Mit érdemel a sárga csekk?

Címkék: gazdaság

2010.05.07. 07:40

Ez a rövidke mese a sárga csekkekről szól. A mese írója büntetőjogi felelőssége teljes tudatában kijelenti, hogy nem elfogulatlan, nem objektív, nem független ebben a témában. Egészen pontosan rühelli a sárga csekkeket (hivatalos nevükön a készpénzátutalási megbízásokat) és az erre épülő teljes rendszert. Sokszor feltettem magamnak a kérdést: kinek jó a sárga csekkes rendszer?

  • A pénzköveteléssel rendelkezőknek (legyenek ezek közműcégek, internetes szolgáltatók vagy éppen biztosítók)? Nekik aligha. A sárga csekkek előállítása és kipostázása valószínűleg nem ingyen van, és feltehetőleg nem a Teréz Anya Közalapítvány finanszírozza ezeket a tételeket helyettük.
  • A díjfizetésre kötelezetteknek, akik a különféle szolgáltatásokat igénybe veszik? Azt gondolnám, hogy nekik sem. Bár biztosan élnek olyan mazochista egyedek, akik szeretik minden héten tiszteletüket tenni a postahivatalokban, imádnak hosszú perceket, órákat sorban állni. Persze össze is lehet gyűjteni a csekkeket, csak az utolsó, amire még várunk, mindig a következő héten jön meg. Aztán ismét mehetünk be Bözsi nénihez fizetni.
  • A fáknak? Szegények mennyivel többen lehetnének, ha nem vágnák ki őket értelmetlenül, mert kellenek az áramszolgáltatók sárga csekkjeihez. Azt vélelmezem, hogy már csak az önérdekük is azt mondatja velük, hogy nem jó ez a rendszer.
  • A Postának? Hát persze, hogy neki!!!

Engem az dühít igazán, amikor azt látom, hogy a Posta milyen alattomosan állít gátakat a normális működés elé és okoz extra költségeket nekünk. Sajnos van néhány havi fix tétel, amiket különböző okokból sárga csekken kell befizetünk. Ezért is örültem meg nagyon, amikor láttam, hogy a postán is lehetőség van bankkártyás fizetésre. Végre, tízezres nagyságrendű tételek miatt nem kell először az ATM-hez mennem pénzt kivenni, hanem egyből mehetek a jó öreg Postához. Aztán a határtalan örömöm egy pillanat alatt elszáll, amikor a pult másik oldalán ülő Bözsi néni tájékoztat, hogy a bankkártyával történő fizetés készpénzfelvételnek számít. Te jó ég, minek?! Ott egy POS terminál, amelyen lehúzza a kártyámat, és ez készpénzfelvétel... VICC! A Tesco-ban ugyanez a művelet bankkártyás fizetés, és ingyenes, akárcsak a Peek & Cloppenburg-ban vagy a MÁV-nál jegyvásárláskor, meg mindenhol. A Posta megteheti, hogy ne az legyen a tranzakció, aminek látszik. Nem akarom mondani, hogy ez mekkora pluszköltséget jelent nekünk. Ki engedi ezt meg a Postának? Hol a Felügyelet ilyenkor? Hol a GVH? Hová tűnt Damon Hill?

Ez a gusztustalan gyakorlat a Postától egyvalamire jó: minden erőmmel azon leszek, hogy a sárga csekkeket eltűntessem az életemből, és kiiktassam a Postát a szolgáltatóim és köztem lévő pénzáramlásból.

SZERINTED MIT ÉRDEMELNEK A SÁRGA CSEKKEK DÖGEVŐ HIÉNÁI?

Némi statisztikai adalék: TÉVHIT, hogy az internet (és az e-banking) térhódításával a sárga csekk szerepe csökkent volna. Az MNB adatai szerint a sárga csekkel lebonyolított pénzforgalom mind tételszám, mind érték tekintetében egyenletes növekedést mutat 2001 és 2008 között. (2009-ben valamennyi fizetési típus enyhe csökkenést mutatott a válság hatására.) Évente több, mint 270 millió tétel kerül kiegyenlítésre ilyen módon, azaz naponta kb. 1 millió sárga csekket fizetünk be. Összehasonlításként: a bankközi GIRO rendszeren keresztül évente csupán 241 millió tétel teljesül... (Természetesen utóbbiak értékben nagyobb tranzakciók, mivel sárga csekken átlagosan 16 ezer forintos összegeket "utalunk".)

Azt kívánom, hogy jussunk el egyszer egy olyan szintre, amikor mindenkinek lehetősége lesz eldönteni, hogy a közte és a szolgáltatója közötti pénzügyi tranzakcióba bele akarja-e venni a Postát vagy sem. Ha ez az idő eljön, abból a Posta nem fog profitálni, az biztos.

Az esküdtek éppen sorban állnak a Postán, mert csekket akarnak befizetni, így egyelőre nem tudjuk megkérdezni az álláspontjukat a témában.

Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://bunti.blog.hu/api/trackback/id/tr11975187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.05.07. 08:49:08

Ja, undorító. Amikor még nem beszedési megbízással mentek a számláim, simán átutaltam elektronikusan az összeget a csekken található adatokkal, és meg is érkeztek. Érdemes kipróbálni ezt a verziót is.

mama ottmarad 2010.05.07. 09:51:28

"6. számú határozat: A Közgyűlés egyhangú szavazataránnyal elfogadta, hogy azzal, aki a Társasház közös költségét az OTP sárga csekkjével nem OTP fiókban, hanem a Postán fizeti be, 2010. május 1. után megfizettetjük a Posta által a Társasháztól befizetésenként levont 120.- Forintot."

Többek között, ezért is utáljuk a Postát.

jbc4wa 2010.05.07. 10:54:14

Amellett, hogy nagyjából egyetértek a poszttal, azt azért ne felejtsük el, hogy a sárga csekket nagyrészt az tartja életben, hogy az emberek egy jelentős része fosik más megoldást alkalmazni. Emiatt is vannak a kilométeres sorok a postákon, mert hát az internetes bankolás az valami ördögtől való, sátáni találmány, amitől félni kell, sokkal biztonságosabb és persze korszerűbb, ha bemegy a szerencsétlen a bankba, felveszi a pénzt (természetesen ezen emberek egy jelentős része még bankkártyát sem mer használni, mert az sem biztonságos szerinte), aztán elzarándokol a postára, kiállja a sorát és hurrá, már be is fizette. És akkor még nem is beszéltünk az olyan "kispénzű emberek meglopására" kitalált találmányokról, mint mondjuk az interneten keresztüli kártyás fizetés.

Bocs a kirohanásért, de az ilyesmi nagyon ki tud akasztani.:)

martong 2010.05.07. 13:50:35

Lehet fura de kb. egy éve minden szart a zótépédirekt-es hülyeséggel fizetek be, és ennek is van díja .160,- havonta. JUJJJ
Ha csekken fizetem minden 10.000,- után levon .470,- forintot.

Az emberek egy része nem érti a 'kompútert' ezért jobbnak látja csekken tárolni papíron rendezni a dolgait, nekem megfelel az excel táblázat is, hogy infarktust kapjak a megnyomom a SUM gombot.

Büntetés: A posta vezetői minden hónapban álljanak sorban a csekkjükért, aztán a bankban a pénzért, aztán a postán a fizetésért; a kp felvétért vonjanak 15%-ot a felvett összegből.

paha · http://paha.blogspot.com/ 2010.05.08. 10:50:56

Egyébként minden sárga csekk fizethető átutalással (így netbankon keresztül is), ott van rajta a számlaszám, közleménybe pedig a befizetőazonosítót írod.

Évekig csináltam így, semmi gond nem volt, de aztán szerencsére jöttek a dijnet, tavszamla meg a többiek...

^LutheR^ 2010.05.09. 14:57:10

@paha: Engem az bosszant fel, hogy ennek a szaros papírfecninek a költségét velem fizettetik ki a szolgáltatók. Ahol lehet, elektronikus számlát igénylek. Igenis legyen alacsonyabb a számlám összege a papíralapú számlakiállítás és a "csekk" költségével. A kettő együtt kb. 300-400 Ft-ot tesz ki.

kócoss (törölt) 2010.05.09. 15:20:02

Tény, h a megszokás is oka, de!
Nemrégiben tudtam meg, h nálunk igen-igen magas a forgalomban lévő bankjegyek száma. Vajh, miért is? Fekete gazdaságnak hívják, ott ugye nem szokás számlát írni, nincs átutalás, ennek megfelelően az alkalmazott sem a bankszámlájára kapja a feketén kapott fizetését. Ezek után fizesse be a bankba és onnan utaljon sárga csekk helyett?
ad. 1. APEH :)
ad. 2. Emiatt kétszer álljon sorba?
(Másrészt, a csekket használók jelentős része idős ember, talán nem meglepő ha nem online intézik a számlabefizetéseiket.)

^LutheR^ 2010.05.09. 16:28:31

@kócoss:
ad. 1. a magánszámlát védi a banktitok.
ad. 2. sem a KP miatt sem az utalás miatt nem kell sorba állni.

kócoss (törölt) 2010.05.09. 17:45:21

@^LutheR^:
ad.1. az inkasszó ellen nem véd...
ad.2. banki, pénztári befizetésnél nem kell sorba állni? utalásnál se? hm?

^LutheR^ 2010.05.10. 07:14:59

@kócoss:
1. nem a jövedelemeltitkolás miatt aggódtál?
2. készpénzbefizetés ATM-en, utalás is bankfiókon kívüli módszerekkel (net, ATM, esetleg telón)

Na jó tudom, az idősek miatt aggódsz. Bár ezt nem tudja mindenki megtenni, de édesanyámat kitartó munkával megtanítottam kezelni a bankkártyát és ATM-et, a nyugdíjat sem a postán kapja. A "csekk"-eket telefonos utalással intézi, a mobilegyenlegét ATM-en tölti fel.

cicómicó 2010.05.10. 09:06:42

A csekkes fizetés mellett szólhat,hogy ezzel lehet trükközni annyiban, hogy nem kell feltétlen aznap (fiz.határidőre) rendezni a számlát, tehát pár nap haladékot - következmények nélkül - kaphat. Lehet sakkozni, hogy melyik csekket fizeted be.
+ Sok embernek a nyugdíja kevesebb, mint a gázszámlája, azt ha átutalással rendezné, nem maradna semmi pénze, így meg a fent leírtak szerint lehet tologatni a fizetést.

2010.05.12. 10:49:06

@schdl:
Egy utolsó esélyt a Tűzvonalban-ban, hogy leforgassák vele a hátralévő részeket. Utána sitkó.
Sárga csekk: kiráz tőle a hideg. Online pénzkezeléstől szintén.

Balance Of Power 2010.05.14. 11:14:22

@paha: A dijnetnek akkor lesz_igazan_ertelme, ha az osszes letezo szolgaltato rajta lesz. ELMU ott van, az oke meg talana Vizmuvek is, de a tobbi...? Gazmuvek, Tavho stb. Nem ertem, miert tart az atmenet ilyen kurva sokaig.
Mert amugy tenyleg zsenialis, hogy bediktalom online a villanyora-allast, majd valamikor kuld a rendszer egy emailt, hogy megjott a villanyszamla, online kifizetem es csokolom. Na jo, ki szoktam azert nyomtatni a fizetesi bizonylatot...

A kp-felvetelnek szamito kartyas fizetest meg tenyleg nem tudom, hogy kepzeli a Posta, ez mar 5-6 evvel ezelott is verlazito es arcpirito volt es ma sincs maskepp.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.05.14. 17:14:48

@mama ottmarad: csak nem egy házban laktunk?! :-) Az ex közös képviselő anyámnak is igen sok harcba került, hogy leszoktassa a lakókat a postai befizetésről, pont emiatt...

@Balance Of Power: De az a durva, hogy a legtöbb postás nem is közli ezt a tényt, egyszer én is csak utólag tudtam meg, hogy a leves került többe, mint a hús...

Én amúgy régimódi ember vagyok, és nem szeretek netbankkal vackolni, a beszedési megbízást pedig elvből elutasítom, hisz a bank nem fogja meggondolni, hogy vitatható-e az érkezett számla értéke, hanem egyből levon...

...a bosszantó inkább az, ha a kifejezetten frekventált postákon a csúcsidőszakokban nem képesek plusz kasszásokat beállítani. Ja amúgy mit érdemel az, aki nem tart fenn gyorskasszát és neked tíz tételért is végig kell állnod azt, ha valaki a Jókai összest emeli át előtted a futószalagon?

A Deutsche Banknak van kint egy nagyon jó terminálrendszere, amin tudsz pénzt betenni, a lekötöttre illetve onnan mozgatni, sőt, a csekket is be tudod olvasni és kifizetni, mindezt pedig a bankkártyád segítségével. Ha valami elkúródik, még mindig be tudsz kopogni a pulthoz, hogy valami nem oké. Ilyen dolgokat (is) miért nem tudnak bevezetni nálunk?

SPRee · http://hiphophittan.freeblog.hu/ 2010.05.17. 10:10:14

Amióta a főníciaiak feltalálták a pénzt, csak a baj van vele. Továbbá rühellem a virtuális vagyont, mert nem foghatom a kezembe. A papírpénzt meg nem tudom megenni.

CM2131 2010.05.17. 21:35:38

Néhány dolog a sárga csekk mellett:
-Anyagilag egész biztosan az jár legjobban, akinek egyáltalán nincs bankszámlája és mindent csekken fizet be. Alapértelmezésben ez nem az ő, hanem a szolgáltató költsége bár mostanában a pofátlanabbak ezt átterhelik a fogyasztóra.
Az igaz, hogy a banknélküliség manapság nehezen lenne megvalósítható, ha csak nem nyugdíjas az ember.

-Valószínűleg furcsán hangzik, de akkor lehet a legbiztosabb az ember, hogy a befizetett pénze a megfelelő helyre fog érkezni, ha sárga csekken fizeti be. Ekkor ugyanis az emberi hibatényező teljesen ki van szűrve: a befizető azonosítót a szolgáltató nyomtatja a csekkre, amit a befizetéskor a postán szkennerrel olvasnak be, így 99%-os pontossággal a kívánt tartozásra érkezik a befizetés.
Ha átutalással fizet valaki, akkor ő is elronthatja az azonosító begépelését, ill. arra is rá van utalva, hogy mennyire jó a közlemény rovatot feldolgozó program. Én pont ilyen programokkal is foglalkozom és elképesztő, hogy milyen felelőtlenül adják fel az emberek a pénzüket. Az átutalások feldolgozása 66-75%-os sikerességnél már jónak mondható.

jet set 2010.05.17. 22:14:37

Addig megmarad a sárga csekk, amíg nem kerül többe, mint az átutalás. Rögtön csökkenne, ha a villanyszámla párszáz forinttal több lenne csárga csekken mint átutalással.

odeenHD 2010.05.21. 13:52:04

a sárgacsekk, illetve a mindenféle tranzakciós jutalékok már csak amolyan hétköznapi lehúzások.
amúgy tök simán megúszhatók ezek, ha rászánsz kb egy órát az életedből és utánajársz a dolgoknak.

mondom a megoldásokat:
- a sárga csekkeket NEM A POSTÁN FIZETJÜK BE!!! átutaljuk netbankon a pénzt. alap. bocs, ha megbántok bárkit is, de bőven benne vagyunk a 21. században, tehát ha valaki képes postán sorbanállni ahelyett, hogy a neten fizetné ki a számláit, akkor az tökbéna. (vagy nyugdíjas)
- keress (és pillanatok alatt találsz) olyan banki csomagot, ahol tök olcsóak (vagy teljesen ingyenesek) a tranzakciós díjak.

nem a reklám helye, tudom, de sokak problémáját megoldja:
CITIBANK nulla forintos számlacsomag. nekem is ilyen van. tök ingyenes a számlavezetés, a kpfelvétel - na most figyelj - bármilyen belfödi atm-ből, így a postai terminálokról is (csekkfizetéskor). Ingyen dombornyomott bankkártya, ingyenes netbankos átutalási díj...
nem sorolom tovább, minden kibaszott banki művelet ingyen van!!!
egyetlen feltétel, hogy egyszer egy hónapban minimum 150 rugónak kell érkeznie a számládra egyösszegben. kérd ide a fizudat és probléma megoldva.... ja nincs ennyi nettód? no problem, egy időben azt csináltam, hogy a haverom minden hónapban átutalt a saját számlájáról 150 rugót (feltétel teljesült) én pedig kivettem kpban és odaadtam neki. de rengeteg szofisztikált megoldás létezik.

légyeg: picit odafigyelsz a pénzeidre, 30-40 rugóval is beljebb vagy évente

r92i12 (törölt) 2010.05.29. 18:50:19

bakkártyával történő fizetés esetén a boltnak (ez esetben posta) 2-3% díjat kell fizetnie a banknak. vagyisa kp-hez képest kevesebb a bevétele. a posta ezt azzal kerüli meg, h te fizeted ki ezt a pár százalékot a kézpénzfelvételnek minősülő mutatvánnyal. nem látom hol itt a probléma. próbálj meg pl notebookot venni kártyával szaküzletben. nem fog menni, mert az a pár százalék amit levesz a bank, az pont az ő teljes árrésüket jelentené...

r92i12 (törölt) 2010.05.29. 18:54:24

ja és pl angliában semmiféle hasonló lehúzás nincs, sőt a tesco pénztárban ha fizetsz kártyával, és azt mondod h kérnél még 20 fontot, akkor levonják a számla végösszegét meg 20 fontot, és a kezedbenyom egy huszast. :D tudom, hülyeség, de nem ez a lényeg.
süti beállítások módosítása