Mit érdemel az Artisjus?

Címkék: közélet gazdaság

2010.03.24. 07:40

Mostanában számos panasz látott napvilágot az Artisjus tevékenységével kapcsolatban, ezért úgy döntöttünk, hogy a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületet a Bünti blog ítélőtáblája elé idézzük. A vád: haszonszerzésből elkövetett rosszhiszeműség. Az egyenlő esélyek fenntartása érdekében az ügyészt és a védőügyvédet is a Bünti blog jelölte ki.

Ügyész (Expurgatio): Engedjék meg, hogy egy szemléletes példán keresztül ismertessem a vádat! Tételezzünk fel valakit, aki előszeretettel készít dokumentum jellegű természetfilmeket. A mozgóképek témája egy dolog köré csoportosítható, mégpedig a szaporodás. Helyszínként többnyire otthonát választja, de előfordult már, hogy a természet lágy ölén is "forgatott". Főszerepben éppen aktuális párja, valamint saját maga található. Ha mindezt írható DVD-n szeretné archiválni, akkor az adathordozó megvásárlásakor különdíj megfizetésére köteles. Milyen alapon sarcolja a vádlott az ilyen jellegű tevékenységet?

Védőügyvéd (Amphiprion Ocellaris): A példát inkább naturalistának nevezném mintsem  szemléletesnek. Mindazonáltal őszintén remélem, hogy a vádat nem a házipornó-ipar nyomorúságos helyzetére alapozták!

Ügyész: Leegyszerűsítem a példát, hogy az ügyvéd urat ne zavarják a bonyolult szóképek: miért kell különdíjat fizetni az adathordozók után azoknak, akik mondjuk  a nyaraláson készített fényképeiket szeretnék archiválni?

Védő:  A vád felvetései véleményem szerint a fogyasztói kisebbség helyzetét tükrözik. Az adathordozók jelentősebb részét zenék és filmes anyagok magáncélú felhasználásra szánt (legális) vagy üzleti célokat szolgáló (illegális) másolására használják, ezért jogosnak tartjuk, hogy a szerzői díjakat valamilyen formában ezen termékek forgalmához kössék. Az Artisjus ebből a szempontból nem rosszhiszemű a kisebbséggel szemben, hanem realista a többség viszonylatában. Meglehet, a szabályozás nem tökéletes, de egy olyan korban, amikor a zenék terjesztése és terjedése kikerült a klasszikus kereskedelmi csatornákból és az elektronikus elérhetőség kezd dominánsá válni, nehéz olyan megoldást találni, ami egyértelműen a zenét "fogyasztó" alanyokhoz rendeli a szerzői jogdíj megfizetését. Márpedig az határozott álláspontunk, hogy a zenészek érdekének védelme és anyagi támogatásuk kiemelten fontos, így a szerzői jogdíj kivetése és beszedése is szükségszerű.

Ügyész: A következő kiragadott példát egy szoftverfejlesztő juttatta el hivatalunkhoz. Saját vállalkozásában számítógépes programalkotást (szoftvert) hoz létre, amelynek minden jogát birtokolja. Üzleti tevékenységéből származó haszna után megfizeti az szükséges adókat, járulékokat. A létrehozott szellemi terméket optikai adathordozón archiválja, valamint juttatja el a vásárlóihoz, amelyek után jogdíjat fizet be. Jogosan merül fel benne, hogy ha valaminek ő a jogos tulajdonosa, akkor miért kell jogdíjat befizetnie másnak, illetve a nagy közös kasszából ő miért nem kap vissza? A kérdése igencsak jogos, hiszen napjainkban legalább ugyanolyan súlyú probléma a szoftverkalózkodás, mint a zene/film letöltés.

Védő: Az Artisjus egyesületi formában működik, melynek tagjai zeneszerzők, szövegírók, zeneműkiadók és irodalmi szerzők. A fenti példa nem igazolja, hogy az Artisjus rosszul látná el a feladatát, hiszen abba nem tartozik bele a szoftverfejlesztők érdekvédelme és támogatása, mivel utóbbiak nem tagjai az egyesületnek. A díjfizetés alóli esetleges mentesítésük ugyan releváns felvetés, de a törvényi háttér módosítása nem védencem hatásköre.

Ügyész: Végül engedjék meg, hogy említést tegyek egy olyan problémáról, amely az oktatási intézményeket sújtja. Magyarországon már régóta hagyomány, hogy az érettségiző fiatalok egy úgynevezett szalagavató rendezvényen vesznek, amelynek részletes bemutatásától most eltekintenék, de maradjunk abban, hogy ez egy zenés-táncos mulatság. Az ArtisJUSS az eddigi gyakorlattól eltérően díjfizetésre szólította fel az amúgy is "rendkívül erős" anyagi helyzetben lévő oktatási intézményeket. Teszik mindezt annak ellenére, hogy a törvény kifejezetten megemlíti: a haszonszerzéssel nem járó iskolai rendezvények NEM jogdíjkötelesek.

Védő: Ügyfelem álláspontja szerint az ilyen rendezvények 90%-a esetén az iskola belépődíjat szed. A jegyár ÁFA nélküli összegének 8%-a a szerzői jogdíj, ami egy 500 forintos biléta esetén 32 Ft. Úgy gondolom ez nem egy olyan elviselhetetlen teher, amelynek jegyárba történő beépítése horribilisen megdrágítaná a belépőket. A szalagavatók körüli hercehurca megelőzhető lenne, ha az oktatási intézmények ismernék a szabályozást, és proaktívan kalkulálnának a szerzői jogdíjjal az események szervezésekor.

Ügyész: A vádat továbbra is fenntartom és a következőkben foglalnám össze: a jogalkotó a kényelmesebb utat választva rosszhiszeműen feltételezi a fogyasztóról, hogy ha adathordozót vásárol, akkor azon biztosan olyan dolgot fog tárolni, ami jogdíjköteles lenne, ezért az ilyen termékekre külön díjat vet ki. A vádlott megsarcolja, ha valaki a saját dolgait archiválja, vagy biztonsági másolatot készít filmjeiről, régi családi fényképeit digitalizálja. Mindezek mellett jelentős kárt tesz a gazdaságban, hiszen számtalan ember már nem Magyarországról szerzi be az itthon a magas jogdíjak miatt drága adathordozókat, hanem például északi szomszédunktól. Így az Artisjus által annyira védett előadóművészek is elesnek bizony bevételtől, valamint a költségvetés például az áfától.
A vádlottnak 3 hét kalodát javaslok, hogy legyen ideje átgondolni „szakmai” munkásságát annak reményében, hogy egy, a jelenlegi piaci környezetre sokkal jobban illő, szabályozás születhessen!

Védő: Ismét hangsúlyoznám, hogy védencem feladata a szerzői jogdíjak beszedése és szétosztása, valamint az egyesületi tagok érdekeinek védelme. A törvényi szabályozást nem az ide vádlottként citált Artisjus alakítja ki. A vélt gazdasági veszteség pedig akkor lenne megalapozott vádpont, ha igazolható lenne, hogy a kieső ÁFA bevétel meghaladja a beszedett szerzői jogdíjakat. Ez csak akkor fordulhatna elő, ha tömegek szereznék be külföldről az adathordozókat. Ezt pedig nem látom igazolva. Ragaszkodom a felmentéshez!

TE BŰNÖSNEK VAGY ÁRTATLANNAK LÁTOD AZ ARTISJUST?

A tárgyalóteremben elszabadultak az indulatok, a bíró a tárgyalást berekesztette. A döntés az esküdtszékre maradt!

A Bünti olvasói egyhangúan jóváhagyták az ügyész javaslatát, miszerint 3 hét kaloda jár a vádlottnak, annak reményében, hogy egy sokkal életszerűbb szabályozás jöhessen létre.

Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://bunti.blog.hu/api/trackback/id/tr751804129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Önjáró Talajgyalu 2010.03.24. 14:21:55

Amúgy amit az Artisjusék jogszabályba öntve és egyesületi tevékenységi formában művelnek az a klasszikus védelmi pénz szedése. Ha fizetsz, nem lesz bajod. Maffia. Ennek megfelelően kéne eljárni velük. És melléjük ültetni azokat, akik a jogszabályokat megszavazták.

És akkor még jogállami voltam, pedig szivem szerint falhoz állítást, forradalmat meg lámpavasat emlegettem volna.

shenk 2010.03.24. 14:22:46

Azok a zenészek, akik tényleg szeretik amit csinálnak, és meg is akarnak élni belőle, már rég rájöttek, hogy aktív koncertezéssel kell megkeresniük a kenyerüket.

Szerintem elgondolkodtató, hogy az emberek hajlandóak 10-20 ezer forintokat is kifizetni egy koncertért, ami tart pár órán át, viszont 3-4 ezer forintot sajnálnak egy CD-re, amit akár 1000x is meg lehet hallgatni.

Egyébként meg teljesen alap közgazdaságtan: ha valamit ingyen meg lehet szerezni (mint a zenék 99,9%-át), akkor az emberek nem nagyon fognak érte fizetni. Ezzel együtt kell élni.

Nincs mese, koncertezni kell, azért hajlandóak az emberek fizetni. Én is.

aszakács · http://www.kaldeneker.hu/ 2010.03.24. 14:25:29

Én saját receptjeimet teszem közzé a rádióban, televízióban. Senki sem fizet nekem jogdíjat. Saját pénzből vásárolt az Artisjus által megdrágított nyomtatómmal és hasonlóan megdrágított papírra nyomtatom. Izé, én pl miért nem kapok vissza belőle? Miért csak a zenészek? Miért is kell nekem megfizetni ezt a díjat, ha saját szerzeményeihez használom??
Kaldeneker Gyuri

ben2 2010.03.24. 14:28:22

@törppapa:

Tehát elismered, hogy illegálisan letöltött jogvédett anyagokat tárolsz az adathordozókon, de ugyanakkor jogkövető állampolgárnak tartod magad, amiért befizeted az üres adathordozók utáni jogdíjat?
Nem lenne egyszerűbb jogkövető állampolgárként boltban megvenned a DVD-ket?
Egyébként az artisjus gyakorlata kb. annyira abszurd, mintha minden konyhakés mellé 1 hét letöltendő börtönbüntetés is járna, hogy a felderítetlen késeléses gyilkosságokért is meglegyen a kellő számú börtönév.

Önjáró Talajgyalu 2010.03.24. 14:31:54

@aszakács: Az hagyján. Ha te mint zenész írsz egy számot, és ezt ingyen előadod nagy nyilvánosság előtt, vagy azt akarod, hogy bárki lejátszhassa, azért attól még neked jogdíjat kell fizetned, hogy az Artisjus, mint törvény által kijelölt szervezet, képviselje azokat a jogaidat neked mint előadónak, amiről adott esetben éppen lemondanál. Ez van. Fizess vagy fizess, ezek az opciók.

Kulmar 2010.03.24. 14:38:02

a szalagavatókon nem szednek belépőt, legalábbis nem mindenhol. csók az artisjusnak, ha cserébe annyit és azt töltök, amit akarok.
Ja és szerintem tegyenek még 10%-ot az adathordozó árába és osszák szét a software ipar között.

amatőr 2010.03.24. 14:39:41

@ingenium rusticus:
Azért, mert a tevékenységi köröd nem terjed ki használt műszaki cikk kereskedelemre. Vedd be a tevékenységeid közé, ragassz a tévére egy árcédulát, tegyél mellé a polcra két elnyűtt mobilt és 3 mp3-játszót, csókolom, és mehet ingyen a TV, mint akármelyik műszaki áruházban.

Tájfájter 2010.03.24. 14:39:53

Nem tudom, hogy így van-e, de gondolom a nem magyar zeneszerzőknek van kiadója szintén, aminek viszont itthon is van képviselete, és valahogy ő juttatja el Eric Clapton-nak és Meatloaf-nak meg Slayer-nek a pénzt.... persze ez simán elmegy a képviselet működési költségére :-)

Viszont két dolog:

- A rádiókban játszott "slágerlisták" befolyásolhatók, így az az alapján osztott pénz is.

- Ahogy valaki rámutatott, nem csak zsidó illetőségű tagjai vannak az Artisjuss-nak, hanem rendesen kap onnan pénzt pl Kovács Ákos is...

Kulmar 2010.03.24. 14:40:26

@Önjáró Talajgyalu: mondjuk ez tényleg súrolja az elmebetegség határát. Különösen eszembe jut ilyenkor az óvodai farsangkor történő előadás ;)

Jedlik 2010.03.24. 14:41:02

Lehet, hogy már írták előttem, de három példa van jelenleg a világban:

- Amerikai: minden letöltés illegális, néhány mp3-ért éveket ülhetsz sitten, mert a pénzbírságot nem tudod kifizetni.

- Magyar: Adathordozókra kvázi adó jelleggel kivetnek X összeget, ezért mindenki azt tölt le, amit akar, senki nem megy sittre néhány mp3 letöltése miatt.

- Orosz: Mi az a szerzői jog?

Tény, hogy szopás ez így ahogy van, de a felsorolt példák közül még a miénk tűnik a legjobbnak.

Másik nézőpont: nem büntetést fizetsz, hanem adót. Ha meg így nézed, akkor olyan mintha azt mondanád, hogy minek fizessek adót, amikor olyan dolgok miatt fizetek, amit nem is veszek igénybe, pl. egészségügyi hozzájárulás, közben meg sosem vagyok beteg.

Másrészt mindig megy a fikázás, de javaslata senkinek nincs, hogyan kéne megoldani a dolgot. Szóval konstruktívra fordítva: hogyan kéne megváltoztatni a dolgot?

(Az egy másik kérdés, hogy az Artisjus hogy osztja szét a művészek között a zsetont. [Szarul egyébként])

Ja és nem, nem vagyok az AJ embere, mielőtt.

ne most 2010.03.24. 14:44:29

@ben2: Illegálisan letöltött? Letöltött anyag csupán letöltés okán nem lehet illegális.

Kaiser János 2010.03.24. 14:46:48

Én a magam részéről írok inkább egy slágert, oszt életem végéig verem a faszom a pénzből, amit ti fizettek be azért, mert kiírjátok dvdre, hogy lovagoltatjátok a nőtöket valami megalázó pózban.

Az élet szép. :D

mistertwister 2010.03.24. 14:47:18

A külföldi közös jogkezelő szervezeteknek és azokon kívüli magánszemélyeknek az ARTISJUS 2006-ban - jórészt az előző évben beszedett jogdíjak felosztásának eredményeként – 1 milliárd 749 millió forint zenei szerzői jogdíjat utalt át.

www.artisjus.hu/opencms/export/artisjus/egyesulet/foigazgato_beszamoloja_2006.html

mistertwister 2010.03.24. 14:50:28

Ha valaki irigykedni akar, kinek mennyi jut, szerezze be az Artisjus évkönyvét. :)

"A részletes bevételi- és felosztási adatokat, valamint a másoknak ottani felosztásra továbbutalt összegeket Évkönyvünk külön táblázatai és ábrái mutatják."

www.artisjus.hu/opencms/export/artisjus/egyesulet/foigazgato_beszamoloja_2006.html

2010.03.24. 14:54:39

@rockee:
A 12-ből, amit beszedett. nyilván jobban fogytak a Groovehouse lemezek, mint a Lady Gag-k, vagy mi a frász volt menő 2006-ban. Szemfényvesztés.

hawkeye 2010.03.24. 14:55:25

Ugyanazért a könnyűzenei audiofelvétel sugárzásáért 4 helyre fizetek szerzői jogdíjat.

Ha nem, börtönbe csuknak.

Élősködő banda ez mindegyik, az ASVA, az Artisjus, meg a többi hasonló tizenvalamennyi...

Laciii 2010.03.24. 14:56:48

@Jedlik:
Izééé, 8-ik hsz, elég konstruktív:
"Én zenész vagyok mégsem nyafogok emiatt. Beletörődtem, hogy ha pénzt akarok keresni akkor elmegyek haknizni. A zenéimet meg töltögesse le mindenki ingyen."

Ha valakire tényleg kíváncsi az ember azért fizet, de hogy a saját képekkel írt DVD mellé fizessek olyanoknak akik miatt bevásárolni is néha fejhallgatóval kell, mert a rádióban az ő sz*ruk a menő, hát tollas a hátam?

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2010.03.24. 14:56:48

Eszre kell venni a "Big Picture-t"! Nem ujdonsag de nem is frocsoges, hogy ebben is a magyarorszagon elo zsidoknak (nem magyaroknak, ahogy magukat nevezniuk kellene) van felelosseguk. Tortenetesen az elosztas aszerint tortenik, hogy kit mennyit jatszanak a mediaban, radiokban. Arra most nem terek ki, hogy milyen hamis alapokon szedik be ezt az adot, most arrol beszelek, hogy milyen belterjes banda kezeibe kerul. Mar az elnok is egy ketes erkolcsu uriember, de a legtobb penzt azok a kommunizmusban is agyonjatszott es tamogatott kollaborans zsidok kaptak mint Kollossy (Koncz) Zsuzsa, Brody, Demjen, Presser, Bergendy (az aki a Susu zenejet is loptak) stb.

A (s)lager radio es a danubius ugyanezekhez az mszp kozeli bohocokhoz volt kotheto, nemhiaba sirt a szajuk es mozgattak meg mindent az addig is korrupcioval fenntartott mediumokert, nos ezek a radiok megunhatatlanul jatszottak 8-10 eve a "slagereiket" igy termelve ki azt a megjelenesi szazalakot ami biztositotta, hogy az egesz artisjust tulajdonkeppen ok ertuk hoztak letre!! Minden penz ehhez a szuk elithez fut be es persze a tobbi zenesz is kap nemi jutalekot, de csak akkor ha jatszak oket, ha. (miattuk fizettem be en is 300ezret amikor kiadtam egy jatek CD-t gyerekeknek)

Bunozok! Vajon miert jarnak mar a tengerentulra magyarhazakba haknizni mint a presszer (szinten masolt), es ki kivancsi mar egy fatonkent szobrozo koncz zsuzsara es reszeg demjenre?

Jedlik 2010.03.24. 14:58:01

@hawkeye: nem azért élősködők, mert fizetned kell, hanem azért, mert lófasz se jut el a zenészekig, holott elvileg az ők érdekeit képviselik.

Deneware. 2010.03.24. 14:59:16

Ha beviszek egy házipornós DVD-t az Artisjushoz, vissza-e adják a 110 Ft-os előre beszedett sarcot ???

Joindulat SC 2010.03.24. 14:59:40

És miért csak a magyar "művészek" oszt a nemes egyesület? Gondolom itt M.o.-on a letöltött zenéknek és filmeknek a 99%-ban nincs köze Magyar művészekhez?
Teszem azt ha én letöltök egy Metallica albumot és kiírom dvd-re vagy cd-re (amit persze itthon vettem hologramos matricával) akkor is az artisjushoz kerül a pénzem amit az a saját rendszere szerint oszt ki.Felháborító

Jedlik 2010.03.24. 14:59:58

@Laciii: Azért biztos a zenészkolléga is örömmel veszi az éves elszámolást a jogdíjairól.

gulb 2010.03.24. 15:00:11

Nekem volt egy bunteto ugyem. Az artistjussos csoka egy kerdesre se valaszolt korrekten.
De ami igazan fontos kerdes, hogy ha megveszek egy adathordozot ARTISTJUSS matricaval es tele masolom "illegalis zenevel" akkor az most illegalis vagy legalis?:) nah erre birosag elott nem tudott valaszolni a csoka..

Joindulat SC 2010.03.24. 15:01:09

Kalodába velük!!! És ha jól tudom akkor mindenféle adathordozóra kivetik a sarcot...

gulb 2010.03.24. 15:04:57

@Joindulat SC: Jol tudod mar a memoria kartyara is amit a fenykepezo gepedbe rakhatsz... indoklas mashova is dughatod tehat bunozhetsz vele.

Tenyleg mindenkit buntessunk meg aki autoba ul mert 30tablanal tutit tud 60al menni. nem is kene merni csak fizetetteni..

Laciii 2010.03.24. 15:05:36

@Jedlik: na ha nem titok majd megmondja mennyit fizet be az előadásai után és mennyivel kevesebbet kap vissza az éves elszámolásnál.

Laciii 2010.03.24. 15:08:39

@Jedlik: ott volt a konkrét példa, individuum 2010.03.24. 13:38:55, 100000 helyett kaptak 2000-et, biztos qvára örültek.

Greenman-in-greensuit 2010.03.24. 15:16:16

nem tudom kultúrált formában kifejezni a véleményem, ezért maradok annyiban, hogy a
BŰNÖS re szavaztam.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2010.03.24. 15:16:28

Mondok durvábbat.
Ismerősöm zenél, és van egy kocsmája is.
Namármost, amikor ő a saját együttesével a saját kocsmájában a saját nótáit játssza, akkor is kell fizetnie jogdíjat.

Hát a tetves kurva anyját a Bródinak, artisjusostul-mindenestől.

gulb 2010.03.24. 15:22:59

Mert nem a hangszerekre tesznek ilyen matricakat??? azt zeneszek veszik csak...

Mar varom mikor kerul minden telefonra,HDD-re es mondok jobban 400-800Gigas menteshez hasznalt szalagokra is ebbol a fini matricabol.

xaba99 · http://landf.blog.hu 2010.03.24. 15:23:54

ez a matricázás teljesen olyan, mintha mindenkit egy évben 7 napra lecsuknának (az adathordozó árához viszonyítva a matrica "árát", mondhatnék akár 100 napot is), merthogy feltételezhető, hogy mindenki követ el olyan szabálysértést/bűncselekményt, ami nem derül ki...

foodlfg 2010.03.24. 15:25:43

Itt a legnagyobb probléma nem is az Artisjus, hanem a rendszer, ami egy ilyen szervezet működését lehetővé teszi.

És persze én is piacon veszem a DVD-ket.

AvgDvl 2010.03.24. 15:29:48

Régóta vágyom én
Az Artisjus lebombázott és földig égetett székházára már.

NAPALM,NAPALM,NAPALM.

Silent Bob 2010.03.24. 15:32:48

Azért azzal remélem mindenki, aki azt mondja, hogy kifizeti a jogdíjat az Artisnak és aztán nyugodtan töltheti a filmeket, hogy KURVÁRA téved. Ugyanis csak a zeneszámok letöltése válik legálissá.

gulb 2010.03.24. 15:38:10

Nem akarok politizalni de szerintem minden 4evben megvalasztott csapatot eloszor csukjak le 1evre mert ugy is lopni fognak:) kb ez a metodus a jussnak

atomic bomberman 2010.03.24. 15:38:20

én minden nap az artisjus székháza előtt kocsikázom el (budán a lánchid alagút után felfelé egy km kábé) és mindig arra gondolok bárcsak égni látnám egyszercsak.

amúgy miért kell itt blogposztban hőbörögni?? hát valami lelkes hozzáértő inditson egy próbapert!!

theveryguest 2010.03.24. 15:39:02

Nem hiszem, hogy az adathordozókból sok pénz folyik be. A nagy pénz a fodrászatok, meg egyéb ügyfélvárós helyek sarcolásából adódik szerintem. A matircázással csak annyit értek el, hogy senki nem vesz már hazai boltból adathordozót.

gulb 2010.03.24. 15:41:42

@Silent Bob: nah csak nem a video es filmeseket vedo masik egyesulet emberkeje vagy?:)
De ami igaz az igaz.. mondjuk a zene szamok se lesznek ripsz ropsz legalisak.. mert ugye az artisjuss magyar es egy Gaga nem fog penzt kapni kishazanktol mert cdre irtad a zenejet..

2010.03.24. 15:43:58

Ez az egész jogdíjas dolog kőkorszaki kapzsi dolog. Az Internet (most nem annyira warezre hanem általában webkettőre gondolok) világába ez nem illik bele. Hadd nézzek meg valamit a youtube-on, ha az nekem úgy esik jól. Majd ha kiírom és eladom, zárjanak be 5 évre, ok, ezzel valamelyest egyetértek...

gulb 2010.03.24. 15:44:34

@atomic bomberman: ellenem a birosagon elbuktak.. nem tudtak bizonyitani a vadat.. sott..

Csak visszafele oket nem tudod mivel perelni mert torvenyi hatteret megteremtettek hozza. Mas kerdes, hogy szarul..

2010.03.24. 15:45:03

@Tie: höhö, na ezen röhögtem, tényleg? :) gondolom nem magának fizet? :)

2010.03.24. 15:45:28

inkább köszönjük meg az artisjusnak, hogy legálisan tölthetünk le zenéket, filmeket korlátlan mennyiségben, amiket aztán úgyis letörlünk a gecibe, így még jogdíjat sem fizetünk effektíve :)
(aki meg warez filmeket arhivál dvd-re az megérdemli... )

Inimma 2010.03.24. 15:46:57

Erősen dobogós az Artisjus álmaim pusztítási listáján.

1. APEH
2. Artisjus
3. MÁV

gulb 2010.03.24. 15:49:13

@Azreel: Azert birosag elott nem mondja ki, hogy igen ezzel legalis a letoltes. Legalabbis az en ugyembe nem merte.

2010.03.24. 15:51:53

hát én kishal vagyok, és rajban gondolkozom :) amíg nincs magyar bírósági magánembert magáncélra letöltésért elmarasztaló ítélet, addig nekem legális :)
És ha lesz, reménykedem, hogy nem én leszek az első, akit kiszúrnak a 10 milla ember közül :)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.24. 15:55:47

@gulb: dheogynem.
hiszen ha ez nem teszi legalissa a letoltest, akkor mire fizetsz az ures adathordozora jogdijat?

szoval ket dolog lehetseges.

az egyik az, hogy az artisjus buncselekmenyt kovet el, mivel olyan dologert szed penzt, amihez semmi koze, hiszen nem all jogaban legalissa tenni a wareztartalmakat ezzel. tehat ez igy szelhamossag

az artisjus valoban legalissa tezi ezen penzek szedesevel a warezolast. ebben az esetben az artisjus orgazdasagot kovet el:-)

Silent Bob 2010.03.24. 15:55:55

@gulb: Hát ezzel aztán kurvára mellényúltál. :D Ha valaki igazán rühelli ezeket, akkor az én vagyok. Csak ezek szerint rosszul tudtam.

AndOr01 2010.03.24. 15:57:35

Öcsém zenész.
Én informatikus vagyok.

Kivácsi vagyok hány évet kapunk, ha Ő felírja a CD-re a tőlem kapott -általam írt - programot én pedig felírom, az Ő általa szerzett zenét.

De, legalább lesz 1 ismerős a cellában, nem leszünk egydeül...

:D

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.24. 15:58:11

@Azreel: amig az artisjus az adathordozokra jogdijat ker, addig te atalanyban kifizeted az azon tarolt tartalmakat, fuggetlenul attol, hogy az mi es honnan van, kinek jarna penz erte.
hiszne az artisjus pontosan azt mondja, hogy ebbol az atalanybol kifizeti a muveszeknek a nekik jaro jogdijat. miert is kellene ketszer kifizetni?

Silent Bob 2010.03.24. 16:01:18

@az igazi Sipi: Már csak az érdekelne, hogy milyen szempontok alapján találják ki ezeket a számokat.
Teszem azt, ha holnap Pici morcosan kel, akkor rátehet 1000 Ft-ot egy üres CD-re?

2010.03.24. 16:10:34

éljen a szlovák cd és dvd

rpeter 2010.03.24. 16:15:02

Könyörgöm, akasszuk fel!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.24. 16:20:01

@Silent Bob: nem tudom es igazan nem is erdekel..:-)

eljen schengen es eljen szlovakia, aki 5 millios orszag letere egy 10 millios orszagot is el tud latni adathordozoval:-DDD

Silent Bob 2010.03.24. 16:25:18

@az igazi Sipi: Nyilván. Sőt igazából ott sem, mert a tököm se fog cdket meg dvdket dajkálni, mikor 20 rugó egy félterrás vinyó. :D
Egyébként nem voltam lusta és megnéztem a törvényt:
"(2)14 Az (1) bekezdésben említett díjat az irodalmi és a zenei művekkel kapcsolatos szerzői jogok közös kezelését végző szervezet állapítja meg a többi jogosult közös jogkezelő szervezeteivel egyetértésben."
Tehát a válasz a kérdésemre: igen. :)

Silent Bob 2010.03.24. 16:35:04

@az igazi Sipi: Jovan én 2-3 hónapja vettem, azóta nem néztem az árakat. :D

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.24. 16:40:49

@Silent Bob: en tavaly oktoberben vettem 18ert iponban..:-)

de az akcio volt akkor, de most is 19 korul van

Sir Puzsoma Elemér 2010.03.24. 16:55:13

Presszós ismerősöm mondta, ő megoldotta a tv problémát. Befelé fordította, mivel hogy ő nézi, elvégre nem unatkozhat ott egész nap. Volt egy tükör a falon, amiből a kedves vendégek láttak, amit akartak. Ha gyanús elem jött, odarakott valamit. Aszonta', vele vitatkozhatnak, senki nem kényszerítheti, hogy hírek nélkül maradjon.

Zsola777 2010.03.24. 17:03:12

Az Artisjus úgyis hamarosan megszívja, az online letölthető fizetős zenéké a jövő, ott meg nincs adathordozó, az együttes meg közvetlenül jut hozzá az őt megillető pénzhez. Az legalább igazságosabb lesz.
Mellesleg ki az, aki ma letölt/megvesz egy zenét, és DVD-n vagy pendrive-on tárolja!? Totál felesleges.

Thresher 2010.03.24. 17:03:27

Nem akarok ötleteket adni, de a papírra nem lesz külön díj? Hiszen arra bármikor ráírható egy Petőfi vers, vagy rajzolható egy Picasso...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.24. 17:03:33

@Silent Bob: en is..:-)

SAMSUNG 1000GB F2 EcoGreen 5400rpm 32MB SATA2 HD103SI

19.062 Ft (15.250 Ft)

es ez kiskerar...:-)

belekotty 2010.03.24. 17:09:14

@Zsola777: Te csak ne adj ötleteket az articsókásoknak! majmingyá a vinyókra is articsókos cimke lesz!

Ajtony 2010.03.24. 17:13:47

Sziasztok! Az egész egy jogi nonszensz. Tilos másolni, de az összes elektronikus adathordozón, valamint a nyomtatókon és a hozzájuk használt papíron jogdíj van - nem is kicsi.
A csúcsa az egésznek: a bevétel komoly részét feléli az iroda.
A pimaszság teteje: a fényképezőkben használható kártya árában a fele artis-juss.
Megoldás: e-bay, vagy a keresőbe beütni: olcsó CD, DVD. Szlovákiába regisztrált cégeknél már 40 HUF alatt kapható DVD, és 30 alatt CD. SD kártyák is vannak korrekt áron.
Érdekesség: Európában mindenütt 40-60 forint körül kapható DVD százas batyuban.
Oszt Jónapot!

Ajtony 2010.03.24. 17:16:02

@belekotty:
szerintem már van rajta jussuk.

Thresher 2010.03.24. 17:18:28

Mellesleg azt vettem észre, hogy amiről a népesség döntő többsége azt hiszi/gondolja hogy ipari mértékben megy a korrupció, ott egy idő után kiderül a turpisság és nagy meglepetésre világraszoló botrány lesz belőle... Lásd: BKV, ScienNet, Globex stb.

Szóval nem hülye a magyar, remélem hamarosan majd hallhatunk arról hogy Bródy kapott egy fikuszt, amit nem kellett megöntöznie...

Silent Bob 2010.03.24. 17:22:46

@az igazi Sipi: Satu vagyok, rájöttem hogy nekem is 1 terrás WD van. XD

Zsola777 2010.03.24. 17:23:58

@belekotty: Erről speciel már volt szó, de aztán nem lépték meg, mert túlzott jogtalanság lenne.
De azt hiszem, az asztali DVD-felvevőknél van valamilyen illeték (vagy a HDD-s médialejátszóknál? nem is tudom).

Amúgy meg az Artisjus húzzon el a náthába, kézenfogva a Centrummal. Le a maffiával!

ladislaus 2010.03.24. 17:31:44

@az igazi Sipi: mondjal most egy fideszes minisztert kerlek...
Idozavar? :)))

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.24. 17:36:38

@ladislaus: igaz, az antall-kormay minisztere volt az apuci, az orban kormanynak "csak" a washingtoni nagykovete..

ettol fuggetlenul meglehetosen nyilvanvaloan a jelenlegi ellenzek nokiasdoboza az artisjus:-)

ladislaus 2010.03.24. 17:41:28

@az igazi Sipi: Brodi mint fideszes? Neki inkabb a madarak felé huzott a szive mindig... nem?

Patrick Bateman 2010.03.24. 17:41:54

Terás (vagy terabájtos), emberek, egy "r"-rel. Attól tartok persze, hogy ez már így fog maradni, de azért legalább próbáljuk meg.
Ugyanígy Blu-ray és nem Blue-ray.

Patrick Bateman 2010.03.24. 17:44:38

Terás (vagy terabájtos), emberek, így, egy "r"-rel, és nem "terrás". Attól tartok persze, hogy ez már így marad, de attól még próbálkozzunk...
Ugyanígy Blu-ray és nem Blue-ray, még ha a második tűnik helyesnek, akkor sem.

336 2010.03.24. 17:44:54

Élőzenés helyen dolgozom. A koncertjeinkre belépőjegyet szedünk, mert ebből fizetjük ki a zenekarokat. Az Artisjus egyrészt azért szed tőlünk sápot, mert a zenekar játszik, másrészt azért, mert belépőt szedünk. Jövő héten megyek hozzájuk, hogy elmeséljem nekik egyrészt azt, hogy mi csak technikailag szedjük a belépőt, de az nem a mienk, hanem a zenekaré, másrészt pedig választ várok arra, hogy miért kéne jogdíjat fizetni egy olyan koncertért, ahol a banda a saját számait játssza, és a koncert után egy kanyit se lát az Artisjustól.

Patrick Bateman 2010.03.24. 17:45:22

...a blogmotor meg monnyon le, a Zartisjussal együtt...

NeoatiS 2010.03.24. 18:47:36

summa summárum..
valaki szépen kitalálta ezt a csodás rendszert.. ami semmi mást nem néz csak azt hogy a "művészek megkapják ami jár nekik".. megint egy másik érdekcsoport pedig azt mondta erre hogy Jó akkor menjen így.. az már persze nagyon kevés embernek az érdeke hogy ez megváltozzon..
Pedig szerintem is igazságtalan.. sorolhatnám az érveimet..
Pl: miért olyan természetes hogy én csak olyan tartalmat irok ki ami az Artisjus hatáskörébe tartozik..
Személy szerirnt nem is hallgatok magyar elóadótól zenét..

foodlfg 2010.03.24. 21:28:56

Szerintem ez a téma kicsit "rossz" helyen lett felvetve, ugyanis nincs az a jóérzésű, internetes világban megforduló ember, aki nem gyújtaná rájuk azonnal a házat... :D

Amphiprion Ocellaris · http://bohochal.tumblr.com/ 2010.03.24. 22:07:02

@foodlfg: Ezért (is) próbáltam meg képviselni a másik oldalt, de - ahogy a szavazást elnézem - kevés sikerrel.:)

Ajtony 2010.03.24. 22:42:19

@az igazi Sipi: Jeszenszky. Talán hivatásos előadóművészként (DJ) került oda, és nem a Jeszenszky Géza fia.
Annyiban azért különbözik a BKV jellegű dolgoktól, hogy nincs állami pénz. A magyar menők (Presser, Bródi, Koncz, stb) és a nagy multik profitálnak valamennyit, meg a "cég"-nél "dolgozók"

Ajtony 2010.03.24. 22:45:37

@Amphiprion Ocellaris:
Ez egy ellenőrizhetetlen rendszer, ezért nem használják a "valódi jogállamokban". Ez mellett az adó mellett (1 db CD árából 80 Ft a jogdíj)jogos lenne a másolás.Ha meg büntetendő, akkor mire kérnek jogdíjat?

Patrick Bateman 2010.03.24. 23:43:17

Maga az ötlet amúgy nem volna rossz, átalánydíjat pl. lehetne fizettetni a nethasználatért, legalizálva ezzel a fájlcserét. Ilyen módon a tényleges népszerűség is könnyen monitorozható lenne, és a befolyó pénz azokhoz áramlana, akik anyagait a legtöbben töltik le. Egyszerű, igazságos, olcsó.

Rob67 2010.03.25. 07:17:39

@ingenium rusticus: Én értem. hogy ma trendi utálni a kereskedelmi tévéket, de az ammyira siralmas amikor ekkora baromsággal éllsz elő...
A jogdíjakat a tévé és rádiókészülékek esetén is az Artisjus veti ki, szedi be és osztja el.
Ebbe bármely kertévének elég kevés beleszólása van :)
De azért utálhatod persze.
Mondjuk én is utálom, mert tegnap fájt a hasam.

Rob67 2010.03.25. 07:28:59

@336: Nem akarok az Artisjus védőjeként fellépne, de most komolyan ennyire nehéz ezt a szót felfogni: SZERZŐI.
Azt mondod a zenekarokat kifizetitek. Ez klassz, rendes.
De a daloknak először szerzője volt, nem előadója.
Szerző-előadó, előadó-szerző.
Nem olyan bonyolult a dolog.
Abszolute nem olyan egyértelmű a dolog, ahogyan lefested.
Ha Kovács Kati fellép nálatok, akkor az Ő dalainak szerzői hogyan részesülnek a bevételből? A Megasztárban elénekelt 'We will rock you' után Freddie Mercury hogyan? Hiszen kifizettétek/kifizették a fellépóket.
Mielőtt elindulsz az Artisjushoz reklomálni, azelőtt egy cseppet tájékozódj, mert csak nevetni fognak ha nem készülsz fel.

De a kommented rávilágít a lényegre: mindenki összemossa a szerzői jogdíjakat (műsoros cd/dvd/kazetta, előadás, sugárzás) és az öres hanghordozó jogdíjakat.
A kettő külön dolog, de baromira.
Lehet tiltakozni az utóbbi miatt, hiszen prekoncepcióval élve azt feltételezi az Artisjus, hogy tolvaj vagy, tehát illegális anyagot vásárolsz meg, ergo előre fizesd meg az arra eső jogdíjat. Ez baromság.
De ugyanekkora baromság, hogyha azért ellenkezik egy csapat barom, hogy egy dal SZERZŐJE ne részesedjen.
Sem a CD eladásából, sem a rádióban való lejátszáskor, sem pedig élő fellépéskor.
Vagy Ő maga az előadó is, vagy pusztuljon meg?

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.25. 08:33:35

@Rob67:
Olvasd el mégegyszer amire reagáltál.
A fenti példában a dalok szerzője és előadója is ugyanaz, akik egy fellépés után vadidegeneknek kell jogdíjat fizetni a saját produktumuk után, mintha lopták volna.
Egy zenekar nem adhatja elő nyilvánosan a saját szerzeményeit, csak ha abból részesedik ez a hologram maffia.
Sehol sincs szó védett mű előadásáról.
(ráadásul megállapodás kérdése egy mű felhasználhatósága, amihez csak a szerzőnek és az előadónak van köze)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.25. 10:45:29

@Rob67: ennek a szerzoi jogdijat valaki igazan megmagyarazhatna..
milyen alapon kap egy konyv iroja egy eletre szolo juttatast az egyszeri munkajaert es miert nem kap mas? mondjuk miert nem kapnak az ulloi utat felujito kubikusok jogdijat? vagy a miert nem kap jogdijat a lagymanyosi hid tervezoje minden azon athalado auto utan?

a konzervzene pedig marketingeszkoz. nem termek, bar annak akarjak beallitani. a cd nem mas, mint reklam, amiben az eloado bemutatja, mire szamitsunk tole, mikor ELO koncerted ad.

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2010.03.25. 13:20:15

Várom egy olyan zenész jelentkezését, aki havonta, netán évente kap ebből a díjból. Az artisjus pedig mutassa be tételesen, mennyi pénz folyt be miből, és mi történt azzal a pénzzel. Ha közületek valaki látott esetleg ilyen tételes elszámolást vagy tudja, hol látható, legyen kedves eljuttatni nekem!

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2010.03.25. 13:39:23

Amúgy Jeszenszky is találhatott volna magának valami rendes foglalkozást, nem mások vérének a szívásából kellene élni. Szerintem ezzel az egésszel csak valami mondvacsinált okot akart ahhoz, hogy pénzt kapjon MÁSOK munkája után, akárcsak a lemezlovas szövetséggel. Ez az egész egy röhej. DJ-vizsga meg náksi? Külföldön hol van még ilyen? Miért kell még mindig KISZ-eset meg szakszervezetiset játszani? Miért kell tökfölösleges gitt-egyletekre költeni a pénzeket, amiket lehetne másra is költeni?
Illetve mégis: a tevékenysége elfogadható, ha az abból származó bevételt egészében csak az oktatásra és az egészségügyre költhetik, semmit nem tarthat meg, a "dolgozók" meg nem kaphatnak utána pénzt, max. állami költségtérítést.

Ianas 2010.03.27. 10:48:25

Bünti javaslat: Taktikai nukleáris fegyverek tesztelése az AritsJus székház közvetlen közelében, illetve annak pincéjében, pusztán csak felmérendő azok hatását.

Imposztorék 2010.03.30. 14:46:19

@Deneware.: ha fizetsz, hogy megnézzék...

Imposztorék 2010.03.30. 14:49:30

@maxt: minden mű védett, csak sokszor magától az alkotótól védik. Nevetséges!

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.30. 14:52:02

@Nazca:
Minden mű felhasználhatóságát az alkotó határozza meg.
Az, hogy a Jeszenszky família sarcolni akar, az az ő maffiamódszereiket minősíti.

trickortreat 2010.03.31. 08:35:48

@Jedlik: szerintem az egyik megoldas az lenne, ha sokkal tobb mindent elerhetove tennenek.
Amerikaban nem minden letoltes illegalis, hiszen ugy is le lehet tolteni szinte mindent, hogy fizetsz erte. Egy szam altalaban 0.99 cent, amit azert mindenki ki tud fizetni, sot nem is kell az osszes szamot megvenni, lehet valogatni.
Most Amerikaban elek es azt vettem eszre, hogy itt ARANYAIBAN lenyegesen kevesebb ember tolt le. Zenet is meg filmet is. Es nem azert, mert itt mindenkinek annyi penze van, hanem mert nagyon olcson hozza lehet jutni a tartalmakhoz.
Szeritnem otthon is kiadnanak az emberek 200 forintot egy szamert.
Egy CD atszamitva 2000 Ft korul van, azert az is kibirhato. Otthon en sokkal tobb penzert vettem CD-t, volt, hogy 5-6 ezerert, pedig hazai egyuttes volt.

NYILVAN, akkor is lennenek letoltok ha megfizethetobbek lennenek a dolgok, de szerintem lenyegesen csokkenne a letoltok szama.
süti beállítások módosítása