mindig kb a magyar minimálbér(amiből szintén nehezen lehet kihúzni) kétharmada - jó oké tisztában vagyok a vásárlóerő-paritás és a reálérték fogalmával - de összehasonlítási alapnak azért ez az érték is megteszi.

helianthus 2010.08.06. 09:13:13

Jól látom, hogy itt ketten is a gyárat védik, és kérdőre vonják a posztolót, mert nem nézett utána jobban?
Dolgoztatok már 72 órás műszakban? Én nem is értem, hogy bírják.
Egyszer dolgoztam 16 órát gyárban egyhuzamban, a végére majdnem megvilágosodtam.
Azt gondolom, ha ezek az emberek tényleg úgy dolgoznak, ahogy le van itt írva, az igazából megfizetethetetlen.

Wannabe 2010.09.26. 18:33:29

De olcsótelefon az persze kell.
süti beállítások módosítása