Előre szólok, hogy ez nem a Call of Duty 7 beharangozó trailere, hanem a véres valóság. Egy nemrég nyilvánosságra került fevételen az látható, ahogy a "Lehetőségek Országának" vitéz daliái egy harci helikopterről járókelőkre vadásznak Bagdad külvárosában. Néhány mozgó célpontnál feltehetőleg valóban fegyver volt, de nyilván nem az áldozatul esett két gyereknél, illetve azoknál az újságíróknál, akiknek az objektívjét nézték gránátvetőnek a sasszemű zsoldosok.

Az első reakció a felháborodás. Az irodánkból, az otthonunkból, az egyetem számtech terméből, ahol egy unalmas percben olvasgatjuk a nagyvilág híreit, teljesen természetesnek tűnik, hogy Büntit javasoljunk; hiszen egyrészt elfogadhatatlan, ha egy háborúnak civil áldozatai is vannak, másrészt van egy olyan mellékíze a történetnek, mintha a jenki srácok egy hangyfasznyit azért élveznék a vadászatot.

Második nekifutásra viszont érdemes elmerengeni azon, hogy mégis mire számít, aki géppisztollyal a hóna alatt faszvakargatva flangál egy ellenséges harci helikopter jelenlétében? Mit gondol? Szúnyogirtás van a Rómain? Mit vár egy olyan katonától, akinek a többéves háború már tönkreverte az idegrendszerét? Vajon mi átérezhetjük-e azt, hogy mennyire könnyű megfontoltnak lenni, amikor valaki minden egyes napját életveszélyben tölti, és az állandó adrenalin túladagolástól már hidroglóbusszá dagadt a feje? Milyen lehet minden nap azzal ébredni, hogy egy iraki úr RPG-je bármikor leszakíthatja a tökünket? Maradjunk annyiban, hogy a mi generációnk nem tudja, milyen a háború! Szerencsére...

MIT ÉRDEMELNEK AZ IRAKBAN LÖVÖLDÖZŐ AMERIKAI KATONÁK?

Mi "öltük egymást" a szerkesztőségben, de nem tudtunk ítéletet hozni...

 

Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://bunti.blog.hu/api/trackback/id/tr101901199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mancaa 2010.04.07. 17:06:20

A franc tudja... nekem azért nem tiszta az a sétálgató faszi mennyire militáns... Inkább tűnik úgy, hogy "fegyver van nála" csak kifogás a céllövészethez...

mancaa 2010.04.07. 19:45:09

Úgy látom az utóbbi két posz túl komolyra sikeredett. Nem csak úgy elbaromkodni őket...

BoGyesz 2010.04.08. 11:50:02

Az, hogy fegyvernek néznek egy teleobjektívet nem hiba. Az hiba, hogy olyan álldogáló embereket lőnek halomra akiknél fegyvert látnak egy olyan országban, ahol nagyon sok állampolgárnak van fegyvere. Persze egy háborús övezetben akinél fegyver van, az számoljon azzal, hogy lelövik.

wadallat · http://wadallat.blog.hu 2010.04.08. 15:55:10

A cikk második felével tudok egyet érteni. Háború van. Ha nincs fegyverem akkor sem megyek ki sétálni egy helikopter elé mert azt gondolom, hogy nem jelentek fenyegetést. Ha meg olyan szituációba kerülnék, hogy vagy én lövöm le a másikat, vagy a másik engem, akkor nem fogok nagy képelemezgetésbe kezdeni, hogy vajon rpg, vagy teleobjektív van a másiknál. Lelövöm, oszt' kész. Ha tízen nézelődnek körülötte akkor azokat is.
Plusz hozzájön még ehhez, hogy a katonák mondjuk fel vannak tüzelve, hogy jobban bírják, vagy éppen ellenkezőleg: már ki vannak készülve. Jobb ha mindenki eltakarodik előle aki nem akar bajt.

Szóval szeritem felmentés! Azoknak a büntijéről már lehetne tárgyalni, akiknek köszönhetjük az ilyen helyzeteket, de ez messzire vezetne...

yafet 2010.04.09. 11:15:09

Épeszű ember nem mászkál fegyver nélkül Bagdadban...
Különben meg a briteket is többször megsorozták, szóval mit várjunk tőlük...

gramercy 2010.04.13. 14:57:49

kar hogy nem geppisztollyal hadonaszott, hanem egy forgato stab volt es a kamerat neztek aknavetonek

mit erdemel az a blog ami uszit es felrevezet mert hulye felreinformalt agyhalott a szerkeszto?

Amphiprion Ocellaris · http://bohochal.tumblr.com/ 2010.04.13. 15:27:13

@gramercy: Szövegértésből egyes, leülhetsz! Még az is lehet, hogy igazad van az amerikai katonákkal kapcsolatban, de ahhoz is hülye vagy, hogy érvelj az álláspontod mellett.

Jóskapista 2010.07.17. 00:21:15

Bár már kissé lemaradtam, azért csak leírom a véleményem.
A videón látszik, hogy a helikopter igen távol volt az emberektől (ahogy ez modern háborúkban szokás), tehát onnan lentről ha észlelték is a helikoptert, olyan távolról honnan kéne sejteniük, hogy pont őket mérik be? Szóval nem tartom helyénvalónak azt az érvet, hogy "Mire számít az, aki ellenséges helikopter előtt géppistollyal flangál?", hiszen az a helikopter simán lehet akár egy km-re is. És hogy minek van fegyver nála? Talán mert nem valami jó a közbiztonság arrafelé. Tehát attól, hogy fegyvere van még lehet civil.
Arra pedig szerintem egyáltalán nincs mentség, hogy a sebesülteket és halottakat összszedni érkezőket is halomra lövik. Különösen, hogy látták, hogy azért mennek, és ennek ellenére tüzet nyitottak! (Persze itt most fel lehetne hozni ellenérvnek, hogy épeszű ember minek megy oda, ahová sortüzet lőttek pár perccel korábban, de ez nem mentség.)
És az sem mellékes, hogy még annyi emberség sem szorult beléjük (tisztelet a kivételnek), hogy ha már hibáztak, legalább amit még lehet, jóvátegyék, és a két sérült gyereket a saját kórházukba vigyék, ne pedig még őket is az iraki rendőrök nyakába varrják!
süti beállítások módosítása