Az egész história kicsit olyan, mint a paraszolvencia. Talán annyi a különbség, hogy itt konkrétan kifizeted az áru/szolgáltatás ellenértékét, mégis te érzed magad kellemetlenül a borravaló miatt. Nem az, aki teljesen jogtalanul tartja még a markát, hanem te...

Legjellemzőbb lehúzások

#5 Ételfutár - A kaják árazása már eleve úgy történik, hogy a házhozszállítás alternatív költsége is vastagon benne van. Így kurva könnyű ingyenes kiszállítást vállalni! Aztán mégis te feszengsz, meg suttogva tanakodsz a haverral, hogy akkor 1390 forintra elég-e a 110 borravaló, esetleg 200, de sodexo-ban nem ciki-e. Megoldás persze az is, ha semmit nem adsz, de akkor a következő alkalommal madártejet ne rendelj!

#4 Étterem - Vérlázítónak gondolom az olyan helyet, ahol helyettünk mondják meg és építik be a rántott hús + hasáb árába a borravalót (szervízdíjat). Miért tehermentesítenek a döntés felelősége alól? Honnan tudják akkor, amikor még mi sem, hogy mennyire leszünk elégedettek? Mi van, ha semennyire és ez nálunk nem jelent automatikus 10-15%-ot? A másik gond, hogy ennek ellenére nem fogunk 8360-ból visszakérni, hanem kilencezerre egészítünk, azaz duplán jattolunk.

#3 Benzinkút - Tankolsz 9.450-ért, adsz egy tizest, de csak egy ötszázast kapsz vissza. Miért? Tettek ők valamit a félszázért? Lófaszt! És még arra sem veszik a fáradságot, hogy azt mondják: "Uram, nincs aprónk, nem lenne-e gond..." Vagy legalább megvárná, míg én mondom azt, hogy hagyja el. Nem, őket az megilleti és érezd maga te nyomorultul, ha fel mered ezt hánytorgatni. NEM AZ ÖSSZEG, AZ ELV! Engedtessék már meg nekem, hogy az általam keresett pénz felett szégyenérzet nélkül, én rendelkezzem!

#2 Taxi - A rémtörténetek melegágya... Az, hogy a tarifa egyenes arányban van a bemartságod szintjével, már alap, ahogy az is, ha kiszúrja, hogy nem helybéli vagy, könyörtelen városnézésre ítéltetsz. De hogy abban a kibaszott tangó-harmonikára emlékeztető brifkóban sem apró, sem 2000 alatti címlet nincs, az kurva élet! Rájöttem, hogy ezek tárgyalástechnika tréningre is járnak, mert miután elmondja, hogy nem tud visszaadni, bekussol, megoldási javaslata nincs és tőled várja a feloldozást. A végén: "Majd a következő alkalommal betudjuk!" Persze baszdmeg, sohanapján!

#1 Szórakozóhely - A csúcsintézmény, az egész fertő kancelláriája. Szóljon, ha valaki ismer olyan helyet, ahol a pultosok nemcsak ezresre kerekítve tudnak számolni, mert én ott törzsvendég leszek! 690 forintos sörből visszajáró ezerig? Felejtsd el! Szóljon az is, aki ugyanazon a helyen ugyanazt rendelve háromszor egymás után ugyanazt a végösszeget hallotta. Ha kellemetlenkedsz (nem fogsz, de ha mégis), akkor meg te vagy a spúr geci.

Kapcsolódó sztori (kvázi tiszteletkör a győztesnek):

Pár éve egy szórakozóhelyen a fémérzékelő kapunál kirakatták velem a cuccaimat. Mikor átértem, Zsírnyak László épp sztoriban volt, röpültek az "attak"-ok és "baszdmeg"-ek. Ez mit sem zavarta abban, hogy a tálcán utolsónak hagyott pár száz forintnyi aprót komótosan felmarkolja és a zsebébe csúsztassa, gondolom kapujatt gyanánt... Teljesen szürreális élmény volt, mert fikarcnyit sem próbálta palástolni tettét. Neki az járt. Amikor finoman jeleztem, hogy bizonyára szétszórtságból elrakott valamit, ami az enyém, testületileg kiröhögtek, mintha csak a házszabályt nem ismertem volna. Így szóltam neki, hogy lesz szíves a főnökét értesíteni. Ezután életemben először a testi épségemért futottam...

TE MIVEL BÜNTETNÉD A LEHÚZÓKAT?

A borravalót mindig a forgalomban lévő legkisebb címletű fémpénzben kapja, amit aztán vagy rolnizhat otthon, hogy be tudja váltani, vagy gyűjtögetheti egy erre kialakított helyiségben és Dagobert bácsiként úszkálhat benne...

Többek javaslatára: ahol lehet fizessünk kártáyával, ahol meg nem, ott álljunk a sarkunkra és csak akkor adjunk, ha tényleg megérdemlik.

Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://bunti.blog.hu/api/trackback/id/tr561880427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddypicker 2010.03.31. 08:52:23

"Szóljon az is, aki ugyanazon a helyen ugyanazt rendelve háromszor egymás után ugyanazt a végösszeget hallotta." ....így már jártam én is. Egyszer egy kis diszkóban, három alkalommal vettem mindig 3 vodka narancsot, egyszer sem ugyanazért az árért. Ott azon gondolkodtam, hogy lehet hogy nézik a Wall Street és a Japán tőzsde aktuális állásait, és az alapján kalkulálják az árakat. De a legjobb az volt, amikor az utolsó alkalommal olyan összeget mondtak, hogy az nem volt osztható 3-mal. Csak pislogtam rájuk, hogy ez most akkor hogy is van??

redrick 2010.03.31. 09:21:29

Egy kis szinesites a benzikutas jelenseghez: Multkor vmi 15 005 Ft-ra jott ki a vegosszeg. A folytatast ki lehet talalni...

white_widow · http://bunti.blog.hu 2010.03.31. 09:27:57

@teddypicker: van egy városi legenda, hogy egy 7 tagú reál szakos társaság egyszer elment piálni és segg részegre itta magát. Hajnalban kérik a számlát, majd rögtön a krimó vezetőjét is. Ott bukott meg az egész, hogy álló este pia-köröket kértek, a vége meg nem volt héttel osztható…
@redrick: jó téged újra látni!:)

shenk 2010.03.31. 09:37:15

Nemtom, szerintem a posztíró kicsit nyámnyila, álljon ki jobban magáért:)

Én sem vagyok túl jó önérdek-érvényesítő, de étteremben/szórakozóhelyen csak akkor adok borravalót, ha azt meg is érdemlik. Ha nem jó a kiszolgálás, lazán visszakérek 10 forintot is. Ha sokat kell várni, akkor meg csökken a borravaló mértéke. A posztban említett 10-15% sztem eleve irreálisan sok, én olyan 5-10%-ot szoktam adni, 10-et akkor, ha extra jófejek voltak.

"90 forintos sörből visszajáró ezerig? Felejtsd el! "

Ez meg remélem csak költőzi túlzás:) 690-es sörért vagy leszámolok 750-et, vagy adok 700-at. Én akkor most spúr geci vagyok?:D

jahaha 2010.03.31. 09:39:02

fizess kartyaval. egyszerubb is.

redrick 2010.03.31. 09:39:55

@white_widow: ahh koszonom :) Na, bunti hogyaszongyahogy:
#1 szorakozohely: elvenni az aktualis italmeresi engedelyt es adni egy masikat Enyingre, vagy Miskolcra.
#2 taxi: feltalalni a Star Trek-es transzportert
#3 benzinkut: nekem ez a legnagyobb fajdalmam, egyszeruen MEGORULOK BAZMEG A NYEGLE KUTAS PICSAKTOL. En kiszamoltatom veluk az osszes visszajarot ( a varakozos modszerrel - addig varok, amig ki nem pakolja), felmarkolom a suskat, aztan visszadobok egy tizest, huszast. Csak hogy erezze, nem elvette, hanem en adtam, hogy tudja, o egy nyegle benzinkutas picsa, akit epp most szantam meg 10 forinttal. Csunyan hangzik, tudomen, de ha egyszer betertek a bah csomoponti omv-be, megtudjatok, mi a nyegleseg.
A 4-est nem tapasztaltam, az 5-os meg nem az en problemam, nem rendelek kajat.

white_widow · http://bunti.blog.hu 2010.03.31. 09:40:04

@shenk: Add meg a címed, majd kiderül mennyire vagyok nyámnyila...:)

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2010.03.31. 09:40:09

@jahaha: ennyi

vagy a masik megoldas, hogy addig csopogteted a benzint, amig 10 forint marad 10000-bol

es kesz

ÁkiBáki (törölt) 2010.03.31. 09:42:48

Az egészben a legszebb, hogy ezekben a szakmákban (?) ráadásul olyanok dolgoznak, hogy bányába is csak kísérettel engedném őket, mert a stílusuktól rájuk dőlne a szén.
Hogy senki nem tudja elmagyarázni nekik, hogy egy mosoly, egy kedves szó százszor többet ér, mint a legnagyobb szaktudás.
Senkit nem érdekel, hány tányért tud kivinni egy felszolgáló, hanem az, hogy udvarias, kedves legyen. Még a legbunkóbb vendéget is le lehet szerelni mosolyogva.
A legjobban a pultban álló, szétszolizott, piercinges, tetkós műanyagmellű picsáktól vagyok ki, aki még egy kávét sem tud rendesen megfőzni, de rázza magát, mint majom a rácsot.

KFV · http://korosfeltunesiviszketegseg.blog.hu/ 2010.03.31. 09:45:28

És ebben a sztoriban az a legszebb, hogy az, aki lehúz, aki tartja a markát a borravalóért, az UGYAN ÚGY húzza a száját, amikor NEKI kell adnia valakinek. Például nem tudom hány pizzafutár jattol szívesen a benzinkútnál, amikor töltik a robogóját...

shenk 2010.03.31. 09:48:08

@ÁkiBáki: azért szerencsére vannak üdítő kivételek, nem véletlenül ragaszkodik az ember a törzshelyeihez. Amúgy én a Balaton környékén tapasztaltam elképesztően beleszarós pincéreket, pincérnőket. "Vendég van így is, úgy is, akkor meg miért ne álldogáljak ahelyett, hogy megkérdezzem a vendéget, hogy kér-e még inni."

@white_widow: ööö? :D Nem feltétlen akarom ezt személyesen kideríteni, de ne hagyd, hogy ilyen aljadékok lehúzzanak több száz forintokkal :(

F_Jikov 2010.03.31. 09:50:07

Egyedül a fordászomnak vagyok hajlandó egy 100-ast adni borravalónak. Másnak soha semmit. Se étteremben, sehol. Egyébként meg akit zavar ez a maroktartós szituáció, az fizessen kártyával, ez a legegyszerűbb.

ratrider02 2010.03.31. 09:50:43

Benzinkúton nem kell megengedni, hogy a kutas tankoljon, és simán lehet kerek összegre tankolni, csak meg kell tanulni a töltőpisztoly kezelését. Még az életben nem kúrtak át egy benzinkúton sem, mert mindig százasra végződő összegért tankoltam. Ennyi....

ÁkiBáki (törölt) 2010.03.31. 09:51:08

@shenk: Jó, persze, ezért vannak a törzshelyek. Van olyan helyem, ahol tizenöt éve ugyanaz a gárda dolgozik.
Mondjuk a tulaj is normális.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.03.31. 09:52:14

Hm, érdekes téma...
Szerintem vegyük külön a benzinkutat, mivel benzint csak ott lehet kapni, ergo kiszolgáltatott az ember és jogos a felháborodás.

Viszont ami a vendéglátást illeti, beleértve házhozszállítást, éttermeket, szórakozóhelyet stb.:

Lehet úgy hozzáállni az élethez, hogy fog a fasz ezreket fizetni olyan kajáért-piáért, amit a teszkós alapanyagokból negyedannyiból ki tudna hozni otthon. Ha így nézzük, akkor a borravaló már nem oszt-nem szoroz.

Meg lehet úgy hozzáállni, hogy elfogadjuk a játékszabályokat. Ha bulizni akarunk "menő helyen és menő társaságban", akkor ez azzal jár, hogy dobáljuk az ezreseket a pultra utána meg a taxisnak.

Aki olvassa a blogomat, az pl. tudhatja, hogy teaházba azért nem megyek, mert nem fogadom el a játékszabályokat. ;)

Manyizga (törölt) 2010.03.31. 09:52:29

Nem adok borravalót sehol. Nekem se ad senki. Ha húzzák a szájukat, még ÁFÁ-s számlát is kérek. ;)

Ahol csak lehet kártyával fizetek. Étteremben nem, hacsak nem a pincérnél van a mobil kártyaolvasó.

shenk 2010.03.31. 09:53:25

A kártyával fizetés jó, de mondjuk egy kávézóban, sörözőben az esetek 99%-ban nem megoldható. Taxizni nem szoktam, nem tudom, hogy ott szokott-e lenni POS terminál.

Szalacsi_Dezső 2010.03.31. 09:54:09

@redrick: mér' pont Miskolcra,
Megvannak itt nekünk a saját lehúzós vállakozóink, nem kell ide még több. :-)

KFV · http://korosfeltunesiviszketegseg.blog.hu/ 2010.03.31. 09:55:21

@Manyizga: @F_Jikov: Ez a gebasz a kártyával, életem már meg olyat, hogy simán, lendületből rápakolták a 10%-ot, mert nem mobil kártyaolvasóval csinálták...
Volt balhé, nem kicsi...

greggrant 2010.03.31. 09:57:07

Max. étteremben adok borravalót, de csak ha a kiszolgálás indokolja. Alapból nem jár. Pizzafutár meg főleg elmehet a borravaló-igényével, százasra kerekítve kap, oszt jóvvan. Akkor még nem is tudom, milyen az étel, amit kihozott, előre mire fel adjak?!
Hülye egy rendszer ez, én se kapok :-P

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.03.31. 09:57:19

Én mindig adok borravalót, és sokat. Jobban érzem magam tőle, amíg magamtól adom. Egy hangyafasznyi rossz érzés nincs bennem, ha viszont egyáltalán nem adok: amikor valaki paraszt, vagy követeli, vagy úgy érzi, hogy ez formaság, és nem jutalom.

Az adómentes plusz pénzt elvárni amúgy is arcátlanság, ugyanígy kivan a faszom a fodrászokra, meg hasonló kisiparosokra, ezért járok olyan fodrászhoz, ahol pénztárgépnél fizetek. Arra szívesen adok jattot. A többinél nagyjából a teljes összeg jatt, mert nem kell elszámolnia vele. Legalább otthon fusizna, a műhelyben meg nem... mert ilyen emberből van 1millió, és az úgy együtt már éppen csak annyira sok, hogy mindenki más adója kétszer annyi.

Érdekes amúgy, szerintem POZITÍV, hogy a szemben lévő boltban 10 éve leszoktam arról, hogy megszámoljam a visszajárót. Néha szúrópróba szerűen rámegyek, de NEM basznak már át. Előtte lépten-nyomon. Kultúrálódott ez, de idegen helyen azért még csak előfordul, hogy eggyel kevesebb ezres jön, vagy 10 helyett 5-ből ad vissza, és amikor veszed a levegőt, hogy szólj, hogy mi a kurva anyádat művelsz geci, akkor már "magától" ÉPPEN akkor eszébe jut, hogy jaaaaj és várj, van még.

Az meg, hogy mondjuk 5000-ig visszaad, és utána FÉL PERCIG kotorászik a pénztárgép alsó rekeszében a maradék ötezresért, nem elővigyázatosság, meg nem bénázás, hanem sztem konkrétan arra megy ki, hogy közben levegye, hogy elteszed-e és elmész, vagy még vársz vissza. Be kell vezetni a "ne kotorásszál bazmeg"-et az ilyeneknél.

vizsla74 2010.03.31. 09:59:08

Most komolyan...ezek problémák?Nem mersz nem adni borravalót? El kellene menni egy önismereti/érdek és önérvényesítést erősítő tanfolyamra. 1 hónap alatt kiszórt borravalókból meg is lenne az ára.
Amúgy meg benzinkútnál nem kell sok ész ahhoz, hogy kerek össeget fizess, vagy használj bankkártyát. Utóbbit ma már a legtöbb étteremben is lehet használni. A többi esetben meg állj ki magadért, vagy ne fanyalogj, ha lúzer vagy:-)

Dudi 2010.03.31. 10:00:47

Hmm... Vagy naív vagyok, vagy szerencsés. De ilyenek én nemigen tapasztaltam... Ok, benzinkúton kártyával fizetek (meg szinte mindenhol, ahol lehet). Éttermekbe havi 2-3 alkalommal jutok el, számos helyen valóban ott van, hogy 10% a szervizdíj (azaz a felszolgálás díja). Ez bizony nem a borravaló... Ellenben van egy olyan belvárosi hely (nem a reklám helye, de magyarosan esőerdő, vagy őrült kávézó), ahol kb ez szerepel az étlapon: A számlához hozzáadunk még 10% felszolgálási díjat, melyet akkor kell kifizetnie, ha meg van elégedve szolgáltatásainkkal. Nos, én ott még sosem kétrem vissza ebből az összegből, ám az is igaz, hogy nem is 10%-ot jattoltam (a 10%-kal együtt 4500 Ft esetén pl 4800-ból kérek vissza). Engem nem zavar, ha csörgetik az aprót, türelmes és kitartó vagyok. 690-es sör esetén (ha valóban jó a csapolás, kellő vastagságú a hab, és nem folyt ki), akár a 800-at is adom, de inkább a 750-nél maradok. A 700-at nem spúrságnak tartom, de akkor inkább kérek 640-es sört (vagy szódavizet :))

redrick 2010.03.31. 10:01:31

@nosferato:

"Be kell vezetni a "ne kotorásszál bazmeg"-et az ilyeneknél."

Erre manapsag partot lehetne alapitani :)) Kurvajo

@Szalacsi_Dezső: Jovan, tudod miert irtam. Miskolc bizonyos helyere gondoltam. Vmi savas, vagy ilyesmi... sokat szerepel mostanaban a c-betus hirek kapcsan

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.03.31. 10:04:43

@misbelief: a teaházas magyarázatát linkeld már be légyszi! :)

@greggrant: a pizzafutár erre megjelenik kommentelni, és azt mondja, hogy a főnökét szidjad, aki nem fizet neki, hanem a borravaló a fizetése. Én ezt speciel leszarom, akkor ez nem munka, pedig cipel, meg lépcsőzik, és mégse. Nálam ott dől el, hogy kap-e jattot, hogy:
(a) be tud-e jönni a két kaputelefonon egyedül. Ha nem, akkor kibaszottul elküldöm a picsába.
(b) megérti-e a házhoz szállítás lényegét, ami az, hogy én nem megyek ki a lakásból. Bár előre jelezni szoktam, ha csak nagy pénzem van, a "hát ebbű nemtok visszaadni"-nál úgy zavarom el a picsába a legnagyobb húsos mamlaszt is, ahogy elő van írva, mert ha nekem kéne ebben a helyzetben lemenni a boltba vagy bárhová felváltani, akkor ugye mi a faszért rendeltem? Ezt nem sikerül felfognia több mint a felének. Ha ezt jól viseli, akkor még több borravalót kap, mert utána 1 óráig tuti tiszta ideg. Ha viszont MÉGIS TUD VISSZAADNI anélkül, hogy elmenne váltani, akkor egy büdös kibaszott fillér nem jár, sőt, előfordult, hogy még ő bukott rajta, és egyáltalán nem panaszkodott.

Balance Of Power 2010.03.31. 10:04:44

@shenk: Most mar sok taxinal van, sot rendeleskor lehet kimondottan kartyas autot is kerni.

Nekem a borravaloval az a bajom, hogy ha a kocsmaban elegedett vagyok X pultoslannyal, hiaba adok jattot, csapatszinten szoktak elosztani azt. Legalabbis egyszer megkerdeztem es ezt mondta a csaj. A rosszabbik eset, hogy jon a fonok osszeszedni a bevetelt es viszi azt is.

Amit viszont nem ertek, az az amikor nem szeretik a nagyobb tarsasagnal a kulon fizetest. Pedig hat akkor a tobb a jatt!

A szervizdijasokban annyi pozitivum van, hogy nem arulnak zsakbamcskat.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.03.31. 10:09:05

Pár hete az Old Man's-ben nem fogadta el a felszolgáló a borravalót, azt mondta: "Nem álltam a helyzet magaslatán."
Persze az is lehet, hogy elszedik tőle és ezért inkább be se szedi, de azért ilyen is van.

white_widow · http://bunti.blog.hu 2010.03.31. 10:09:57

@vizsla74: Te csinálsz ilyet, mert nagyon meggyőző vagy és mennék egy fehérövesre!...

Franky4fingers 2010.03.31. 10:11:00

Szerintem ez a múlt rendszerből itt maradt jattolási kényszer, hogy az aprót nem kérem vissza. Ugyanennek a másik oldala, hogyha 10-50-100 forintosokban fizetsz ki 1500-at úgy néznek rád mint a véres rongyra.

Érdemes az osztrákok hozzáállását megnézni ebben. Bizony 5 centre visszaad, visszakér. Viszont, ha kifizeted a 12 eurós pólót 50-20-10 centesekben, teljesen természetes, ha elnézést kérsz, nem is érti miért.

Konklúzió: Igenis visszakérem a 110 forintot és csak akkor jattolok, ha én akarok. Mind benzinkútnál, mind étteremben.

(mondjuk a szervízdíjjal nincs bajom. az nem összekeverendő a jattal- ez a szervíz díja, ami nincs a kajában benne. HA korrektül rajta van az étlapon rendeben van)

redrick 2010.03.31. 10:12:54

@vizsla74: Ooobazmeg, ne legyel mar ennyire elet csaszara.. Nem vetted le a lenyeget. A lenyeg a JELENSEG. Hogy elvarjak a semmiert, ha meg nem adsz, akkor te vagy a szarfasz.

Amugy meg ez full magyar faszsag. Rovid sztori. Par honapja rendeltem kinai kajat. Ritkan rendelek, de egyedul voltam es nem volt kedvem fozocskezni. Nna. Jon a kis kinai csavo, mosolyog, mint a franc, adja a kajat, mutogatja a papirt, kozbe gagyog, hogy "keteze keccaz". Nezem a pnztarcat, nincs "keteze keccaz" aproba, csak egy ketezres, meg egy otezres. Adom az otezrest, kurvara nem tud visszaadni, mutogat a ketezresre. Mondom neki, az nem lesz eleg, de o csak mutogat, mosolyog, bologat. Odaadom, elhuz. WTF? Meg egy kicsit alldogaltam ott, csodalkoztam, aztan leesett vegre. Bazzeg, ez itthagyott nalam keccazat. Raadasul mosolyogva.

Uva 2010.03.31. 10:13:33

Egyszer vettem 1170-ért autópálya-matricát, adom a 2000-est, visszaad a csaj 800-at, és elköszön. Majd miután álltam ott még 5-10 másodpercig, meg is kérdezte, hogy segíthet-e még valamiben.

Durchzugabwicklungskommandant 2010.03.31. 10:21:14

A benzinkutas történethez csak annyit, hogy többször előfordult már, hogy mondjuk 5005 Ft-ért tankoltam, ebben az esetben szinte mindig csak 5000-et kértek el. tapasztalataim szerint a kutaknál ez a játék pont oda-vissza működik.

vizsla74 2010.03.31. 10:21:23

@redrick: de vettem lényeget, nem vagyok ennyire élet császára, de HA NEM AKAROM, akkor NEM ADOK borravalót...és nem fogom emiatt semmilyen helyzetben rosszul érezni magam. Amúgy ha akarok, akkor szoktam is borravalót adni, de ha valaki le akar nyúlni "véletlenül" annál nem hagyok egy vasat sem.

Stupidella 2010.03.31. 10:26:35

Én speciel a benzinkútnál addig állok a pultnál, míg maradéktalanul vissza nem adja a visszajárót. Majd én eldöntöm, akarok-e ott hagyni pluszban egy fillért is...

Dr_utcai_arcos 2010.03.31. 10:27:24

Én mindig adok a házunk aljában dolgozó fodrász Istennőnek 1600ra 1800at, de mindig vissza akarja adni. 41 éves tökély!!Egyszer lennék csak vele 1 órát valahol :(.

Kilgore Trout 2010.03.31. 10:28:42

Én elvből nem adok a fodrásznak, vagy a kisiparosnak, aki nálam dolgozik. Ugyanis eleve számla nélkül fizetek neki, így aztán az egész egy nagy büdös borravaló. A fodrász (meg a kisiparos) mondja meg, hogy mennyibe kerül, és kifizetem. De ne akarjon még plusz pénzt is. Minek? Étterem pizzafutár más helyzet. Nekik eleve beszámolják a fizetésükbe, így aztán kerekítek. Benzinkút: tankoljatok az ósannál, olcsóbb is, és még sosem kértek borravalót.:)

redrick 2010.03.31. 10:31:16

@vizsla74: Good for you, ahogy a muvelt csehszlovak mondja.

amerika kapitány 2010.03.31. 10:34:48

és hol vannak a buszvezetők? jegyet akartam venni - kettő megállóra - 350 forintért. adtam neki 400-at, aprója persze nem volt. vártam vagy 10 mp-t és mondtam neki, hogy a kéne az ötvenes. erre nekem esett, hogy nála nincs jegy csak négyszázért és készítsem elő a pontos összeget. erre én, hogy addig nem megyünk tovább amíg nyugtát nem kapok az összegről. álltunk vagy 20 percet.

amerika kapitány 2010.03.31. 10:36:51

amúgy meg ha a pincér köcsög akkor csak annyit kell neki mondani, hogy bontsd már hétfelé a számlát. meg is őrül ott helyben.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.03.31. 10:44:20

Baszod! Azért elhiheted, hogy ezen szakma művelői nem véletlenül hajtanak a jattra!

Ujjazd meg a főnökeiket, akik minimálbért adnak nekik!

vizsla74 2010.03.31. 10:46:34

@ingenium rusticus: persze, csak nem mindegy, hogy úgy hajt a jattra, hogy mindent megtesz ÉRTED, a vevőért, vagy úgy, hogy le akar nyúlni

no mail, no problem 2010.03.31. 10:47:52

@shenk:

szokott taxiban pos terminál lenni. nem tud visszaadni? húzza le a kártyát, plusz ugrott a jatt. többszörös szopás, mert kénytelen legálisan pénzt keresni az ürge, plusz a bank levesz az összegből 5% körüli jutalékot is.

@redrick: valószínűleg nem az élet császára. csak a kiáll az igazáért, a döntésért, és nem otthon puffog, vagy az interneten szájkaratézik. de te meg azt nem érted, hogy a "jelenség", nem adottság, fátum, turáni átok, és nem feltétlenül létezik, ha tudod kezelni. nekem nem lesz tőle rossz napom, nem tartom magamnak spur gecinek, szarfaszúnak, ha visszakérek 10 forintot, amit valaki nem akar visszaadni, vagy kiállok a vélt, vagy valós igazamért. egyszerűn megfogalmazva: én megteszem amit tudok, ami tőlem ésszerűen elvárható, és utána leszarom, hogy mit gondolnak rólam az emberek, nem akarok mindenki elvárásainak megfelelni. mert nem lehet, és ha megpróbálom, akkor annak csak szorongás és frusztráció lesz a vége.

esef 2010.03.31. 10:49:25

Lehet, hogy most én leszek a zsidó geci, de benzinkúton mindig kártyával fizetek. 18671, 14457, 16589 forintokat, soha nem kerek összegeket. A nyugtát és a szelvényt meg elteszem emlékbe.

@amerika kapitány:
A buszjegy egyben nyugta is.

fifibá55 2010.03.31. 10:50:18

Nekem könnyű. Olyan a pofám (meg a viselkedésem), hogy mindig adóellenőrnek néznek. Meg se kell szólalnom, fillérre számolják le a visszajárót (a sósmandula-árus remegő kézzel kereste a nyugtatömbjét, addig oda se adta a zacsit, a feleségem meg majd bepisilt a röhögéstől). Egyébként benzinkútnál üzemanyagkártyával fizetek, amivel csak benzint/olajat lehet venni, a pénztárosnak esélye sincs az átvágásra.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.03.31. 10:51:38

@vizsla74: Az igaz, de mondok egy futáros példát amit @nosferato: dobott fel.
A figura nem tudott visszaadni, mert a fasz főnöke mindig lefejte amikor visszament fuvarból. Mivel én is kiakadtam, a csávó elmesélte a szitut, utána kapott jattot. De elképzelem, hogy hányszor bosszankodott ő is, és a vevő is. Külön-külön.

NoMojito 2010.03.31. 10:52:38

Az milyen büntit érdemel, akinek nem kellet soha jattért dolgozni de osztja az észt?
Nem hinném hogy van ember aki úgy akar dolgozni hogy a jattból áll a fizetése.
Szűkítsünk a vendéglátóra, mert azt ismerem igazán. Arra, hogy ott is dolgozzanak emberek alapvetően szükség van. Mivel a feltételeket nem a munkavállaló állapítja meg, csak a választás marad számára, elfogadja, esetleg nem. Akinek nagyon kell a munka, rá fog kényszerülni. Ebben az esetben a következő lehetőségeket nyerheti meg.
1. Kapod a jattot, annyi amennyi. Ha semmit kerestél mert öntudatosék jártak hozzád, az pech.
2. 200Ft órabér és a jattot mindenki kapja, mert a tulaj nem akar bérekre költeni, akkor is pech.
3. Kapsz havi fixet de a jattot le kell adnod mert mindenki úgy számol hogy biztos kaptál. Ha nem, akkor elloptad, de nem baj majd a fix bérből levonják, ha sokat nem kapsz akkor kirúgnak. Kívánom nektek éljetek így egy évig. Köpködjenek rátok, mondjatok búcsút a fizetett betegállománynak, szabadságnak. Mert a vendéglátóban ezek az időszakok 0Ft-ot hoznak.
Amiben igazatok van: bunkó, szakmához nem értő, lusta alkalmazott esetében ne adjatok. Mindenki hasznára válik ha tisztul picit a szakma.

Balance Of Power 2010.03.31. 10:52:43

Kartyas fizetesnel van egy olyan szokas, hogy a "jattos" osszeget huzatja le az ember. Sokszor gondolkoztam, hogy ennek van-e ertelme, mert ebbol a "jattbol" semmit nem fog latni a pincer, viszont megis, szimbolikusan elismeri a fizeto azt, hogy elegedett es adna, de hat a kartyas fizetest preferalja.

redrick 2010.03.31. 10:56:45

@no mail, no problem: En sem csinalok problemat belole, vhol ott tartok, a folyamatban, mint o. Pont leszarom, ha szarragonak neznek, mellesleg nem szajkarateztam. Csak azert batorkodtam szot emelni, mert sztem nem kell egybol mindenfele ratyi onismereti tanfolyamra kuldeni, aki nem igy latja. Mindannyian ebben nottunk fel, van akinek sikerult mar levetkoznie, van, aki meg csak dolgozik rajta. Ettol nem lesz egy alsobbrendu szar, akit jol lenezhetunk mi, a felvilagosult kisebbseg.

NoMojito 2010.03.31. 11:01:29

@Balance Of Power: Kártyás fizetésnél is kijön a jatt. A cetli összegét hozzáadják a kasszához, és a számlázott összegen felüli kp-t kiveszik osztásra. Ahol nem így megy, ott gyakran „rossz” a kártyás terminál. :)

redrick 2010.03.31. 11:01:45

@NoMojito: Nem az a gond, hogy jattolni kell a vendeglatasban, hanem hogy a pincernek szivesebben ad az ember, ha kap legalabb egy mosolyt, vagy csak siman rendes kiszolgalast - es ezeket leginkabb hiaba varja a juzer. Ha jol ertettem ez volt a problema. Nem vagyok jol informalt a kerdesben, mert osszesen egy ettermet latogatok, ahol a tulaj neje szolgal fel es megsertodik, ha jattolni akarok.

Aldea 2010.03.31. 11:02:00

Én egyszer Svájcban jártam egy pizzériában, ahol a vacsora végeztével a fizetésnél borravalót akartunk adni a pincérnőnek, ahogy itthon szokás. Ő viszont addig nem engedett el bennünket, amíg vissza nem adta a visszajárót! Egyáltalán nem fogadott el semmit! Pedig nem volt feltüntetve az étlapon, hogy benne lenne az árban bármiféle felszolgálási díj... Bár gondolom ő rendesen meg van fizetve!
(Arról már nem is beszélve, hogy nem akarta lehúzni a külföldit, mint "ahogy itthon szokás"!)

.lll. 2010.03.31. 11:05:12

én mindig 9995 forintra tankolok,kp-vel fizetek a visszajárót meghagyom nekik,imádnak is a kutasok,hogy milyen dzsentlemen vagyok

Balance Of Power 2010.03.31. 11:06:51

@NoMojito: Szerintem azt senki nem vitatta, hogy a jo vendeglatosoknak igenis adni kell.
Amugy meg miert nem lazadtok fel? Sajnalatos, hogy gecik a tulajok/fonokok, de a vendeg megis mit tehet ellenuk?

NoMojito 2010.03.31. 11:08:23

Ok! Ebben igazad van. Ezért mondtam hogy ha okkal kifogásolható a szolgáltatás akkor nincs jatt és kész. Ezzel még a tapló pincér is tisztában van, bár be soha nem ismeri. Az viszont –szerintem- tapló érv hogy „nem adok mert én sem kapok”

NoMojito 2010.03.31. 11:13:39

@redrick: 2010.03.31. 11:08:23 ment neked :)

Acsabi44 2010.03.31. 11:14:46

étteremben csak akkor nem adok, ha elégedetlen vagyok.
szórakozóhelyen fordítva, csak akkor kapnak, ha szépen kinyalták a popóm. És akkor is csak az utólsó rendelés árába építem bele, de nem annak a 10%át, hanem rádobok rendesen.

amerika kapitány 2010.03.31. 11:15:26

@esef: ha én külön kérek köteles adnia.

Frakk_a_macskák_réme · http://multipedia.hu/page/ajanlo/ 2010.03.31. 11:17:32

a "kotorászós lehúzós" módszerre azt ajánlom, amit én szoktam csinálni:

Elfordulok mintha mennék (pénztáros megkönnyebbülten elvigyorodik), de csak megnézek egy újságot majd visszafordulok. (vigyor eltűnik) Felveszem a táskám - mintha mennék, mondom viszlát (ismét vigyor), "megkaphatnám végre a visszjárót?!" (elsápad és megsértődik. én meg pont leszarom...)

ÁkiBáki (törölt) 2010.03.31. 11:21:00

Tulajdonképpen egész egyszerűen meg kellene szüntetni azt, hogy legyenek olyan szolgáltatások, amelyek képviselői gátlástalanul kotorásznak a másik zsebében.
Kezdve a benzinkutastól egészen az orvosig.
Ha máshol meg tudták csinálni, akkor nálunk miért nem?
Aki pedig mulatni akar és úgy érzi, hogy szórnia kell a pénzt, akkor tehesse meg alanyi jogon. Mindenféle elvárás nélkül.

fourgee 2010.03.31. 11:21:00

A külön feltüntetett szervizdíj 2 okból is f.szság:

1. qrvára nem érdekel hogy miből fizetik a felszólgálókat. Ennyi erővel a szervizdíj mellett ott kellene lennie a takarítók díjának, az ételhez használt alapanyagok díjának, a főnök és a többi alkalmazott részének, akkor még azt jelezniük kellene, hogy a kifizetett összegből mennyi megy védelmi pénz gyanánt...

2. vannak akik azt mondják erre hogy legalizált borravaló. Borravaló? Lóf.szt! A borravalót akkor adom ha elégedett vagyok a szolgáltatással és annyit adok, amennyire elégedett vagyok. Egy bunkó pincérnek miért fizessek kötelezően borravalót szervizdíj címen, amikor elégedetlen vagyok azzal amit nyújtott?

Volt szerencsém egy angol étteremben dolgozni jó ideig. Ott a dolog úgy működött, hogy minden nap begyűjtötték a borravalókat, és megfelelő arányban az aznap dolgozók között szétosztották. Így a pincérek is érdekeltek voltak a dologban és a chef-ek is, hogy a vendég a kiszolgálással és az étellel is meg legyen elégedve és akkor ad borravalót.

Ami Magyarországon folyik borravaló címen, ez az intézmény tényleg érdekes... Felháborító, szánalmas.
Az angliai étteremben egyszer jött az egyik pincér röhögve, hogy a vendég 7.99-es számlára 1p, azaz 1 penny borravalót adott (kb 3 forint). Nem idegesen jött, hogy hogy lehet valaki ilyen, hanem röhögött azon hogy ilyet még nem látott, hogy csak ennyit adjon valaki.

Ja, és nem állt bosszút a vendégen. A kajába sem köpött bele legközelebb, stb. Ugyanis a vendég joga eldönteni hogy ad-e borravalót és hogy mennyit.

Egyszer talán Magyarország is Európában lesz ezen a téren, nem csak az Unióban...

a távoli rokon 2010.03.31. 11:21:17

@lófő: hú én is ilyen nagy úr vagyok, asszem bevennének a hazai lordok házába tiszteletbeli tagnak :P

Netuddki. 2010.03.31. 11:25:34

@NoMojito: Asszem el vagy tévedve. Nem muszáj olyan helyen dolgozni ahol nem fizetik meg a munkádat. Ha még be sem jelentenek akkor meg egyenesen bűncselekményt követnek el (adócsalás, könyvelés meghamisítása, stb.).
Olyan meg nincs, hogy beleszámítják a jattot a fizetésedbe. Ilyenkor nem az a smucig aki nem ad jattot, hanem a főnököd.
Ha meg kapsz jattot, akkor ugye azt be is kellene vallani a személyi jövedelem bevallásodban. Szóval szerintem ne menjünk bele ebbe mélyebben. A lényeg jattot adni és kapni köcsögség.

fourgee 2010.03.31. 11:25:54

@fourgee: "Ott a dolog úgy működött, hogy minden nap begyűjtötték a borravalókat, és megfelelő arányban az aznap dolgozók között szétosztották."

Elnézést, rosszul fogalmaztam :)
A beszedett borravalókat napi lebontásban szétosztották, és a heti fizetéshez csapták, ami következő héten pénteken reggel ott volt a számlánkon. A fizetésről mindig kaptunk papírt, hetente, az a neve hogy Payslip.

A Payslip-en rajta volt hogy hány órát dolgoztam, azért mennyi jár, és ott volt fontra, p-re (penny) pontosan hogy mennyi volt azon a héten a borravaló részem és az egész összeg után adóztam.
Aki azt mondja hogy a szervizdíj az a legalizált borravaló, az egyszerűen hazudik. A borravalót is ugyanúgy meg lehet adóztatni, lásd az előbb említett példámat.

amerika kapitány 2010.03.31. 11:28:23

@fourgee: angliában és az usaban az egy cent illetve az egy penny azt jelenti, hogy q nem volt megelégedve semmivel. magyarul szégyen ha ilyet kap.

Netuddki. 2010.03.31. 11:29:58

@Aldea: Svájcban még becsülik a pénz értékét. :P

Picsasereghajtó 2010.03.31. 11:30:18

@kovi1970: "Nem muszáj olyan helyen dolgozni ahol nem fizetik meg a munkádat."

Aki el van tévedve, az te vagy barátom. Lehet, hogy Bécsben és Amszterdamban ez megy, de Budapesten örülj, hogy találsz bármilyen munkát. Budapest 50 kilométeres körzetén kívül pedig örülj, ha egyáltalán találsz munkát...

Welcome to Magyarisztán.

Ja és minimálbérért a kutas picsa helyében én se mosolyognék. Az plusz egy huszas, havonta. Az a baj, hogy sok köcsög birka van, aki a szar pénzért is képes jó munkát végezni, hogy aztán a munkáltató azt gondolja hogy a fizetés teljesen korrekt.

ÁkiBáki (törölt) 2010.03.31. 11:31:18

@kovi1970: Jaj, hát azt azért kéretik a számlámhoz írni, hogy eldönthessem, adok-e, vagy sem.
Ennyire azért nem csak fehér-fekete a világ.
Csak úgy a perszonális szabadságjogomnál fogva.

Picsasereghajtó 2010.03.31. 11:31:43

Kurva blogmotor, add vissza a kommentemet

fourgee 2010.03.31. 11:32:09

Még egy gondolat, decemberben egy szombati napon durva hóesés volt Pesten. Pókereztünk, elég alkoholos állapotban. Mivel kezdtünk megéhezni, sikerült a legutolsó pillanatban kaját rendelnünk. Asszem este 11-ig lehetett leadni a rendelést, mi 22:55-kor adtuk le. A hó egyre jobban esett, az utak elég járhatatlanok voltak. Na, abban a helyzetben a futár megérdemelte a borravalót.

:)

NoMojito 2010.03.31. 11:34:03

@kovi1970: Nem vagyok eltévedve. A puszta tény pedig hogy valaki be van jelentve nem jelent semmit.
Csupán egy fogással kevesebb a hivatalos szervek részéről.
Az pedig hogy mi van és mi nincs, kérlek ne döntsd el a messzi távolból, mert ha még értenél e témához…..de üvölt hogy nem.

Balance Of Power 2010.03.31. 11:38:31

@NoMojito: Az is erdekelne, miert vannak egyaltalan "taplo pincerek". A szakma nem veti ki magabol az ilyet? Elvegre belterjes a vendeglatas is...

En azt latom, hogy regen hivatas volt mondjuk a felszolgalas, a pincereknek volt presztizsel ma meg lenyegeben barki odakerulhet.

ladislaus 2010.03.31. 11:46:01

@Uva: nekem detto csak tankolassal volt igy. 20forintot kellett volna adnia meg. Erre ciccegve elembassza a huszast. Jah, Bp, 2.ker, Huvosvolgy, MOL kut.

ladislaus 2010.03.31. 11:50:50

@ingenium rusticus: vagy átvert es igy adtal neki jattot.

NoMojito 2010.03.31. 11:53:52

@Balance Of Power: Csak tippem van. A rendszerváltás után elszaporodott vendéglátók tulajdonosai –szinte mind- nem szakmai, hanem pénzügyi befektetők voltak. Ahol rövid időre nagy megtérüléssel számoltak, nagy részük a puszta lehúzásra épült. Ezek a helyek remek termőtalaja volt a „tapló és mindenre képes” alkalmazottaknak. Bármit meg lehetett / kellett tenni. Mivel maguk az alkalmazottak is jól jártak, sokan keveredtek bele a vendéglátó iparba, tapasztalat gyakorlat, de akár minimális hozzáértés hiányában is. Gyakorlatilag nem volt szakmai felügyelet. E korszak végére megmaradt egy halom képzetlen de némileg gyakorlott tapló aki jobb lehetőség hiányában egyre alacsonyabb bérért is hajlandó volt dolgozni. Jelen pillanatban pedig az kap munkát, aki a legkevesebbért is hajlandó dolgozni….már ahogy.
Röviden: szakemberekre régen igény nem volt, most meg pénz nincs. Az a kevés aki megmaradt meg sajnos elvész a tömegben. Azért pár szerencsés vendég találkozik néha ilyennel.

mepew 2010.03.31. 11:54:06

@kovi1970: te hol élsz haver????

MagyarZizzi (törölt) 2010.03.31. 11:56:35

Én kizárólag étteremben vagy a pizzafutárnak szoktam borravalót adni. Azt is úgy, hogy kajajeggyel fizetek, és abból nem is lehet visszaadni, a maradék mindenképpen az övék. Ha valami nagyon-nagyon baró dolgot tesznek (pl.: mikor a pincér egyenként szolgálta ki az egész, külön-külön nyavalygó társaságot, vagy mikor a pizzafutár hóviharban is megérkezett fél órán belül) akkor kapnak készpénzt, de akkor smucig sem vagyok.

ladislaus 2010.03.31. 12:03:16

Jah, amugy itt kulfoldon siman visszaadja a csapos a borravalot es Te majd eldontod hogy otthagyod e vagy sem. Altalaban nem. Mert amikor a dagadt kinai huzza a pint Guinnesst akkor nem csinal semmit csak a munkajat. Amikor esetleg dumalsz vele, vagy jofej, akkor mar ott hagyom. Avagy ha sokan vagyunk csak a kartyam adom neki es azzal fizetek.

múvemáccsó 2010.03.31. 12:07:53

a vizoviczky féle helyeken (hajógyári, up, stb...) be van kamerázva a pult, ellenőrök nézik a csajokat, nem lehet mobilt, tárcát, semmit sem bevinni a pultba a lányoknak, és a jattot "szétosztják": ez azt jelenti sokszor, hogy kitalálják, hogy nem volt jó a standolás,'ja nem volt olyan sok a jatt', ez meg az, és meg sem kapják, de van úgy hogy fizut sem kapnak...
lehúzós egy dolog ez a pultozás.

sok helyen meg alapból sem kapják meg a jattot, így a csajok kb kiszámolják az este folyamán, és inkább leisszák, vagy a haverjaiknak kifelé elosztogatják a piát.

+körmös,fodrász,kozmetikus...stb. alapból nem kap jattot, mivel EGY BLOKKOT SEM kaptam tőlük az elmúlt sok x év alatt: maguknak dolgoznak, ha nekik nem elég 3000Ft vágásra-ami valami fénymásolt lapra ki van írva, akkor emelje fel 3500/4000 Ft-ra, de ne húzza a száját!!

blueeyed333 2010.03.31. 12:28:04

@white_widow:

"@teddypicker: van egy városi legenda, hogy egy 7 tagú reál szakos társaság egyszer elment piálni és segg részegre itta magát. Hajnalban kérik a számlát, majd rögtön a krimó vezetőjét is. Ott bukott meg az egész, hogy álló este pia-köröket kértek, a vége meg nem volt héttel osztható…"

Lehet, hogy hülye vagyok de ezen elgondolkoztam... Az, hogy 7 tagú a társaság az még nem jelenti azt hogy a végösszeg 7-tel osztható lesz nem?
Csak abban az esetben, ha 7 kört ittak (vagy 14-et stb...) vagy ha mind a 7-en minden körben ugyanazt ittak

ladislaus 2010.03.31. 12:30:32

@green-eyed: tetelezzuk fel azt hogy ugyanazt es ugyanannyit ittak, hisz urban-legend...

Demotivation postah · http://www.demotivalo.com 2010.03.31. 12:31:04

Ez még looofa...:
Nálunk a mol kúton folyamat azt csinálja az ember, h először visszaad valamennyit, a többit meg csak utána, ha elkapod és elfutsz vele kb, akkor nem veszed észre, h nem kaptad vissza a teljes össszeget...

halál megdöglessz kinyírunk ® · http://href.hu/x/73ug 2010.03.31. 12:37:05

nekem sem ad senki a munkámért jattot én sem adok senkinek.

NoMojito 2010.03.31. 12:40:41

@halál megdöglesz kinyirunk: de azért fizetést jólesik kapni a munkádért.
Csak jött valaki, aki bevágta a legnagyobb hozzáállást. Grat! Ennél lejjebb nincs!

Alikam 2010.03.31. 12:42:27

Engem ebből a benzinkutas példa az ami a legjobban aggaszt.

Az tényleg gáz, de ilyenkor szégyenérzet nélkül el kell kérni az ötven forintot és a panaszkönyvet.

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.03.31. 12:42:47

@green-eyed: "álló este pia-köröket kértek"

Egyébként nem lehettek túl részegek, ha fejben átváltották a végösszeget hatos számrendszerbe, hogy eldönthessék, osztható-e héttel...

Alikam 2010.03.31. 12:44:52

@halál megdöglesz kinyirunk: nagy király vagy.

Olyan igazi cigány a hétesi telepről...

Neked a munkádért biztos nem adnak jattot, de tudod vannak olyan munkák, ahol a munkáltató eleve beleszámolja a jattot és így egy kicsit megvágja a fizetést.

A megérdemelet jatt a civilizált országok egyik ismeretőjele.

kalman.kalman (törölt) 2010.03.31. 12:50:47

@Alikam: Voltam a Távol-Keleten jó néhányszor, nagyon fejlett, civilizált országokban. Ha otthagytam a borravalót, utánam szaladtak, hogy ezt ott felejtettem.
Egyszerűen nem ismerik a borravalót, de Magyarisztánnál sokkal szebb, civilizált helyek, a mély hajlongás, udvariasság, vendég seggének kinyalása teljesen természetes.

lunatik 2010.03.31. 12:51:24

@Alikam: @NoMojito:
pont ti tartositjatok magatoknak ezeket az allapotokat, jo valtozas pont 'halál megdöglesz kinyirunk' vagy kovi1970 hozzaallasatol lehetne varhato, csak lehet hogy ok 'veletlenul' nem dolgoznak munkavallalokent a vendeglatasban.
amikor elvallalod a munkat tudod mennyi fizetest fogsz kapni biztosan. ha megfelel csinald, ha nem, akkor nem.
el lehet menni pizzat hordani pl. Irorszagba is 350e hufert.

Aladár69 2010.03.31. 12:51:40

A taxis köcsögöket utálom, szerencsére legtöbbször céges taxicsekkel fizettem, ha seggfej volt a sofőr, akkor szigorúan az óraállásnak megfelelő összeget írtam rá.

A vendéglátósoktól bennem is felmegy a pumpa, tényleg gáz, hogy a fél literes korsó sör általában 4,5 deci, és flegmán kerekíti fölfelé magától a számlát. Tavaly nyáron ilyen élményem volt több kerthelyiségben is, idén valószínűleg kerülni fogom őket. (sajnos ezeken a helyeken a kártyás fizetés csak álom)

Üdítő kivétel: Kb 3. éve, helyszín egy vidéki csárda (Pécs-Harkány útvonalon, aki ismeri az utat, tudja melyik csárdáról írok) Asszonykával jól bekajáltunk, lecsúszott a kaja mellé egy üveg vörösbor is. Kértem a számlát, rövidesen megérkezik. Gyanúsan alacsony az összeg. Becsületes polgár lévén szólok a főpincérnek, kiderül, hogy hiányzik a tételek közül a bor. Erre a főpincér: véletlenül a kolléga lehagyta, de ha már így alakult, akkor a ház vendége a borra. Mondanom sem kell, mekkora jattot hagytam.

PointeDuLac (törölt) 2010.03.31. 12:54:33

Én se kapok senkitől borravalót pedig én is érdemelnék.azok akik azt állítják,h ezek az emberek megérdemlik,nos lehet,h így van,azonban mikor elvállalták a melót,tudták h mennyi lesz a keresetük,szóval ne sírjon a szájuk.ennyi erőval én sem fogok visszaadni a pénzből az ügyfélnek,mert "az nekem jár".5 perc alatt kirugnának.

Murderface 2010.03.31. 12:58:47

Mindig van a zsebemben egy marék apró, mivel önvédelmi célokra is tökéletes. Probléma megoldva :)

Peetee 2010.03.31. 13:02:53

A kajafutárt kikérem magamnak.
Bő 3 évig dolgoztam futárként (vidéki fity-fasz és országos méretű hálózatnál is).
Nekem az volt az alapmentalitásom, hogy nem várok el jatt-ot. Az udvariasság, előzékenység a mindig elégséges váltópénz a munka része; annak alapfeltétele.
Valami érdekes módon mégis több borravalóm volt nap végén (szinte mindannyian könyvelést vezettünk a kocsiban, ami alapján ellenőriztük az elszámolást nap végén). Az ősbunkók mindig sírtak, ha "csak" 200Ft-ot kaptak, én meg vígan irogattam be a 3-5-800 Ft-os borravalókat. Mert nyáron kimentem a telekre, és éppen volt nálam műanyag-evőeszköz a kocsiban. Persze, hozok, adok. 3400 lesz. 4000 és köszi!

Ennyi!!!
Hozzáállás kérdése.
Azonban az étel testnedvekkel való elrondításáról sosem hallottam, ilyet sosem láttam, pedig volt nem 1-2 igazi tuskó-köcsög vendég; akiket már névről ismertünk....

NoMojito 2010.03.31. 13:03:40

@lunatik: Egész nagy tévedésben vagy. Semmit nem változtat. A jelenlegi helyzetben a munkáltató magatartásán kellene változtatni, akit nem igazán érdekli, hogy Halál megdöglesz stb vagy Te, adott jattot vagy sem. Kovi1970 meg élvezze, hogy külföldön, jobb körülmények közt éldegélhet és oszthatja hazafelé az észt. Nekem pl. –úgy érzem- itt van dolgom.

Tibike15 2010.03.31. 13:04:33

Egyszer étteremben jártam úgy, hogy 10 éve durván 12000ft-ot otthagytam, ami azért eléggé fájt, de meghívtam pár ismerőst egy vacsorára. Mivel hatalmas nagy hangú, visszataszító viselkedésű, de feltehetőleg gazdag németek is voltak rajtunk kívül az étteremben, ezért őket körbeugrálták, minket meg elég feltünően hanyagoltak, kegyetlenül lassan szolgáltak ki. Ezután 8ft-al kiegészítettem a számlát, kerek ötszázra. Mint kiderült a főnök fia volt a fizető pincér és nagyon megharagudott a 8ft borravaló miatt, ezért visszahozott egy ötszázast meg 8db 1 forintost. Az eszébe sem jutott, hogy esetleg megkérdezze, hogy van-e valami oka a különös viselkedésemnek, alapból bunkó vendégnek nevezett ki.
Én meg azt mondtam, kapja be és szépen eltettem az összes visszajárót és az 1 forintosokat is és oda soha többet nem mentem.

Alikam 2010.03.31. 13:05:08

@kalman.kalman: Én is voltam már civilizált országokban, sehol nem szaladtka utánam ha ott hagytam egy kis jattot...

Alikam 2010.03.31. 13:08:54

@lunatik: ez van.

Nem hiszem, hogy ha tellik egy 100 forintos pizzára, akkor az a 100 forint fog téged földhöz vágni.

Lehet nézni a klisés amerikai filmeket, ott is működik a borravalós rendszer.

Én azt hiszem, ennek a posztnak inkább az lenne a lényege, hogy a nem megérdemelt jattot ne fizesse már ki az ember.

Szóval sokkal reálisabbnak látom azt, ha inkább arra vesszük az irányt, hogy ne alapelvárás legyen a jatt, hanem egy plusz köszönet a jó kiszolgálásért.

Optika 2010.03.31. 13:09:47

Egyszer Lengyelországban jártam. 1989et írtunk. Akkor ott helyi buszjegy 80 Zl körül volt, egy nagy fagyi kb. 150 Zl, utcán a limonádé kb. 25 - 40 Zl (irgalmatlanul rossz volt "hányinger"nek hívtuk, de jól oltotta a szomjunkat) sört csak időnként és csak számukra kemény valutáért adtak, ha olyan volt a kedvük. Vagy tilalom volt egy nap meghatározott óráig, vagy hiánycikk volt a sör, már nem tudom.
Egy helyen még osztrák schillingért sem adtak sört adni. Azért megebédeltünk, de rohadt lassú volt a kiszolgálás, hideg a kaja és baromi rossz.
A számla végösszege 2999 Zl volt. Adtunk neki 3 db ezrest és nagylelkűen jeleztük, hogy nem kérünk vissza. Mentünk kifele és egyszer csak az utcán már landolt mellettünk egy db 1 Zl-is érme.

citrix 2010.03.31. 13:13:25

Az éttermekben,vendéglátóhelyeken is be lehetne vezetni a részösszegekre bontott számlát (a'la átláthatóság)mint az áramszolgáltatónál.Összeállna mint alapanyag,főzés,kiszolgálás,takarítás,mosogatás,védelmi díj,mellékhelyiség használat,etc.

FGSuperman 2010.03.31. 13:14:41

@ingenium rusticus: esetleg nem kéne minden állást elvállalni minimálbérért

phaszom a magyar vállalkozókba (de csak a 35 évesnél fiatalabb csajokéba), a maradéknak csak lóphasz jut:-)

FGSuperman 2010.03.31. 13:17:11

@NoMojito: talán ha közületek senki nem vállalná el ilyen feltételek mellett, akkor normális fix fizutok lenne és még némi jatt is

FGSuperman 2010.03.31. 13:20:02

@Frakk_a_macskák_réme: haver megoldása egyszerűbb

szép hangos "öt forint?" mindig megteszi a hatását - fagynak tőle rendesen a pénztárasok

Balance Of Power 2010.03.31. 13:21:28

@Alikam: "Lehet nézni a klisés amerikai filmeket, ott is működik a borravalós rendszer." - Ja, "tartsd meg az aprot, te mocskos allat!" ;))

@Optika: Na hat a szocialista blokkos sztorik, az igen ;)) Ukrajnaban voltunk par eve es megallapitottuk, hogy nem szunt meg a SZU.
- Lvov/Lemberg: Egy kavezoba bemenve lattuk, hogy csak 2 asztalnal fogunk elferni. Elkezdtuk osszetolni, mint ahogy itthon is tennenk, mire a pultos no elkezdett velunk uvolteni. Ugy mintha legalabbis az anyjat oltuk volna meg.
- A 9-ig nyitvatarto etteremben kozoltek velunk 8kor, hogy mar nincs konyha. Es az persze alaphelyzet, hogy a pincerek a pultot tamasztjak unott fejjel.
- De a legjobb Ungvaron volt, ahol lenyegeben osszevissza hoztak ki a megrendelest: salata, hus, leves, koret. Kb. 10-en voltunk es a pincerlanyra ugy kellett raszolni, hogy nem akarja-e esetleg felirni, amit rendelunk? Ja, tenyleg es elovette a tollat-papirt.

Nagyon rohogtunk azon, hogy ezen a helyen 2012-ben foci EB lesz.

flimo13 2010.03.31. 13:22:02

Ez a feltüntetett szervízdíj ritka böszme dolog. Eleve, ha tényleg a felszolgálás díja, akkor miért nem fix összeg? Tán annyival nehezebb felvenni a bélszín rendelést, mint a zsíros kenyérét? Vagy netán választható szolgáltatás, bemehetsz a konyhára rendelést leadni, és ha kész kiviszed, megeszed? Nem, ez az egész arról szól, hogy olcsóbbnak tüntessék fel a helyet. Azaz tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat. Ennyi erővel tüntessék fel csak az alapanyagok árát, +30% főzési díj, +10% szervízdíj, +3% tiszta abrosz díj, +5%-ért meg még a villanyt is felkapcsolják.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2010.03.31. 13:27:39

Oszt számlát adott-e róla? Ami nem szerepel a számlán, azt nem fizetem ki.

NoMojito 2010.03.31. 13:32:38

@FGSuperman: Ari vagy! Csendben jegyzem, már nincs szükségem jattra, és messzire kerülöm ezeket a munkákat, de nem felejtem el milyen kiszolgáltatott helyzetben kénytelenek emberek dolgozni. Azt a pár év/évtizedet, míg változik a világ meg lazán bírja bárki meló nélkül…szerinted.

Tibike15 2010.03.31. 13:34:38

@flimo13: ebben az az átbaszás, hogy olyankor nem szabadna jattot adni, ha a felszolgálás díja már benne van a számlában, csak persze elkummantják az éttermék és a hülye vendég amúgy is szokott borravalót adni, hát ad, mert miből éljen meg a szegény vendéglátós. Írták már sokan, hogy ez dupla lehúzás.
Ez most igazán szőrszálhasogatás, hogy miért %-ban adják meg, ennyi erővel leszámolhatná a tányérokat is és az alapján is ki lehetne számolni, de igazából mindegy, nem ez a baj, hanem az, hogy a sok hülye még ilyenkor is adja keményen és nagyképűen a borravalót, pedig egyszer már lehúzták róla, oszt jónapot

Kármentő 2010.03.31. 13:36:01

1/ Nokiás dobozt is mindenki elfogad.
2/ A talicskába tessék rakni a pénzt.

Ez egy ilyen ország...

lunatik 2010.03.31. 13:37:41

@Alikam: leiratm mar az egyik homaros posztnal is, idecopyzom:

"pont ez a gondolkodásmód konzerválja ezt a szar rendszert, adsz 100-200 forintot hogy megelőzz másokat, miközben aki csak a rendes árat fizeti mindig hátrányban lesz. aztán ő ezt észreveszi, és már neki is kell fizetni kis plusz pénzt csak hogy egyenlő kiszolgálásban részesülhessen. aztán valaki megint előzni akar és kicsit megint többet ad, stb.. az a vége hogy mindenki 15-20- .. százalékkal többet fizet mint eredetileg és ugyanazt kapja, a pincér nem jár jobban, mert a munkaadója pontosan beépíti a várható jattot. a pincér biztos nem fog jobban járni a fizetése mindig az ezen a piacon a szükséges minimális lesz (amit meghatároz az hogy mennyi legalább szükséges képességű ember végezné ezt a munkát minimálisan mennyiért és ebből hányra van szükség) csak ez esetleg kicsit több jattot és kicsit kevesebb fizetést fog tartalmazni. tehát a pincérnek, futárnak végülis mindegy borravalós rendszer van-e a piac kb. ugyanazon összfizetést lövi be neki. így a borravalóadó végülis magát, de leginkább az összes vendéget szopatja hosszútávon. az aki (egy egyenlő rendszerben) először ad kicsit többet mert megteheti az ált. ahhoz a kicsi pénzhez képest amivel többet ad legalább annyival többet is kap, mert kicsi is elég hogy megelőzze a többi egyenlő, aztán a csatlakozók esetében ez a haszon csökken és a végén a maradék többségnek azért kell csatlakoznia mert nem akar hátrányos elbírálást.
én azt szeretném ha minden annyiba kerülne amennyi ki van írva (még ha kicsit több is lenne mint most) mindenki ugyanannyit fizetne, és mindenki kb. ugyanazt kapná. pár helyen ez megy, Mo.-on kevésbé.
szeretem a szervízdíjas helyeket is, itt egyenlőbbek az emberek és az benne a jó hogy nem az árakba van beépítve így a vendég érzi, hogy már megtette ezen kötelességét, hogy borravalót fizet.
a borravalónak, vagy valamiféle jutalomnak ha megmarad sokkal ritkábbnak kéne lennie, nem is pénzbelinek ha ez megoldható, vagy ha pénzbeli kapjon belőle más dolgozó is ne csak aki érintkezik a vendéggel. és mondom, sokkal ritkábbnak kellene, nem ilyen 80% mint most, de sokkal jobb ha egyáltalán nem létezik, előbb utóbb a megjelenése bármilyen mértékben is de korrupciót jelent, az egyenlő emberek közt sorrendet teremt."

Sötét Gyermek 2010.03.31. 13:45:33

Taxival mentem Svájcban múlt szeptemberben. Genfben a reptérről a belvárosba. 32 Frank volt a viteldíj, adtam 35-öt, hogy a többit tartsa meg. A taxis nem értette, mit akarok :) Még én szégyelltem magam, hogy borravalót akartam adni :) Szóval van még hova fejlődni.

FGSuperman 2010.03.31. 13:50:14

@fourgee: szervízdíj amúgy meg lehetne mindenhol ahol odaadnak neked valamit, legyen az bolt, vagy bármi más

és ha az étterembe viszek műanyagtányért és evőeszközt, hogy abba porciózzák ki a kaját, akkor nincs szervízdíj, vagy fele akkora vagy mivan?:-)

FGSuperman 2010.03.31. 13:52:44

@ladislaus: ilyenkor kell egy laza bokamozdulattal a pult elejéről 25 kiló csokit-rágót lekotorni a földre:-)

FGSuperman 2010.03.31. 13:55:02

@green-eyed: gondolkozz el újra:-)

héttel oszthetónak kell lennie, ha heten voltak és mindenki ivott minden körben

FGSuperman 2010.03.31. 13:59:03

@NoMojito: tudod az a baj, hogy egy csomó más szakmában is keresnek szarul emberek

azzal a különbséggel, hogy nem kapnak még borravalót sem

Roy 2010.03.31. 14:02:18

@shenk: A CYTI taxinál minden kocsiban terminál. Vodafon hálózaton keresztül működik.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.03.31. 14:06:14

Én melóztam benzinkúton, és elég lazán kezeltem a(z akkor még létező) 1-2 forintosok kérdését. Ha túlszaladt, alap hogy rászóltam a tárcájában kotorászó vásárlóra hogy hagyja csak, és mindig volt pár darab 1-2 forintos érme a pulton azoknak, akik 9998, 4997 stb forintért tankoltak. Visszakapott tízezerig, ötezerig, amit adott, aztán ha annyira ragaszkodik a három forintjához, szolgálja ki magát :)

Az ilyen egykétforint híján kerek összegért tankolók kb 95 százaléka leszarja, kb 4 százalék volt aki elvette a megfelelő összeget (jellemzően ők a hangos kisebbség, akik a homárra is képesek lennének megírni hogy átbaszták a kúton, és flegma módon csak ötezerig adott vissza a köcsög kutas) a maradék egy százalék aki ugyan 9999 Ft-ért tankolt, de mégis felmarkolta azt a mondjuk 3 darab két-, és 4 darab egyforintost. Legyen vele boldog :)))

Kukori és Kotkoda 2010.03.31. 14:06:26

@utcai_arcos:

Festess meg dauert is csináltass, többet leszel vele, mint 1 óra. :)

2010.03.31. 14:09:29

Egyszer kiaszakadt a zsanér az ajtófélfából, ismerősön keresztül kerítettem egy asztalost, aki este nyolckor kijött, két óra alatt leszedte, kivéste, ragssztotta, mittomén, másnap este visszajött és visszarakta, kért ötezret, kapott hetet. Neki járt a jatt. Pultnál kiszolgálós helyen elvből nem adok (fintorognak is érte a Kuplung/szimpla-féle helyeken), mosolygós jó nő pincérnek szinte mindig, egyébként meg a kiszolgálás színvonalától függően 10%-nyi nagyságrendben. De az a fontos, hogy alanyi jogon nem jár a jatt, akiről pedig ordít, hogy a nagy semmiért is elvárja, az biztos nem kap. És nem érdekel, hogy a jatt-e a fizetése, senki nem szorít pisztolyt a fejéhez, hogy ott kell dolgoznia.

NoMojito 2010.03.31. 14:11:47

@FGSuperman: Persze hogy van sok szakma ahol szarul keresnek, de ott tudod hogy mennyi a vége.
Aki csak jattra kap munkát annak lehet 0 is. Nem fizetés + 0 jatt, mint a példád mutatja, hanem fizetés = 0 jatt.

Mighty 2010.03.31. 14:28:10

Szép ez a 10% felszolgálási díj.
1000 forintos levesért 100 ruppó, 4000 forintos bélszín, szarvasgombával 400.

Na most, mindkettőt egy egy tányéron hozzák ki, mi indokolja a 300 forint különbséget?

Fodrásznak borravaló? Lóf...t. Számlát nem ad, így az egész összeg borravalónak tekinthető.

nestrot10 2010.03.31. 14:30:08

Én egy vasat sem adok senkinek borravalót, de még szódára valót sem. Ha valaki állásban van,.. ott a fizetése a munkáért. Hja kevés?...akkor szidja a kizsákmányoló kapitalizmust.

lunatik 2010.03.31. 14:33:20

@NoMojito: de neha tobb is lehet a jatt, mint az atlagos elvart, nemcsak kevesebb. ha az atlagos nem eleg az eletre, akkor mashol (is) kell dolgozni.

white_widow · http://bunti.blog.hu 2010.03.31. 14:37:00

@green-eyed: Ott van az! Álló este pia-köröket ittak... 7 unicum, 7 csapolt Sárkány.

Fikk a Nick 2010.03.31. 14:44:48

@NoMojito:
Tévedésben vagy.
A fizetés az, amit a hó végén kapsz.
A jatt, meg az, ami adható. Segítek, nem kötelező adni.
Bár szerintem ezt már leírták előttem, de úgy látom megérteni nem sikerült.
Ja, és dolgoztam a vendéglátóiparban. Tudom milyen, ott is hagytam. Elmentem olyan munkát végezni, ahol megfizettek.

daito 2010.03.31. 14:47:53

@redrick: Köszönöm. Akkor nem én vagyok a barlangi troll a bah ÖMV után... :)

@NoMojito: Nem, nem a rendszerváltás tette ilyenné a mentalitásunkat.
Egyrészt a háború tönkretette a vendéglátást: a zsidó éttermek tulajdonosaival tudjuk mi történhetett; a nem zsidók pedig a "felszabadulás" után kerültek szívóágra. Ha megérték.
A szocializmus alatt ugye a sok régi üzletet, éttermet, kocsmát államosították; kvázi a volt tulajokat is alkalmazottá tették; már akit nem nyilvánítottak osztályidegennek. Sok neves hely tulajdonosa, szakácsa, pincére így járt; bár tény, hogy a nagy állami vállalatot (Büfé Vállalat) vezető Ónody kibulizta, hogy ezen szakemberek jó részét legalább ne vigyék el bányába, megmaradtak szakmán belül. Aztán persze Ónody is ment a levesbe, ült vagy 5-7 évet valami sikkasztásos ügy miatt.
Az államosításig volt becsülete az ilyen munkának; mert a sajátjáért is dolgoztak. Ráadásul a vendéglátásban is sok helyen pártvonalon küldték a vezetőt; gondolhatod, ha egy bányász elvtárs került valami étterem, szálloda élére...
Ez volt az első nagy pofon a témában; utána még sikerült azzal rontani, hogy amikor már lehetett gebinben ilyen helyeket nyitni, vinni; akkor sok-sok káder, haver, exbelügyes, exsportoló jutott ilyen helyhez. Egy dolog, amikor lángossütőt nyitsz, megint más, amikor éttermet, pedig borravaló van itt is, ott is.

Erre már csak rátett egy újabb nagy lapáttal a '89 utáni időszak.

ÁkiBáki (törölt) 2010.03.31. 14:54:55

@daito: Ma pedig az alvilág pénzmosodája. Tisztelet a kevés, de annál üdítőbb kivételnek.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2010.03.31. 15:05:13

A benzinkutas sztorikhoz: mindig kerek összegre tankolni, mindig ÁFÁs szlát kérni, és lehetőleg kártyával fizetni. Ez nem túl bonyolult, és a lehúzások nagy részét automatikusan ki is zárja. Kp-ből pedig teljes nyugalommal visszakérni a 10-50-100Ft-okat is. Már ha épp nem akarsz borravalót adni.
Vendéglátás is baromi egyszerű: ha akarsz adsz borravalót, ha szervízdíj a szlá-ban (ezt azért rá szokták írni + ellenőrzéskor ki is derül) akkor nem adsz plusz borravalót, hiszen ők mondták(írták) azt, hogy már megtetted: adtál nekik 10%-ot. Ez ilyen egyszerű. A kötelező "borravaló" nem feltétlen vérlázító: gondolj arra, hogy itt ennyibe kerül az étel, és még a borravalót is megspórolják neked :) Taxis engem még visszaadással nem próbált lehúzni, órás trükköket nem nagyon veszem észre, ha nem brutálisan csinálják. Igaz, hogy vagy Főtaxi, vagy City amivel járok, "mezítlábasokat" messzire kerülöm.
Ételfutár érdekes kérdés, mondjuk én általában figyelek, hogy legyen nálam apró.
A szórakozóhely tényleg katasztrófa: volt, hogy 3x rendeltük ugyanazt a kört, és mindig egyre drágább lett, a végén már szóltunk, hogy most már döntsék el mennyibe kerül.

pappito · http://pappito.com 2010.03.31. 15:05:38

hm... ahol én élek nincs borravaló, legalábbis nem várja el senki és felszolgálási díjjal se találkoztam. nemrég jártunk egy igen kellemes étteremben, ott kihozták a számlát meg egy kártyát, amin volt egy rubrika, hogy ki kívánom-e egészíteni a számlát valami pénzzel meg egy, hogy mivel nem voltam megelégedve, legyek kedves leírni, hogy javíthassák a dolgot.

adtunk.

Itt szerencsére simán elvan az ember készpénz nélkül, úgyhogy ez a benzinkutas fillérbaszás meg taxis nemtudokvisszaadni nincsen.

a kinai mosodás aki házhoz jön, hogy elvigye az öltönynadrágom, majd kitisztítva visszahozza, nem fogad el jattot, akkor sem, ha megkérem, hogy hozza egy nappal korábban kivételesen, ha lehet. pedig ő az egyetlen akinek kp-ben fizetek, mindig van nála egy táska apró, mindig visszaad.

mégis működik a dolog, jatt nélkül.

NoMojito 2010.03.31. 15:08:50

@drmotto: Tévedésben vagy, sehol nem írtam hogy kötelező adni.
Tévedésben vagy, nem csak az lehet a fizetés amit hó végén kapsz, ha kapsz.
Tévedésben vagy, sikerült megértenem a kommenteket.
Tévedésben vagy, velem kapcsolatban, mert csak egy részét olvasod a válaszaimnak.

@daito: jogos, bár én csak azt említettem amit láttam / átéltem.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2010.03.31. 15:10:00

@green-eyed: ha mindenki minden körben ugynazt itta (ami azért előfordulhat. pl. vki csak sörözik, vki csak borozik) akkor viszont a darabszám mindenképpen 7-el osztható, az pedig még az egyszerűbb szlákon is látszik.

pappito · http://pappito.com 2010.03.31. 15:10:05

amúgy a benzinkutas borravalóját nem értem. nem ő tankol, nem mossa az ablakot, nem csinál semmit, a gizike a pult mögött meg elkezel egy pénztárgépet, hol jön a képbe a plusz szolgáltatásért járó elismerés? a közértben sem adok a pénztárosnéninek.

taxisnak se adok, van fix tartifa meg óra, nem?

a pincér ha olyan, annak szívesen adok, de elég ritka az olyan. ha van szervizdíj, akkor elvből nem adok.

ha itt inni akarok a kocsmában egy sört, akkor is kártyával fizetek, senki nem várja el a borravalót a pultban.

A borravaló nem jelenség, hanem szimptóma.

ÁkiBáki (törölt) 2010.03.31. 15:20:50

@pappito: Kedves pappito, leszel oly kedves elárulni, mely szegletén élsz a világnak?
Csak távlati elképzeléseim racionalizálása okán:-)

Ssipak 2010.03.31. 15:24:39

Sokat taxizom, és nem olyanok a tapasztalataim mint a leírtak. Amikor nem tudnak visszaadni többször is volt, hogy az óránál kevesebbet elfogadzak. Városnézésre 1-2x vittek, akkor csúnyán néztem és nem adtam borravalót... aranyszabály: a taxi telefonon rendeljük, nem ülünk be hiénához, és akkor minden rendben lesz. nagyon szigorú szabályok vanak cégen belül.

pappito · http://pappito.com 2010.03.31. 15:25:43

@jacint70: nem értem a burgerkirályos csajt, ha benne van a pénztárgépben, akkor úgyse tudja eltenni a pluszt

napalm 2010.03.31. 15:27:33

@Mighty: azért ez így kicsit túlzás.
mi az hogy az egész borravaló?

ÁkiBáki (törölt) 2010.03.31. 15:44:21

@pappito: Na akkor jó. Már-már kétkedni kezdtem. De így rendben. A világ azon fele egy kicsit másképpen működik.

FGSuperman 2010.03.31. 16:03:10

@NoMojito: ez fasza - tehát nulla forint munkabérért írsz alá

noooooormális?

nyekk 2010.03.31. 16:12:53

@Alikam: @pappito: De meg tudja enni hamburgerben... (ha összejön annyi, vagy több)

Balance Of Power 2010.03.31. 16:22:20

@Tibike15: A szervizdij elvileg az olaszoktol jott at, ott viszont tenyleg hulyenek neznek ha jattolsz.

@daito: Ez altalaban a vallalkozasokra is igaz. Tonkretettek (tobb)100 eves vallalkozasokat, ennek a hatranyat nem lehet 20-25 ev alatt behozni. Erre akkor jottem ra, amikor egy nemet Gasthausban laktunk es kiderult, hogy kb. 300 eve csaladi vallalkozasban uzemel ugyanott...

maxval bircaman · http://maxval.co.nr 2010.03.31. 16:26:27

Én fordítva csinálom. A benzinkúton 10015 forintért tankolok, majd átadok egy tízezrest és nézek magam elé. Ha elfogadja, elmegyek. Ha nem kifizetem a maradék 15 forintot.

Erről a régi vicc, amikor még voltak díjbeszedők:

Jön a díjbeszedő, az áramszámlával.
Becsönget a nyugdíjas nénihez:
- 1020 Ft lesz!
Néni átad 1000 Ft-ot:
- Tessék! A huszat meg tartsa meg.

2010.03.31. 16:39:43

milyen büntit érdemel, aki rajtam, mint vevőn kéri számon, hogy ő jattból él? mikor fogtam fegyvert a fejéhez, hogy elmész pizzafutának jattért bazzeg, vagy meghalsz?

maxval bircaman · http://maxval.co.nr 2010.03.31. 17:00:07

Egyébként tévedés azt hinni, hogy a kötelező borravaló kizárólag magyar jelenség. Minden országban más a szokás.

Van ahol ismeretlen a borravaló, s csodálkoznak rajta. Amikor a japán turista elmegy az USÁ-ban, igyekszik amerikai szokás szerint viselkedni, így borravalót ad az étteremben. Jön a számla: 87 dollár 20 cent, mire a japán ad pontosan 8 dollár 72 cent borravalót, mert úgy olvasta, hogy 10 %-ot szokás adni. Nem vicc.

Olaszország viszont nincs borravaló, csak külföldiektől számítanak rá, helyi embertől nem.

Indiában meg mindenhol borravalót kell adni, bunkóság nem adni.

Megköszönöd az italt,hazamész, kivered 2010.03.31. 17:09:01

Egyszer úgy öten beültünk sörözni. Megittunk fejenként 6-7 korival, tehát ennyiszer fordult a cincér. Már nem emlékszem a pontos összegre, mondjuk 15200-ra adtunk 16000-t. Erre visszbaszta a 800-t, hogy ez neki nem elég, mert ő többet tett le az asztalra. Kiröhögtük, nem kapott semmit.

mancaa 2010.03.31. 17:20:12

Juj, két hónapja rendeltünk kiegészítőt a notebookhoz webshop-ból. Másnap hívnak, hogy megérkezett rendben? Ööö, nem.. Mert feladták futárral, akkor biztos majd négy után ér ide. Oké. Még másnap sem... telefon webshopba, nem vitte vissza az ürge? Mert itt nincs. Nem, de itt a csomagküldős diszpécser száma, kérdezzem meg. Felhívom, igen, látja a rendszerben. Már ki kellett volna érnie, rátelefonál a futárra, visszahív.
Várok, várok, elmosogatok, 4 óra múlva újra telefon a diszpécsernek, ööö, nem úgy volt, hogy visszahív? Megadta a számot a futárnak, mert ő akart beszélni velem. Nem hívott? Nem. Akkor ő most rátelefonál, hogy AZONNAL hívjon fel.
Két óra múlva csörög a fonom, tele. XY futár, ne haragudjak már, tényleg megtalálta(!) az autóban a csomagot, de mivel péntek este van, már nem ér ide vele. És ne kiabáljak, mert akkor se ér ide, de hétfőn reggel egyből idejön.
Hétfőn reggel már csakazért se mentem dolgozni, szóltam a főnöknek, hogy gyilkolnivalóm van, erre délután ideér. Enyhe gyilkos nézés, fagyos hang, az ár Xezer 790 Ft-ra jön ki, a csákó visszaad egészig, hajtja be a pénztárcát, hogy köszöni szépen. Nem bírtam türtőztetni magam, a pofájába ordítottam, hogy TÉNYLEG AZT HISZI HOGY MEGDOLGOZOTT ÉRTE? Néz meglepődött kerek szemekkel, kivesz egy marék aprót a tárcából, leteszi az asztalra, és sértett önérzettel kiviharzik...
Erre tényleg elborultam, felkaptam az aprót, kirohantam utána, pár lépésnyiről hozzávágtam a nyitott kocsiajtón át, és már bőgve közöltem, hogy nem a pénzt sajnálom tőle, hanem FIZETTEM A SZÁLLÍTÁSÉRT, NEM AZT KAPTAM AMIT FIZETTEM, (másnapi kiszállítás) ÉS MÉG ÚGY GONDOLJA HOGY EZ NEKI JÁR?
És ezek után még én éreztem rosszul magam? Esernyőt az ilyenek seggébe és kinyitva kihúzni...

rezfaszubagoly (törölt) 2010.03.31. 17:35:42

@mancaa: kurvaanyját az ilyen paraszt futárnak... ez még így olvasva is felbaszott.

A borravalónak ki kell halnia Magyarországon.
USA-ban pl. jól működik, mert nem kikövetelik, és ott adózni is kell utána elvileg. Már ha bevallja.
Rengeteg országban nincs is borravaló, mégis minden működik.

Benzinkutas meg ne várjon borravalót, amikor én nem tankolok magamnak!

rezfaszubagoly (törölt) 2010.03.31. 17:36:42

mármint: én tankolok magamnak

Celtic 2010.03.31. 17:41:08

Hmm, en kajat egesz hetre rendelek, 10e folott van egy heten, hetfonkent nem sajnalok a pontban reggel kopogtato sractol 500-1000 Ft-ot. Azon gondolkodok, ha lenne banki atutalas (ne kelljen mar hetfon sem kelnem egy oraval hamarabb :), akkor talan hagynek egy boritekot az ajton, benne par Ft-tal.
Taxi: Velem mindig tisztessegesek. Igaz, csak ceges ugyben taxizom es konnyen adok 10-15% borravalot. Mindig a Fotaxit hivjuk, teljesen normalis soforjeik vannak, segitenek bepakolni (pedig akkor meg nem tudja, hogy kap borravalot!) meg kipakolni is.
Etterembe nem jarok, kocsmaban meg egeszre kerekitek magamtol (650 helyett 700 meg ilyesmi)
Ja, boltban _sose_ probaltak atverni. Mindig tudtak visszaadni. De ez igaz a tobbi helyre is.
Benzinkut: csutortokonkent ujsagot es cigit veszek, nagyritkan en fizetem baratnom kocsijaba a tankolast. Mindig kartyaval. SOsincs borravalo, ez teny. De mindig ott vasarolok, ismernek, koszonnek, tudjak, mit kerek. Ha valaki kartyaval fizet, a kartyat Ok helyezik be, de felem forditjak a konzolt, hoyg lassam, milyen ar van felvive es megnyomhassam az Entert. Ezt massal is igy csinaljak. Vagy egy mosolygos szoke, vagy egy fekete csaj, esetleg egy kopasz srac van a kuton, Ok harman valtjak egymast.
Ja, ez az OMV a Petofi hid budai oldalan, Zold pardontol kicsit lejjebb.
Szemben vele egy MOL kut, eg es fold a kulonbseg, mintha a rendszervaltas elottrol maradtak volna itt...

Celtic 2010.03.31. 17:44:44

@Celtic: Es meg valami. Multkor rendeltem par DVD-t. Sztem a tulaj volt a futar is. Szoval elotte felhivott, hogy a Gyuruk ura nincs meg egyben, csak reszenkent. Oke, de ugy dragabb. Nem baj, odaadja abban az arban, mintha a reszeket kulon vettem volna meg. Oke :)
Volt meg par film, lenyeg, hogy valami xx110-re jott ki a szamla. Mondtam, hogy csak nagy penzem van, nem gond, lerohant a boltba, felvaltotta a sajat penzet, de akkor se jott ki rendesen, szoval 110 Ft-tal adosa maradtam :) Csak eszembe jutott, hogy ilyen is van.

napalm 2010.04.01. 07:24:21

@mancaa: egész hétvégén erre gyúrtál? ;))

mancaa 2010.04.01. 09:57:27

@napalm: hát ha nem is gyúrtam, de volt pár ötletem, mit fogok neki mondani, de mikor odaért, már nem jutott semmi az eszembe. Meg a pofátlan viselkedése is lezsibbasztott... Csak szegény édesanyját sajnálom, csuklott szerintem két hétig, holott nem ő tehet róla.

Rahsid 2010.04.01. 10:53:38

A benzinkutasokat úgy nagy általánosságban felkéne gyújtani, azok a legnagyobb parasztok ezek közül.
A taxis sem piskóta, épp ezért még matt részegen, indulásnál lefixírozuk a tarifát hogy az mindenkinek jó legyen. Ha látják hogy dumás az ember, meg van némi sütnivalója, nem nagyon szoktak szemétkedni.
A pizza futár meg kap 2-3 kilót, aztán kushadjon.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.04.01. 16:08:34

@pappito: A pénztárgép kiírta, hogy ennyi a visszajáró... Gondolom azt várta, hogy lelépjek, aztán kiveszi, és zsebre teszi... Hiszen ő kiadata a visszajárót...

2010.04.11. 15:02:19

Sokan felhozzák az amerikai példát, hogy ott szinte kötelező a 10% szervízdíj, New Yorkban 20%. Igen, de ezt mindenki tudja, a felszolgáló is!
És ott működik a piacgazdaság, tehát a pincér tudja, hogy szolgáltatnia kell ahhoz hogy jattot kapjon!
Volt szerencsém étteremben enni többször is, és a pincér szívét-lelkét kitette az asztaltársaságért.
Igen, megkapta a 10-15%-át mert megdolgozott érte!
A magyar pincérek, futárok, stb ezt az egy aprócska, ámde lényeges elemet felejtik el : a jattért meg kell dolgozni! Kurvára nem tudom sajnálni az unott fejű, prosztó pincéreket, kutasokat, futárokat, akik azt hiszik hogy ez "jár". Breaking news : nem jár, bazmeg, dolgozz meg érte!

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.12.19. 13:44:59

Nem adok borravalót és kész. Ha nem adja vissza azonnal az aprót is, ott állok és pimasz, várakozó tekintettel bámulom, amíg elkésett gondolatként össze nem kaparja, és élvezem, ha zavarban van. Én nem vagyok.

vincere 2013.02.23. 20:31:50

múltkor a Mammutban a Leroy kávézóban voltunk, előttünk a számla, jön a pincér, adunk pénzt, pincér megkérdezi, h. mennyiből adhat vissza... nem hittem a fülemnek. már régóta nem élek otthon, lehet, h. ez a normális?
süti beállítások módosítása