Egy átlagos napon a legtöbb postaláda tartalma nagyjából így fest:

  • közeli hipermarket / elektronikai áruház reklámújsága
  • adott kerület / helység önkormányzatának hírlevele
  • legkülönfélébb szórólapok: redőnyös, reluxás; bútorszállító; ételfutár; ezermester a házból, aki fusizna; ingatlanügynök, aki megvenné a lakást
  • teljesen más névre jövő számla
  • kézzel írt fecni, hogy adjunk pénzt bizonyos egyháznak
  • a választások közeledtével politikai propagandaanyagok, amelyekről a helyi képviselőjelöltek mosolyognak ránk

Amit biztosan nem találunk a postaládánkban:

Érdemes lenne kielemezni, hogy milyen a hatékonysága a postaládánkba tuszakolt reklámanyagoknak, amelyeket az emberek 90%-a egyből hajít is a legközelebbi szemetesbe. Abba pedig már bele se merünk gondolni, hogy a sok teljesen felesleges szórólap legyártásához hány szerencsétlen entet kell kivágni. Mindenesetre a levélszekrények esetén nincs rá lehetőség, hogy egy spamszűrővel tartsuk távol a sok kéretlen papírszemetet, így már önmagában is felcsesszük az agyunkat mire kiválogatjuk a tényleg fontos leveleinket. Ha ez önmagában nem okozna elég bosszúságot, embertársaink (szomszédaink) suttyósága ebben az esetben is képes tetézni a bajt, ahogy az egyik olvasónk, PA leveléből is kiderül:

"Mit érdemel az, aki a szomszéd postaládájába szórja a saját reklámhulladékát? (Miközben kevesebb, mint másfél méternyi sétára van a szeméttároló.) [...] A kérdésem most lett aktuális, ugyanis most derítettem ki hogy melyik lakóházaspár űzi ezt a sportot. A megtorlást nem kapkodom el, szóljatok, ha [...] van jó ötletetek! ;)"

TE HOGYAN BÜNTETNÉD A "JÓFEJ" SZOMSZÉDOT, AKI MEGDUPLÁZZA POSTALÁDÁDBAN A HULLADÉKOT?

Az illető ne kapjon több reklámanyagot a postaládájába, hanem személyesen keressék fel a hirdetők, és (amolyan irritáló házaló ügynök stílusban) otthonában győzködjék termékükről, szolgáltatásukról, vallásukról, pártjuk programjáról.

Számos vidám javaslat érkezett, de peppermint megoldását többen is támogatták, így ezt fogadtuk el: "Purhabbal telenyomni a "félreszemetelő" postaládáját!"

A postaládára ragasztott matricával lehessen jelezni, ha nem tartunk igényt a kéretlen reklámkiadványokra. Ha a kézbesítők és/vagy a szomszédok nem veszik figyelembe, akkor büntit nekik!

Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://bunti.blog.hu/api/trackback/id/tr571752101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

soma665 2010.02.16. 10:47:42

ki szokták írni, h. "nem kérünk szórlapot, reklámanyagot", ha vki mégis bedobál talán lehetne velük csinálni vmit.
Én kb a raklámanyagok 0,1%-át tartom hasznosnak, beismerem volt már olyan h. felkeltette az érdeklődésemet egy hipermarket újság, mikor tudtam h. másnap pont oda megyünk.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.02.16. 22:26:38

külföldön (nyugat) ha ki van irva a postaládára, hogy nem krnek reklámot, akár perelni is lehet az ilyeneket.

Itt max annyit lehet, hogy raksz ki 2 postaládát, és reménykedsz benne, hogy a megfelelőbe dobálja az arra illetékes.

MinOr 2010.02.16. 22:32:34

Kitaláltam magamnak, hogy szelektíven gyűjtöm. Egy kiszuperált szemetesbe külön rakom. Azóta legalább van miért külön gyűjtenem a háztartásilag keletkezett papírhulladékot, amire amúgy lusta lennék. Így kb. havonta egy nagy kék műanyag szemetes (majdnem szennyestartó méterű) megtelik papírral, amit ha épp arra megyek kocsival, elviszek a szelektív kukáig.

Madarsky 2010.02.16. 22:36:31

esetleg segítőkészen becsöngetni a szomszédhoz minden nap - hú most jött ez a nagyon érdekes szórólap, látom neked nem dobtak be, de SZERENCSÉRE nekem kettő van, nééééézd csak!

pikofix 2010.02.16. 22:49:47

Én összegyűjteném és felgyújtanám az ajtaja előtt. :)

Errefelé, ahol élek, kicsit nyugatabbra és északabbra, a postán tudod regisztrálni a címedet, kapsz egy matricát, onnentól kezdve csak a postásnak van joga bedobni a nevedre szóló leveleket. Senki másnak, semmit... Ha mégis megtörténik, akkor bepanaszolhatod és ráhúzzák a vizes lepedőt.

közlekedő edény 2010.02.16. 23:17:28

Én is sajnálom az enteket, a legrosszabb, hogy nem is a szomszéd, hanem a szórólapos suttyóparaszt diákmunkás 5-öt nyom a ládába ugyanabból. Egyet apunak, anyunak, egyet a 10 éves ferikének, egyet a 2 éves julikának, egyet pedig az alakuló pocaklakónak??? vagy hogy gondolja???

Én neki kívánok büntetést: egyen meg két kiló papírt, amit be kellett volna dobnia, aztán ültessen fát társadalmi munkában.

neurotikk! (törölt) 2010.02.17. 00:48:55

Jogos.
Kulturalt orszagokban ha kiirod, nem kersz reklamot, nem is kapsz.
Egyebkent tonnaszamra.
De ha nem akarsz, semmit.

Volt mar hogy majdnem kidobtam szamlat a sok szar kozott. Nem voltam boldog.

Amugy ezeket nem lehet buntetni. Leszarjak mit okoz a szar amit teritenek.

radiris 2010.02.17. 01:24:58

Ezek ám a korszakalkotó kérdések.

]{udarauszkasz 2010.02.17. 01:43:54

elvinnem az osszes wc papirjat, es bedobnam a szemeteit a helyere. Aztan kamareval felvennem, hogy keni szet a hatsojan a csuszos papirral a csokit. Utana feltennem a netre.

ave 2010.02.17. 02:48:18

A lenyulasrol...
Nekem 15 ev alatt 1x veszett el elofizetett magazinom.
2 brit magazin is volt koztuk, egy ma is jar, megjon mindig.

A szorolapok pedig igenis mukodnek, sajnos, igy eselytelen, hogy megszunjenek.

Nekem is dobaljak folyamatosan az olyanokat, amik nem erdekelnek. De ha egyszer majd pl. elromlik az ablak, es pont dobott be szorolapot egy ablakos, akkor van ra esely, hogy felhivom.

nehülyéskedj 2010.02.17. 05:37:53

Én ilyesmivel nem idegelem magam. Ami nem érdekel egyből kidobom. Mire verném magam minen elháríthatatlan ügy miatt? Hamar bele fogsz őrülni.

nehülyéskedj 2010.02.17. 05:40:35

@Kőmíves Kelemen: Naaaaa! Hol is pontosan? Elveben talán, de beteg az az ember, aki pár cetliért bíróságra megy. Ténylegesen, meg (ha Németország külföld), épp úgy szarnak ott is az ilyen kiírásra, mint itthon. Tapasztalat, családi.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.02.17. 07:15:14

"Kiss Pistike gondviselőjének!

Szia! Itt a lehetőség, hogy ingyen megkapd a hatalmas gyűjtő albumot 50 matricával... ha megrendeled a kis albumot és az alap matricakészletet, amivel részt vehetsz a sorsoláson. Az első fordulón már túl vagy, nagy esélyed van nyerni... Ha nem akarod megnyerni, küldd vissza a bemutatócsomagunkat, miután kitöltötted a benne található kérdőívet a szüleidről. (foglalkozás, hobbi, mifene)"

Kicsoda? Pistike gondviselője?
Nna ezeket állítanám én falhoz.
És a postás hozza, sokszor be se fér a ládába, hanem becsönget érte.

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2010.02.17. 08:12:55

A mit érdemel kérdésre válaszolván: a az inkriminált szomszédról szóló rosszmájú szóróanyag jól láthatóan több postaládába bedobva, az övébe lehetőleg több is, hogy meghökkenjen, amikor a úgy érzi, hogy ezt most jobb lenne nem átrakni másokéba.

ex-dr. vuk 2010.02.17. 08:24:54

Nekem ki van irva a ladara, hogy ne tegyek bele a szoroanyagot, amit tobbnyire (esetek 95%-aban) be is tartanak. De ha egyszer is meglatom, hogy epp beleszorja, akkor "csunya verekedest rendezek" :)

A szomszednak pedig ossze kell gyujteni a szoroanyagokat, es az ajtaja ele lebillencselni amikor mar eleg sok van :)

peppermint 2010.02.17. 08:27:29

Purhabbal telenyomni a "félreszemetelő" postaládáját!

szmoker (Homo Trollicus) 2010.02.17. 08:40:53

@peppermint: basszus megelőztél :)
Igen, a purhab az univerzális megoldás szinte bármire.

tom64 2010.02.17. 08:47:36

Volt,hogy kiírtam:Nem kérem a reklámanyagot a postaládába.
Ettől kezdve a kapu melletti függőleges ereszcsatorna és a fal közé dugta a szórólapokat.A szél kifújta onnan azokat,és a járókelők bokáig gázoltak a reklámanyagban.

Keiichi 2010.02.17. 08:49:16

láttam már itt a környéken pur-habos megoldást.... kicsit drasztikus... de szerintem működött!

Spikk 2010.02.17. 08:51:07

A szomszédnak betömném a postaláda zárját (kenyérbéllel, technokollal, légy kreatív), hogy ne tudja kivenni és a Tiédbe tenni a cuccot.
Szóba került a megrendelő/terjesztő cégek esete. Na ellenük a "nem kérek" matrica és az x időnként történő feljelentés (környezetkárosítás) talán használna egy idő után. Mondjuk 3 havonta cégenként összecsomagolnám a "bizonyítékot" és a feljelentésben kitérnék arra, hogy a postaládámon szerepel, hogy nem kérek ilyesmit. Persze mindíg beleírnám, hogy eddig hány kiló volt (esetleg korábbi iktatószámokkal).

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.02.17. 08:58:03

Én a reklámanyagok 100%-át hasznosítom. Annyi összejön, hogy pont be lehet velük gyújtani a kandallót.

HGM 2010.02.17. 09:07:33

Nekem két lehetséges retorzió jutott eszembe:
1) Összegyűjteni a bedobált reklámújságokat, iratmegsemmisítőn átkonvertálni konfettivé, majd kellő mennyiség megléte esetén teletölteni az illető házaspár postaládáját vele. Na azt dobálja be máshoz(Ezt akár egy cetlin be is lehet dobni a konfetti mellé).
2) Összegyűjteni a környékről sok aktuális szórólapot és egy alkalommal, amikor minden más lakó is otthon van, megszórni mindenki ládáját vele, kivéve a házaspárét, majd hangosan panaszkodni, hogy már megint mennyi szórólap került a ládába, de milyen gyanús, hogy a házaspárnak bezzeg egy sincs. Ez mondjuk egy alkalommal kitolás a többi szomszéddal, de onnantól mindenki gyanakodva fogja figyelni a házaspárt.

Én első körben a konfettit próbálnám ki. Aztán figyelném a reakciót. Jó poén lenne.

Advocatus_Diaboli 2010.02.17. 09:08:44

Ausztriában az osztrák posta tulajdona a postaládád. Így ha jelented náluk, hogy nem tőlük származó dolgot találsz a postaládában szépen megbírságolják az spammert. Ilyen egyszerű. :-)

aiden 2010.02.17. 09:30:07

Szerintem sz.rjon fát...
(esetleg komplett esőerdőt)

peppermint 2010.02.17. 10:34:42

A hatályos jogszabály szerint bármely cég kérhet adatlistát meghatározott szempontok szerint a BM nyilvántartóból - lényegében bárkikről. Pl.: Kitalálja egy nyelviskola, hogy 20-30 év közötti pesterzsébeti nők adatait akarja, mert bennük látja a szolgáltatásai felvevő piacát. Lekéri az adatokat és meg is kapja. Így eljuthat hozzád olyan cég szórólapja is, akivel soha semmilyen kapcsolatban nem álltál, de még a haverjaid se. Egyetlen módon tudsz ezek ellen védekezni,ha személyesen bemész a kerület/város jegyzőjéhez és nála nyilatkozol, hogy megtiltod az adataidnak a központi nyilvántartóból való kereskedelmi és marketing célú kiadását.

peppermint 2010.02.17. 10:36:45

Kieg.: Persze ez nem véd meg a szomszéd által hozzád átdobált szeméttől, csak az ilyen nyilvántartóból szerzett direktmarketing vackoktól.

Asidotus 2010.02.20. 15:30:46

Én át szoktam lapozni az áruházak katalógusait, és az akciós termékekből, ha olyanok, amiket szoktam vásásrolni, veszek. Így legalább olcsóbban veszem meg, mintha akkor vásárolnék, amikor elfogyott, és kéne az új, de akkor éppen nem akciós.

Amphiprion Ocellaris · http://bohochal.tumblr.com/ 2010.02.20. 15:36:52

@Nűnű: Ez egyébként tök OK. DE a kedves szomszéd példányára ebben az esetben sincs szükség...

Csokis · http://csokis.blog.hu 2010.02.20. 18:31:19

Kicsit megkesve bar, de csatlakozom a PUR-habos taborhoz.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.02.21. 07:36:16

@Nűnű: Nézd meg az árát, amikor nem akciós. Nézd meg ott, ahol nem szoktak akciózni. Nézd meg, hogy mi mindent veszel még meg, amikor az akciós cuccot veszed, s azok mennyibe kerülnek máshol.
És rájössz, hogy humbug az egész.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2010.02.23. 12:40:55

Alaphangon a hülye szomszéd postaládájába továbbítok minden szemetet. Édes a mommúúú!

hexo1 2010.03.17. 20:26:03

@peppermint: nem kell személyesen, ha van ügyfélkapus accountod akkor ott is megtehető (postán küldik a visszaigazolást).

hexo1 2010.03.17. 20:37:25

a vicces szomszéd ládájára ki kell ragasztani egy papírt:

"köszönöm, nem kérek reklámot, úgyis átdobom a szomszédhoz, akinek egyszer úgyis elfogy a cérnája, és úgyis elhajlítja a gerincemen a postaládát, miután rájön hogy én voltam".

jó sok ragasztót alája!

Grezoo (törölt) 2010.04.26. 10:04:18

Teljesen igazatok van :-)
3 dologról kell még szót ejtsek:
1, Minden magára valamit is adó terjesztő cég, kihagyja a matricás ládákat.. legalábbis, mi és a franchise partnereink biztosan... :-) Erre mérget merek venni...
2, Az ítélet: Nos ezzel a matricával... most dolgozunk egy országos matricaprogramon, melyet a többi terjesztő cég is elfogad, és a felhasználónak is nagyobb szabadsága lesz kérni, nem kérni, hogyan kérni..
3, A felelősség: amit kapunk az ajánlat, egy cég ajánlata.. ahhoz, hogy ez ne szemét legyen, szelektyven kell gyűjteni.. ez fontos. És akkor az újrapapírra nyomott szórólap szelektíve gyűjtve máris nem jár erdőírtással.

3,5 :-) A szórólap az AC Nielsen, és a mi felméréseink alapján is a 2. leghasznosabb döntést segítő, hasznos reklámeszköz. amely olyan mint a szappanopera: senki nem vallja be,hogy nézi, mégis mindenki tudja miről szól...
süti beállítások módosítása