Bennem speciel eléggé felmegy a pumpa a Dzseniferek, Dzsonik, Dzsokik, Ronaldók és Sziksztínek hallatán. Manapság sajnos egyre gyakrabb az ilyen jelenség...
Erre most itt van ez az Avatar. Biztos jó film, nem láttam. De aki erről nevezi el a gyerekét, annak gondolkodás nélkül két büdös nagy sallert tekernék le. És mondjuk be is érném ennyivel mint büntetés. A tényleg rohadt nagy büdös fajtából adnék neki kettőt, és hazazavarnám, hogy holnapig gondolkozzon. Ha másnap is Avatart akar, kezdődik a móka előről...
"Várhatóan sok csecsemő kapja mostanában az Avatar nevet az Egyesült Államokban. Amerikában természetes jelenségnek számít..." Nagy az Isten állatkertje, lesz is sok kis Avatar. Sőt, azon sem lepődnék meg, ha majd egyszer az első bejegyzett Avatarkát a szülei a nagy büdös Amerókában szépen elárvereznék...

MIVEL BÜNTETNÉD AZ IDIÓTA SZÜLŐT, AKI AVATARNAK HÍVJA GYEREKÉT?

Két büdös nagy saller lenne a napi betevő.

"Aki tényleg Avatarnak kereszteli a gyerekét, az megérdemli, hogy élete végéig kizárólag ezt az egy filmet kelljen néznie (még tv-műsort sem nézhet többé, semmifélét) - otthon, gagyi monitoron, fekete-fehérben, kamerás-letöltött verzióban, minden reggel és este, elejétől a végéig." by AntiChrist

Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://bunti.blog.hu/api/trackback/id/tr491682807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Expurgatio 2010.01.19. 16:06:15

Saller mehet, de rakjál bele rőt rendesen!;)

Amphiprion Ocellaris · http://bohochal.tumblr.com/ 2010.01.19. 16:15:17

Egyébként egyáltalán nem értem, hogy miért lehet gyakorlatilag bármilyen nevet adni a gyerekeknek. Azt pedig végképp nem, hogy egy szülő miért csinál bohócot a gyerekéből azért, hogy a saját kreativitását kiélhesse...

Lawjer · http://bunti.blog.hu 2010.01.19. 16:35:30

Az Avatar keresztnevet csak és kizárólag a "Ravatal" vezetéknévvel lehessen használni. Kötelezően vegye fel a szülő ezt a vezetéknevet mielőtt megszületik a gyerek.

tibike3 2010.01.19. 17:51:23

Egy ismerősömnek iker fiai születtek. Az egyiket Orbánnak keresztelték, a másikat Viktornak. Azt hittem viccel, de kijelentette, hogy ő hithü igaz magyarszivű polgár.

Aladár69 2010.01.19. 17:54:00

A Ravatal teccik :)) Ismerek egy pasast, úgy híjják hogy Kelemen Elemér. Hasonlóan jól szólna a Ravatal Avatar is :))
Egyébként meg az ilyen szülőt azzal büntetném, hogy neki is fel kellene vennie ezt a nevet. Érezze át a saját hülyeségét. Persze mellékbüntiben jöhet az életfogytiglan tartó napi 2 maflás is.

Lawjer · http://bunti.blog.hu 2010.01.19. 17:56:25

@tibike3: Mindezt mondjuk egy Gyurcsány vezetéknévhez, na az lenne igazán perverz és nagy büntetés a gyerekeknek.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.01.19. 17:58:54

Szerintem apukának faszra kell racsnis kábelkötegelőt tenni, amíg el nem kékül, és akkor azt elnevezheti Avatarnak, meg a gyereknek is olyan nevet ad, amilyet akar, ha még tud beszélni. Ugyanez krotáliafogóval is egy opció.

@Lawjer: ravatal!! :)))))

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.19. 18:11:37

Úgysem engedik itthon senkinek, hogy a gyerekét Avatárnak nevezzék! Ugye?

@tibike3: ROFLMAO

Picsasereghajtó 2010.01.19. 18:28:47

"eléggé felmegy a pumpa a Dzseniferek, Dzsonik, Dzsokik, Ronaldók és Sziksztínek hallatán. Manapság sajnos egyre gyakrabb az ilyen jelenség..."

A magyarok körében nem, csak a gyerekeiknek hagyományosan idióta nevet adó C-típusúak vannak sajnos egyre többen. Remélem, közöttük is elterjed ez a név is, a Lákátos Ávátár szerintem csodaszép név.

_UnderCover_ 2010.01.19. 18:38:07

Gyerekek, vegyétek már észre, hogy az eredti cikk is csak FELTÉTELES módban beszél, vagyis egy szerencsétlen Avatar-kölköt sem tudtak előszedni, még mutatóba sem. Merhogy nincsenek, még. De lehetnek.
"Valószínű, hogy..."
Valószínű, hogy az újságíróknak is élnie kell valamiből, azért írnak időnként faszságokat.
Itthon egyébként az MTA Nyelvtudományi Intézetének kell elbírálnia minden olyan nevet, ami nincs rajta a listájukon. Ha nem járulnak hozzá, nem anyakönyvezik a gyereket.
A lista:
www.nytud.hu/oszt/nyelvmuvelo/utonevek/index.html

Rejtélyes 2010.01.19. 18:43:17

Aki Avatarnak nevezi agyerekét, azt elküldeném Pandorára... Szívjon friss pandorai levegőt :D Arra a pár percre, amíg él még... :>

Dick The Nick 2010.01.19. 18:47:27

Híresebb hülye amcsi szülőkkel megáldott ember csak egy jut eszembe GG Allin :D Őt eredetileg Jesus Christ Allinnek nevezték el, de még iskolás kora előtt átiratták Kevinre :D

Expurgatio 2010.01.19. 18:47:54

@diwat26: Köszönjük a részletes tájékoztatást. Valszeg még nincs egy ilyen nevű gyermek sem, de ezt az alkalmat kihasználva általánosságban a jelenségről érdemes beszélni, és úgy ahogy annak idején voltak Lüszik a Dallas után lehetnek akár Avatárok is és az ilyen szülők büntetéséről most dönthetünk :)

Almaspite 2010.01.19. 18:52:16

A Star Wars I-II-III idején meg az Anakin volt a divat...

Ízlelgetem is, hogy milyen a hangzása:

Kolompár Anakin

Almaspite 2010.01.19. 18:59:24

A Star Wars I-II-III idején meg az Anakin név volt divatban.

Ízlelgetem is, hogy milyen a hangzása:

Kolompár Anakin

Almaspite 2010.01.19. 19:00:44

Rohadt blogmotor, hogy szakadna rá egy mázsa szar...

:-)

2010.01.19. 19:01:45

Aki tényleg Avatarnak kereszteli a gyerekét, az megérdemli, hogy élete végéig kizárólag ezt az egy filmet kelljen néznie (még tv-műsort sem nézhet többé, semmifélét) - otthon, gagyi monitoron, fekete-fehérben, kamerás-letöltött verzióban, minden reggel és este, elejétől a végéig.

Izet 2010.01.19. 19:02:19

Amikor néztük adta magát a megnevezés: Avatár-Kutyatár

báró Leopold 2010.01.19. 19:05:16

@Almaspite: Jobban hangzik a Lákátos Ártuditu

szándokán 2010.01.19. 19:14:19

Már bocs, de mégis milyen alapon ütnél meg valakit, azért mert ilyen-olyan nevet ad a gyerekének? Nem értem teljesen. Nem teljesen mindegy neked, hogy valaki épp Avatarnak nevezi a gyerekét? Mi ez az állandó igazságosztás Márija keresztény országában? Ütök, ha nem áll félre, ütök, ha furcsa neve van, ütök mert nem akar a másik olyan lenni, mint a többi, és mert nem elég jó neki az Attila név. Semmi közöd hozzá, nem a te gyereked. Annyit biztos elérsz ezzel, hogy az olyan idióták, mint a párral feljebb kommentelő sünagyú Sün!Balázs ugranak egyből, hogy ide kopogjon vmi ostoba panelt a fejéből. Másnak meg attól megy fel a pumpa, hogy hirtelen jobbra átot kapcsoltak a fejekben, és pár év alatt kinőtt a földből jópár Lél, Koppány, Csenge. És ehhez sincs senkinek semmi köze, pedig ugyanúgy szarul hangzik pl, az hogy Szentmihályi Koppány Zolta. Persze önmagában ezekkel a nevekkel sincs semmi baj, csak a túlerőltetésükkel, de ha vkinek ez tetszik, hát legyen meg az öröme benne.

UzB 2010.01.19. 19:19:23

@diwat26: anélkül, h megnézném a listát kérdezem: szerinted ha ronaldo és sziksztín lehet, akkor avatar nem? mi alapján dönthet ez a csodás bizottság? főleg amerikában?

Izet 2010.01.19. 19:26:02

Gróf Nagyeperjesi és Felsőkónyi Szabó Avatar Koppány Kevin.. Zsírmagyar.

UzB 2010.01.19. 19:26:39

@szándokán: köszönjük...már vártalak. illetve egy ehhez hasonló gyökér kommentet valakitől. egy magyar gyereknek legyen magyar neve, konzervatív vagyok. sün barátunk által nevezettek között leszarom, hogy mennyi dzsenifer van, de nekem ez a véleményem erről, meg ha avatarnak nevezik, arról is. pont, hogy leszarom, teljesen mindegy...a cikk azonban tükrözi a véleményemet a jelenségről. az meg azért csak lehet...

baliquez 2010.01.19. 19:31:04

@szándokán: a filmekből vett művi keresztneveket összevetni a magyar (ld. Magyar) mondakörből származókkal üszkös nagy öngól, azért ezt remélem te is érzed. Fontos dolog a név, de ha a viselőjének nem tetszik akkor könnyen válthat, nincs tiltva.

szándokán 2010.01.19. 19:43:37

Vmit sikerült ugy látom féreerteni izomtibik. Semmi bajom az ősi magyar nevekkel, nem azt irtam, hanem azt, hogy az is szarul hangzik, ha vki túlerőlteti az ezirányú névadást. Pl, egy Szentmihályihoz elég furcsa a Koppány. Csak erre utaltam a régi magyar nevekkel. Nekem is ősi magyar nevem van. Direkt oda irtam, hogy "Persze önmagaban ezekkel a nevekkel sincs semmi baj", nem tudsz olvasni konzervativ gyökér? És nem is konzervativ vagy, hanem ez alapjan egy gyökér diktálni akaró kis fasz.

Lord_M_ 2010.01.19. 19:44:55

@szándokán: jár a pont is meg nem is.

jár mert tulajdonképpen a blog kitalálójának semmi köze az égegyadtavilágon ahhoz hogy kinek mi lesz a neve, anyuci meg apuci hogyan nevezi el és ha a lurkó tűri nagykorúságáig akkor utána dönthet hogy megszabadul a névtől vagy sem.

nem jár a pont, mert ez itten egy blog. A blog írójának gyakorlatilag van egy véleménye, amit megoszt másokkal, és hagyja hogy mindenki hozzászóljon. Néminemű szenzációhajhászat van benne szó se róla, de ez itt az ő világa. szerencsére nem ennyire vagány az író és nem rugdosott még fel senkit a Lüszeszíta név meghallása esetén sem... különben sitten ülne.

amúgypedig : annyiban jogos a felvetés, hogy a szülő felelősséggel tartozik a gyermekéért, és meghatározza annak életét jelentősen, mind a neveltetésével mindpedig a nevének megválasztásával

A gyerekek a világ egyik legkegyetlenebb szerzeményei, és könyörtelenül kiközösítik azt aki nevetség vagy gúny tárgyává tehetők, márpedig van esély arra, hogy ha valakit hülye névvel indítanak az életbe, az bizony ennek lesz kitéve.

más kérdés, hogy az egyesültállamokdemoktratikuscsodaviláglátása ezt kissé árnyalja, ott lásd a holdutazó is felvette a "Buzz" nevet hivatalosan.

:I

Doktor Havasi Gyopár

Lord_M_ 2010.01.19. 19:47:18

@szándokán: de ugyan ez igaz valóban az összes ostoba névválasztásra, ebben meg teljesen igazad van :)

Szentmikulási-Schmittendürfer János Ottokár

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.01.19. 19:51:18

@szándokán: Elvileg mindenkinek megvan a joga nagykorúságától, hogy megváltoztassa a nevét, de az addig eltelt 18 év elég kritikus a személyiségfejlődése szempontjából. Nem mindegy, mennyire csúfolják, szivatják a neve miatt... Folytak (biztos most is folynak) arra vonatkozó kutatások, hogy a nevek s a tulajdonosának viselkedése közt milyen összefüggések vannak, még a bűnügyi statisztikákban (USA) is kimutattak összefüggéseket a név és a bűnözési hajlam közt, sajnos nem emlékszem, hol olvastam, de tuti.

UzB 2010.01.19. 19:58:10

@Lord_M_: "és nem rugdosott még fel senkit a Lüszeszíta név meghallása esetén sem... különben sitten ülne."...onnan írok, van net :D

Bónamárta Napóleon 2010.01.19. 20:04:43

Ott volt például a Besenyőpista Bácsi lánya, az Avatka. Az apját azzal büntetném, hogy legyen a felesége a Galla Miklós.

Nyekkk 2010.01.19. 20:12:58

A hinduizmusban az avatár egy Halhatatlan Lény inkarnációja (megtestesülése), vagy magáé a Legfelsőbb Lényé. A szanszkrit Avatāra szóból ered, amelynek jelentése „földreszállás”, mint ahogy rendszerint a halandó világba való leereszkedést is jelent valamilyen különleges céllal.

The Joker 2010.01.19. 20:24:02

Annak idején volt egy nálam idősebb, Avatár nevű gyerek az iskolánkban. Annyira hülye volt, hogy amikor én már 5bés voltam ő még mindig csak 3dés volt.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.01.19. 20:25:03

...mondjuk tetováltassék kékre a szülők arca?

szándokán 2010.01.19. 20:25:15

@Lord_M_: ez igaz, az ő blogja, az ő véleménye. Nem is irtam oda, hogy ne irja ezt le, vagy bármi mást. Ez a lényeg, nem akarom neki megszabni mit csinaljon, mit gondoljon bármiről az életben. Az én véleményem az volt, hogy ne szóljon senki bele másnak a dolgába. Legyenek Attilák, Csengék, Avatarok, meg Lüszesziták. Attól jó a világ, hogy szin van benne, nem attól, hogy uniformisba húzunk mindenkit. A gyerekek meg azért kegyetlenek, mert ezt a mintát tanulják a felnőttektől. PL. hogy egy ilyen kérdésben pár perc alatt legyökereztük és lefaszoztuk egymást. Javamra legyen irva, hogy az első kommentem nem volt durva, csak erdekelt milyen alapon állapitja meg mi a jó név és mi a rossz. És ezt jól féreértette A kedves Uzb.

Expurgatio 2010.01.19. 20:25:20

@Nyekkk: Avatár másik jelentése az a kis kép, amit a fórumozók kiraknak Nickjük mellé, esetedben a keresztbe rakott láb.
Igazam van? Nem? De! Kettő ;)

Expurgatio 2010.01.19. 20:26:33

@manókomment: Vagy legyen egy hosszú farkuk:)

Csillagközi doromboló 2010.01.19. 20:28:33

@Expurgatio: Vagy kössünk valami állatot a hajuk végére.

hdk · http://hulladekok.blog.hu/ 2010.01.19. 20:28:47

A legjobb az lenne, ha mindenki saját magának választhatna nevet, felelőssége teljes tudatában. Így senkivel se baszhatnának ki a szülei. A kiskorúak meg kaphatnának mondjuk egy sorszámot, hogy azonosítani lehessen őket.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.01.19. 20:30:37

@UzB: a netet úgy emelik be a sittre ánuszban, darabonként, nem? Előbb a subbát, aztán a rottent, youtube-ot csak lassan, stb.

@Nyekkk: azt :) A szanszkritból már várom, mit vezet le valamelyik Grespik-reinkarnáció :))

Amphiprion Ocellaris · http://bohochal.tumblr.com/ 2010.01.19. 20:30:38

@Lord_M_: Nagyon adom a nagy részét a kommentednek. Engem is pontosan az érdekel, hogy miért kell egy gyerek sorsát a leghalványabb mértékben is determinálni egy kretén névválasztással.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.01.19. 20:30:45

@szándokán: jaj, legyen már humorérzéked! ez inkább poénos kreatívfeladat, mint vérkomoly lincshecc. jó, volt bőven eddig olyasmi feladvány, hogy bicskát nyitogat a legliberálisabb zsebben, de ha megkérdezik, mit érdemel büntetésbe, aki mindent tökkomolyan vesz... ;)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.01.19. 20:32:51

@Amphiprion Ocellaris: ezen a ponton emlékeztetnélek, hogy engem Oszkárnak hívnak. És attól félek, film után (nem Stallone, Bujtor). Átküldöm a posztot a szüleimnek...

intizar 2010.01.19. 20:48:45

@szándokán: Kicsi cica! Ezt a blogot itt bünti blognak hívják. Ezért javasolnak rajta az emberek büntetéseket. Ez egy amolyan társadalmi indulatlevezető játék. Végrehajtó hatalmuk nincsen. Érted? VICC.TRÉFA.

Amphiprion Ocellaris · http://bohochal.tumblr.com/ 2010.01.19. 20:59:56

@intizar: Tetszik ez a "társadalmi indulatlevezető játék". Ellophatjuk Tőled szlogennek?

gramercy 2010.01.19. 21:14:44

ki nem szarja le?

mi ez a sok álszentség? a többség szarna bele a gyerek életébe

nem a néven múlik

Anke 2010.01.19. 21:20:49

Ennyi erővel büntetést az összes olyan szülőnek, aki például Timeának, Dalmának, Enikőnek, Csongornak nevezi a gyerekét, hiszen mind csak kitalált regényhősről kapta a nevét. :)

A névadás mindig is trend kérdése volt. Avatarnak hívják a gyereket, na és? Mitől lenne rosszabb, mint a László, a József, a Sándor? Jelentésben semmiképp. Ez most lesz tömegnév, utóbbiak pedig már tömegnevek.

Korábban én is furcsának találtam, a Lakatos Szamanta szerű "jelenségeket", de ha tényleg vesszük a fáradtságot és belegondolunk, akkor ezek az emberek azért adják filmszereplők, híres emberek nevét a gyerekeiknek, mert pozitív hősöket, gazdagságot, hírnevet testesítenek meg. Úgy vélem ez a trend ezerszer jobb annál, mint mikor a szülő a nagyszülők, még rosszabb esetben saját maga után szülő után nevezi el a gyerekét, vagy a másik trendi ősmagyar nevet választ, de annak sem a jelentéséért, hanem az ősmagyarság trendiségéért. Az utóbbi két esetben a szülők a legkisebb fáradtságot is sajnálják arra, hogy a gyereküknek a névadással egyben egy "hírnév, gazdagság, hősiesség, szeretet" kívánságot is adjanak.

Kovács Péter fia ifj. Kovács Péter, vagy
Kovács Péter fia Kovács Dzsúlió.
Még ha fura is, akkor is inkább a második a szimpatikusabb szülő.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.01.19. 21:23:57

@Anke: nem a kérdésre válaszolt! egyes. leülhet.

Anke 2010.01.19. 21:26:41

Ez a név alapján ítélkezés csak azért alakulhatott ki, mert el voltunk zárva a világ nagy részétől. Kérdezzetek meg óvónéniket, ma már egy Máriát sem találni a lány nevek között, sőt már két azonos név sincs egy csoportban. A gyerekek megszámlálhatatlan névvel ismerkednek meg a rajzfilmekből, filmekből, nekik a változatosság már nem probléma. 10 év múlva, amikor olvasni fogják a felháborodásotokat, nagy valószínűséggel röhögni fognak a véleményeteken. :)

Anke 2010.01.19. 21:29:55

@manókomment: Csak egyest ne, inkább felelek a jobb jegyért és bevállalom, Kovács Péterke helyett legyen a gyerekem Kovács Avatarka.

Nyekkk 2010.01.19. 21:45:26

@Expurgatio:
Igazad van...:D minimum kettő:P

Nyekkk 2010.01.19. 21:49:04

Buxus szülök egy kis manót és elnevezem kommentnek :DD

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.01.19. 21:57:53

@Anke: rendben, akkor mutasd csak az arcod, így kicsit közelebb, nem fog fájni... persze érzéstelenítőt is kaphatsz. vagy írjak be intőt?!
;)
@Nyekk: naa, nem ér! arról nem volt szó, hogy az _én_ nevemmel is viccelve lesz...

Nyekkk 2010.01.19. 22:01:10

@manókomment:
Nem manókomment,csak sima komment:D

svejk_a_derék_katona 2010.01.19. 22:02:16

nekem a Kalim Pál név tetszik a legjobban

intizar 2010.01.19. 22:39:32

Há hógyne. Nekem meg a blog tetszik.

intizar 2010.01.19. 22:40:31

@Anke: Mária lehet, hogy nincsen, de Liliből, Csengéből van vagy három csoportonkint. Ezzel nem azt mondom, hogy nem szép nevek.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.01.19. 23:54:13

Kezd szimpatikus névnek tűnni a Kovács Bünti, fia (lánya, ha női név - és remélem, az) ifj. Kovács Bünti. Ha addig szentté avatják, akkor keresztelőkor persze Avatár.

MÉZGA Avatár.

Anke 2010.01.20. 01:52:34

Nem ér, az oroszoknak több lehetősége van:
ha fiú lesz: Avatar Avatarovics Avatarov,
ha lány lesz: Avatarna Avatarovna Avatarnova

Anke 2010.01.20. 01:57:38

@intizar: igaz, erről teljesen elfelejtkeztem, annyira kitölti most minden gondolatom, hogy összehozzak egy kis Avatárt.

szándokán 2010.01.20. 21:06:31

@szándokán: Kicsi cica! Ezt a blogot itt bünti blognak hívják. Ezért javasolnak rajta az emberek büntetéseket. Ez egy amolyan társadalmi indulatlevezető játék. Végrehajtó hatalmuk nincsen. Érted? VICC.TRÉFA.

na ja, persze el is felejtettem, hogy egy jo trefa büntetni.

Viloara 2010.01.22. 00:18:22

"Szeretnék avatart a hozzászólásaim mellé!"

LOL

Egy spontán agymenést ha megengedtek...

{"árányeső a csáládomrá, jáááájjj"}
{teek}
- Halló?
- A Bika vagyok a Zöld Kacsából, a Prutyák Avatart keresem, tartozik a múltkori sörért kétezerrel...

Rahsid 2010.01.23. 12:17:19

Ez még közel nem a legroszabb, hiszen a nagy ÁÁÁmerikában akár azt is adhatod a gyereknek hogy sertésmájkrém. Akkor meg már inkább az avatar. :)

Novus Ordo Seclorum 2010.01.23. 22:16:51

Külföldről gyemeknevek... avagy a híres celebek is lehetnek síkhülyék. :-)

Moon Unit Zappa
Dweezil Zappa
Fifi-Trixibelle Geldof
Homer James Jigme Gere
Jermajesty Jackson
Kal-el Coppola Cage
Heavenly Hiraani Tiger Lily Hutchence
Victoria Kafka Jones
Prince Michael Jackson
Poppy Honey Oliver
Daisy Boo Oliver
Zowie Bowie
Calico Dashiell Cooper
Alchamy Henriksen
Bluebell Madonna Halliwell
Brawley King Nolte
Dandelion Richards
Diva Muffin Zappa
Elijah Bob Patricius Guggi Q Hewson (Bono)
Gulliver Oldman
Indiana August Affleck
Leowy Malkovich
Piper Maru Klotz (Scully ügynök kislánya)
Saffron Sahara LeBon
Shiloh Nouvel Jolie-Pitt
Tallulah Belle Willis
True Isabella Summer Whitaker
Wolfgang Van Halen
Dhani Harrison
Georgia May Ayeesha Jagger
Gabriel Luke Beauregard Jagger
London Emilio Hudson (Slash)
Cash Anthony Hudson (Slash)

Novus Ordo Seclorum 2010.01.23. 22:20:12

A külföldi nevek leírásánál a magyar helyesírás és kiejtés szabályai érvényesülnek. Így lett például a Britney-ből Britni, a Catherine-ből pedig Ketrin, vagy a fiúknál a Justinból Dzsasztin. A Nyelvtudományi Intézetben elmondták: volt olyan év, hogy 500 új utónévkérelmet vizsgáltak meg.
Az anyakönyvezhető nevek lajstromát érdemes böngészni: Fácán, Leopárd, Áfonya, Ánizs, Babér, Barack, Berkenye, Búzavirág, Eper, Fahéj, Frézia, Gerbera, Gesztenye, Klemátisz, Primula, Vanilla és Zsálya – csak néhány a különleges keresztnevek sorából. Az évek alatt néhány természeti jelenség és földrajzi fogalom is átlényegült már keresztnévvé. Egy fiú újszülött akár Felhő, sőt Bérc is lehet, míg a lányok Eső, Zápor vagy Csermely névre is hallgathatnak.

A különleges hangzású nevek adásának „őrülete" akkor kezdődött idehaza, amikor az első külföldi, főként dél-amerikai szappanoperák tévéképernyőre kerültek. Bár a népszerű amerikai sorozat, a Dallas szereplőinek neve is sokakat megmozgatott: egyszerre szülők százai akarták kisbabáikat Jockey-nak, Bobby-nak, Pamelának, Samanthának keresztelni. A latin-amerikai nevek közül többek között már választhatjuk az Antóniót, az Armandót, az Enrikót és a Leándroszt is. Jól ismert irodalmi művekből és sci-fi filmekből is került már név nálunk „forgalomba": Gandalf, Frodó, Amidala, Anakin.
A támogató szakvélemények mellett a Nyelvtudományi Intézet időnként határozott nemet is mond egy-egy kérelmezett keresztnév bejegyzésére. Így járt például 2007-ben a Kazetta, illetve a Talán fantázianév.

Novus Ordo Seclorum 2010.01.23. 22:21:52

Születési utónév a hatályos utónévszótárból választható. Előfordul, hogy a szülők TV-sorozatokból vagy mozifilmekből választanak nevet – így van példa az olyan utónevekre, mint Dzsenifer, Szintia, Armandó, Dzsesszika, Amidala, Britni, Milka, Frodó, Gandalf. A külföldi nevek ugyanis csak a magyar helyesírás szabályai szerint anyakönyvezhetők.

kutykurutty 2010.01.24. 10:28:24

:)
Az evet egyebkent tudomasom szeront mokust jelent, es mint ilyen, szerintem nagyon szep nev. Nekem is nagyon tetszett a Csenge ugy 10-15 eve, el is hataroztam, hogy ha nagy leszek, majd igy hivom a leendo gyerekemet... de most a nagy osmagyar-orulet miatt kereshetek masikat :(
Egyebkent az Avatar noi vagy ferfinev lesz? Es miert? :)
(mondjuk en magyar nevet szeretnek adni, aminek a jelentese is szep, de nem tul kulonleges ahhoz, hogy aztan ezen csufolodjanak - pl. Akos, Tunde). De tuti, hogy nem lesz Dzsenifer :D

yaaman 2010.01.24. 16:38:30

@Sün! balázs: fenét nem a magyarok körében. nem c hanem magyar ismerősöm és kisbarátnője is rogadt nagy gondot csinált abból, hogy a születendő kislánynak igenis DIVATOS neve legyen, sajnos a brenda kiesett, így lesz szerncsétlen gyerek vanessza fortuna.

szbeita 2010.03.29. 23:31:25

@yaaman: Te kisstílű raszta, te a saját fejedelmi neveddel foglalkozz, ne a Vanessza Fortunával. Főleg ne írj hazugságokat, hogy nagy gondot csinálnak............
Osztod az észt egy olyan dologgal kapcsolatban, amihez gőzöd sincs, habár te mindenhez osztod az észt.
Ennyit tudsz.
Ő a szerencsétlen?!
Nézz tükörbe!

Vanessza anyukája és apukája

nun000 2010.03.30. 20:31:46

@szbeita: Igaza van a szülőknek, mindenki döntse el saját maga, hogy milyen nevet ad a születendő gyermekének. Izlések és pofonok, mindenkinek más az ízlése,tetszése. Véleményem szerint igazán lányos név a vanessza, a vanessza fortuna pedig nagyon szép és ötletes,egyedi névnek tartom.
Kívánom neki, hogy a szép neve után igazán legyen szerencsés.
A szülők előtt pedig le a kalappal, hogy kiállnak születendő gyermekük mellett.

Egy fiatal apuka, aki szintén most várja a gyermeke érkezését.

nun000 2010.03.30. 20:35:02

@yaaman: Abban az egyben igazad van, hogy a név nem a bőrszín kérdése, másban sajnos nem tudok neked igazad adni....................

nun000 2010.03.30. 20:37:26

tetszik a téma, csak nem kellene személyeskedni:):(

Lili Marleen 2010.03.31. 16:34:42

Tom Waits-rol hallottam, hogy minden nap mashogy hivta a gyerekeit kisebb korukban. Majd ha felnonek el tudjak donteni melyik tetszik.
Ez tok jo gyakorlat.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.04.01. 19:26:38

@Lili Marleen: vagy annyira be volt rúgva 20 évig, hogy minden nap más gyerekéről hitte azt, hogy az övé, aztán amikor felnőttek, el tudták dönteni, hogy ki legyen az apukájuk.

Avatar 2010.04.06. 19:08:39

Mit érdemel, akinek a nick-je már több, mint egy évtizede "Avatar"?
süti beállítások módosítása