Nem kell hozzá tudományos fokozat, hogy megállapítsuk, finn rokonaink nem az Urál lábánál fejlesztették ki a szaunázás évezredes kultúráját, mert akkor talán ránk is ragadt volna belőle valami. A wellness térhódításával most gyorstalpalón próbáljuk behozni lemaradásunkat, de a felzárkózás káros melléktermékeként megjelentek az ún. szaunaparasztok. Az ilyen egyedek deviáns viselkedésformáiból kötöttünk egy piciny bokrétát:

  • Hatásos bevonulásként először teljesen kitárja a szauna ajtaját, majd szépen akkurátusan elhelyezi a papucsait (egymással párhuzamosan, a fal síkjára merőlegesen); lassú, elegáns mozdulattal felakasztja a fürdőköpenyét; majd hátrakiabál mátkájának, hogy "Magdikám, te nem jössz?". Magdika jön. Magdikát a nyitott ajtónál állva kell megvárni. A kis rituálé alatt a szaunában tartózkodók közelebb kerülnek a vacogáshoz, mint a verejtékezéshez, merthát a termodinamika azért dolgozik...
  • A fentinél is érthetetlenebb, amikor belép, konstatálja, hogy meleg van, ezen MEGLEPŐDIK, felhúzza a szemöldökét, és az ajtót mintegy legyezőként használva, azzal erőteljes légáramlatokat gerjesztve KISZELLŐZTET.
  • Bejön, megfordítja a félig lepergett homokórát!
  • Bejön, és törölköző nélkül leteszi az ótvaros seggét vagy teljesen elterül a padon.
  • A kizárólag meztelenül használható klasszikus finn szaunába úszóshortban és pacskerban jön, melyekből nemhogy csöpög, de folyik a segg- és lábvíz.
  • A dugig telt szaunába „Ott még van egy hely! Odaférek?” kérdéssel érkezik, majd a választ meg sem várva, magát nemesgáz részecskének érezve megpróbálja tökéletesen kitölteni a rendelkezésre álló teret. Tomporával pucsítva, azt fúróként használva helyet csinál magának közted és a barátnőd/barátod között. A szűk hely miatt sokat fészkelődik, verejtékkel borított testét hozzád dörgöli.
  • Izzadságcseppjeit testéről és tarkójáról tenyerével letörli, majd kezéről széles mozdulatokkal lerázza. A kevésbé szöszmötölős szaunaparaszt egyszerűen lerázza magáról a verejtéket, mint egy vizes kiskutya. Ha igazán szerencsés vagy, az izzadságcsepp pont a szemedbe vagy a szádba megy, és ízlelgetheted annak sósságát.
  • Kihasználja pórusainak kitágulását és elkezdi nyomogatni a miteszereit / pattanásait.
  • Kérdezés nélkül valami különleges esszenciát önt a kövekre, amelytől először könnyezel, utána csípi a bőröd, majd elkezdesz émelyegni.
  • Szintén kérdezés nélkül mintegy 1-1,5 liter vizet locsol a kövekre, majd ő maga nem bírja a keletkezett hőt, és a jólvégzett munka örömének érzetével azonmód el is hagyja a szaunát.
  • A szaunázás végeztével zuhanyzás nélkül ugrik egy bombát a medencébe...
 
A legvégére Hóhér Tibi überelhetetlen történetét hagytuk:

„Széchenyi fürdő 50 fős ipari szaunájában voltunk a haverokkal, amikor egy izzadtságtól csatakos, túlsúlyos úr előkapott egy borotvát, simára varázsolta a helyes kis pofiját, a szőrt pedig belerázta a szauna-kályhába. Tekintve, hogy az égett szaru geci büdös, nem sokáig maradtunk...”

TE MIVEL BÜNTETNÉD A SZAUNAPARASZTOT?

 A szaunaparaszttal itassunk meg fél liter vodkát, meztelen testét tekerjük szúrós, sprőd pokrócba, és basszuk be elmélkedni egy jól felfűtött szaunába!

Pszicho pete a legapróbb részletekig kidolgozta a Büntit:
"[...] mosdatlan csövesekhez leukoplasztoznám jó szorosan, irány a szauna, megvárni, amíg a csövesek vígan elintézik a dolgukat a köveken, simára beretválni őket, majd a szaros-hugyos gatyóval együtt a szörzetet ráküldeni a kövekre, koncentrált légúttisztító mentolkristályokkal egyetemben. És hogy teljes legyen a kép, odakint a jeges hidegvíz a csövesek ruháját tisztító mosógép szennyvízével egyezne meg, amiben régies módon alámerítéssel meg is keresztelnénk a kedves "szauna-agronómust"

Többen javasolták, hogy a wellness központ vagy a szauna bejáratánál írják ki, hogy milyen szabályok követendők az adott szaunában.

Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://bunti.blog.hu/api/trackback/id/tr951711885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éjszakai őrség · http://eo.blog.hu 2010.02.09. 10:57:32

A ráérős "üzletembereket" is imádom. Bejönnek, a dumát még a bejövetelkor sem hagyják abba, végiglocsogják, bazmegezik az egész szeánszot, törülköző semmi, izzadt merülés annál inkább.

Borotvás manust én is láttam, nem hittem a szememnek. :(

mooncat · http://rajzoltam.blog.hu 2010.02.09. 10:58:36

először mi is nevettünk a Dandárban, hogy ki van írva a szaunában: borotválkozni tilos, de pár alkalommal később láttuk, nem vicc. egy faszi akkurátusan húzgálta az amúgy sima arcán a beretvát. haverok meg a Rudasban láttak a gőzben valakit, aki a tökét borotválta. broáf.

Sixx! Anyádat is lenyuggerezed? 2010.02.09. 11:03:22

Mi jár annak a kretén állatnak, aki ezt a szart rendszeresen az index.hu-ra nyomja?
Minimum egy hordó fosba fojtanám.

soproni1 2010.02.09. 11:04:52

Találó az írás. Azt még hozzátenném, hogy üdülési csekkel fizet az agrár.

Leggy 2010.02.09. 11:06:28

a fent felsorolt dolgoknál sokkal bosszantóbb, amikor a szaunaparaszt megszólal...következő fokozat amikor szaunaparasztok beszélgetnek...akkor ugrott a pihenés, mert azt a sok baromságot nem lehet sokáig hallgatni

Jimbo75 2010.02.09. 11:07:54

@Sixx! Anyádat is lenyuggerezed?:

Nem kell elolvasni és akkor nem leszel idegbeteg, bár ahogy elnézem, anélkül is sutyó vagy...

Bálint Csaba · http://srbija.blog.hu/ 2010.02.09. 11:08:38

Én az ilyenek miatt kerülöm a fürdőket. A múltkor egy iszonyat dagadt hátánszőrös fazon elővette a tusfürdőjét, és lezuhanyzott az úgynevezett élményzuhanyban, mind az ő szőrös habjában tocsogtunk. Behányok, ha ilyet látok.

Expurgatio 2010.02.09. 11:11:46

@Sixx! Anyádat is lenyuggerezed?: Egy sör biztosan:)
Ha már rendszeresen visszajössz szavazhatnál is Január legnagyobb bűnére!

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2010.02.09. 11:12:09

Könyörgöm, küldjétek el ezt a posztot Modor Tibinek is!

parrre 2010.02.09. 11:12:23

Jóhírű wellness szállodában ültem az egyszemélyes infraszaunában. Jön a paraszt feltépi az ajtót, "Gyere Joli !" jaaa itt űűnek. Ajtó becsuk.
Kb. 5 perc mulva ugyanaz vissza, ajtó ismét feltép, becsuk majd " B@zmeg ez még mindíg itt ül! " :) Fél órát röhögtem rajta

vagyok59 2010.02.09. 11:12:58

Kimaradt: Már két órája bent van, el is fáradt, így félig fekszik és látszik, halálosan meg van sértve, ha valaki bejön, mert kinyitotta az ajtót, mert ő is elhelyezkedne, mert... szóval mert nem egyedül övé a szauna.

Remélem, a posztíró nem ilyen:)

This_is_Sparta (törölt) 2010.02.09. 11:13:19

A locsolós fajtán kívűl még egyikkel sem találkoztam. Amióta azonban minden magára is valamit adó helyen legalább 3 féle szauna van (száraz, gőz és infra), azóta már abból is kevesebb van.

A többit p@arasztot egy hátbarúgás után ráültetném a forró kövekre!

robian 2010.02.09. 11:13:26

egy hölgy behozott egy doboz mentolkristályt, lehetett benne 20-30 g a dobozból ítélve, ez kb. 50 kiadós adagra elég. általában normális ember kint feloldja egy kis meleg vízben és csak 1x adagot hoz be. miután megolvadt az egész hóbelevanc, lekámpicsorodott a szája, majd vállat vont és ráküldte az egészet. a többire nem emlékszem, de pár óra múlva már újra láttam, bár szagokat azóta is alig érzek

Comté ex C. 2010.02.09. 11:14:05

Kimaradt a felsorolásból a szaunaparaszt egyik alfaja, aki a meztelen szaunát farkának csodáltatására használja. Látványosan feléd fordul kitárulkozva amikor beülsz. Beszélgetni akar kedélyesen és még az sem tartja vissza, hogy nagyobb paraszt módján viselkedsz vele, mint ő maga. És szemmel lázhatóan nem érti, hogy mi a f@szt keresel ott a meztelen szaunában, ha nem akarsz ráugrani az első adandó alkalommal. A másik alfaj a kérdés nélkül illatolajozós.

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2010.02.09. 11:14:40

Az ilyeneknek meg egyébként egyszerű a büntetés: 24 óra folyamatos szaunázás (felső padon, természetesen), ötpercenként fél liter citromos frissítővel a kövekre. Papucsban.

This_is_Sparta (törölt) 2010.02.09. 11:14:44

@parrre: Egyszerűké biztosan dugni akartak, oszt Te meg zavartad benne őket!

LegjobbVagyok · http://legjobbvagyok.hu 2010.02.09. 11:14:53

Mit érdemel az, aki nem képes rendesen beállítani a blog template-et, hogy ne essen szét a szöveg? (a jobb oldali frame rátolódik a baloldalira)

Kupa Troopa 2010.02.09. 11:16:11

10 perc ammóniás szaunázást!

This_is_Sparta (törölt) 2010.02.09. 11:19:40

@Comté ex C.: Elég sokat járok német nyelvterületre, ahol a szaunázás eme formájának is sokkal nagyobb a kultúrája, mint nálunk. Sokkal szivesebben szaunázom egy szál semmiben, mert egészségesebb, mint textilben nyomni. Természetesen szigorúan törölközővel a hátsóm alatt.

Egyszer magam is megfeledkeztem a zuhanyozásról a csobbanás előtt, de egy életre megtanultam, mert a fritzek úgy le b@ktak, mint a pöngős malacot!

Eliot Vance 2010.02.09. 11:20:57

Van még az észosztó fajta is, aki állandóan azt sorolja, hogy hogyan kell viselkedni a szaunában, és méregeti azokat, akik szerinte nem úgy tesznek.
A meztelen szaunában, Hévízen sokkolt engem néhány éve egy 80-as osztrák mami, aki a járókeretre akasztotta a fürdőruhát, aztán bejött kis törölközőben. Teljesen rendben viselkedett, de kezdő szaunásként akkor elég sokkoló volt. :-)

2010.02.09. 11:23:32

Hirtelen nekem is a modoros blog jutott erről eszembe. Hogy mit érdemelnek ezek a kollégák, az egy jó kérdés, de az biztos, hogy szaunázást semmiképpen sem. :)

migueldiez 2010.02.09. 11:25:04

Uh, még az elején tartok de már szétb...sz az ideg! :)

Comté ex C. 2010.02.09. 11:25:20

@Bésanyi: nem a maztelen szaunával van gond, engem sem zavar. Az viszont már igen, hogy valaki összekeveri a szaunát a kuplerájjal és azt feltételezi, hogy az a nő, aki ilyen helyen megfordul, az kefélési céllal érkezik. Mezetelen szaunázás és meztelen szaunázás között is van különbség. Az alap, hogy törölközőre ülök, de nem tárom szét a lábaimat magamutogatási szándékkal. Ennek a parasztnak egyik lába a padra felhúzva, térde a szájában a másik a földön és a kettő kb. 140 fokos szögben. Mindez a bejárat felé prezentálva. Majd beülsz és látványos átfordítja a lábait feléd.

Amphiprion Ocellaris · http://bohochal.tumblr.com/ 2010.02.09. 11:32:33

@Comté ex C.: Gyönyörű meglátás a meztelen szaunában benkődánieleskedő szaunaparaszt!:))
BTW, valamelyik fürdőben láttam egy kiírást, mely szerint a "szaunában a fokozott érzelmek kinyilvánítása tilos". Valaki tudja, hogy ez pontosan mit tilt?;)

This_is_Sparta (törölt) 2010.02.09. 11:34:22

@Comté ex C.: Nem értettelek félre, csupán arra próbáltam következtetni a leírásodból, hogy ez az eset minden bizonnyal itthon történt. A történetben szereplő tahó, valószínűleg túl sok felnőttfilmet nézhetett és a kis primitiv agyában azt próbálta leképezni a valóságra.

Ennek ellenére nem kizárt, hogy 10-ből 1x bejön neki!

migueldiez 2010.02.09. 11:37:29

Na, egy sztori,
Helsinkiben egy ilyen nemzetközi találkozón volt, hogy bent ultem egyedul, bejön egy ilyen tajparaszt olasz gyerek - aztán mikor rá akartam kuldeni egy kis vizet - nem egy-másfél litert! - integet, hogy ne, meg "Caldo, caldo!" amire legiszivesebben kijött volna egy "Faszér jössz ben akkor szaunázni, az anyádp...t,´te kretén, baaazmeeeg?!"

De az is tényleg boszantó tud lenni nagyon, ha csak egyszeruen sokat illetve inkább feleslegesen pofáznak bent. Ez a dolog csak két helyen borit ki, ahol semmi helye nincsen, a könyvtárban és a szaunában - az utóbbit szeretném csak csendben élvezni.
(és valóban mehetne a cucc a Modorosblogra is :) )

This_is_Sparta (törölt) 2010.02.09. 11:39:59

@migueldiez: Ez jó! Akár egy vicc is kezdődhetne így:
"Egy magyar meg egy olasz szaunáznak Helsinkiben...."

redrick 2010.02.09. 11:50:13

Megint parasztoztok? Na jovan basszatok meg, ennek orulni fogtok: sajat szaunam van az udvaron. Ti meg idegeljetek csak egymast a neplavorban es hivjatok egymast parasztnak. Este majd gondolok ratok :)

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.02.09. 11:50:31

@Amphiprion Ocellaris:
Kb: ne odabent dugj...
(Medencében úszva undorítóbb a trutsi :\)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.02.09. 11:51:44

@keeroy:
Dettó :)
A két blog posztjai között néha tényleg nehéz különbségeet tenni... mármint hogy melyik hová való inkább.

kispestipeti 2010.02.09. 11:56:09

parasztozni olyan jó dolog, csak hát nem mindeki paraszt, aki bunkó, u.i. a látszat ellenére a parasztok többnyire falukban, tanyákon, kistelepüléseken élnek, ott meg nincsenek szaunák, ahol a nagyon szofisztikált,kiváló viselkedéselemző készséggel megáldott, önjelölt szociológus városlakó interneten raffinált álnevek mögé búvó,fórumozó idndivídumok, nagyon de nagyon ritkán fordulnak meg, hiszen idejük java részét a fitnessz centerekben és egyéb trendi helyeken töltik, ahol megtörténik velük ez a sok-sok paraszt okozta szörnyűség is, mint a topikban. jujj, de szörnyű életetek lehet!

Amphiprion Ocellaris · http://bohochal.tumblr.com/ 2010.02.09. 11:57:05

@redrick: Vigyázz, mert a végén lesz mégegy tétel, amire kivetik a vagyonadót!:))

kispestipeti 2010.02.09. 11:59:14

@@soproni1: mi köze a neveletlen, bunkó viselkedésnek az üdülési csekkhez? ezt a mikimausz utalványt a többség nem kéri, hanem kényszerből kapja, mert a munkaadója beleviszi a szerencsétlen alkalmazottját ebbe a kis okosságba. Aki adaja, annak adó vagy/és járulékkedvezmény jár, aki kapja az meg próbál tőle megszabadulni számos vegzálás árán. és most te is jössz a kis humoroskodó beszólásoddal. de mi köze van a (szauna)kultúrának az üdülési csekkhez? ezt nem értem. parasztoknak üdülési csekk? ki adja nekik, a tehén, a disznó, a kert végében tartott szárnyasok, a learatott gabona, a leszedett gyümölcs?

Amphiprion Ocellaris · http://bohochal.tumblr.com/ 2010.02.09. 12:02:08

@kispestipeti: Nevezzük át szaunaprolinak? Nekem mindegy, nem ezen van a hangsúly. Senki sem akarja a tisztességes vidéki embereket (meg)bántani. Szerintem ez tök egyértelmű.

Allium sativa 2010.02.09. 12:03:50

Friss tegnapi élmény a MOM park (Sportmax) szaunájából (ahol egyébként ki van írva, hogy fürdőruha és törülköző használata kötelező):
Egy 25-30 körüli faszi ül a második padon, lábán papuccsal, persze törülköző nélkül. Bemegyek, rászólók, hogy tegye le a papucsát. Mi a reakció? "Ki maga, és mutassa meg, hol van az kiírva - különben is mindig gombás lesz a a lában a fürdőben, azért van rajtam papucs!"
Aztán végül nagy duzzogva levette, de diadalittasan rámnézett: "A törülközőre akkor se ülök rá. Hívja nyugodtan az úszómestert!"

Erre nehéz mit lépni...

A baj persze az, hogy a MOM park uszoda személyzete nagy ívben ejt a dologra : többször szóltam az úszómestereknek, hogy tartsanak rendet: nem használt. Beírtam a panaszkönybe, kérve a menedzsmentet, hogy tartassanak rendet: Oda se neki.

Így balakanizálódik szép lassan a város egyik legjobb uszodája.
Salynos, salynos...

redrick 2010.02.09. 12:04:41

@Amphiprion Ocellaris: Na, arra pl nem is szolnek egy kurva szot se :) Nem mintha akkora orias-beruhazas lett volna...

@kispestipeti: ahh, koszi. Vegre vki :)

white_widow · http://bunti.blog.hu 2010.02.09. 12:11:06

@kispestipeti
@redrick: : Nem rossz a szaunabunkó sem, de a szaunaparasztnak szebb az íve... Kélek, ne akarjatok olyan dolgot belelátni, ami nincs is ott, mert egyértelmű, kikről szól a poszt.

redrick 2010.02.09. 12:16:14

@Amphiprion Ocellaris: akkor lesz igazan egyertelmu, ha nem bantod oket azzal, hogy pejorativ ertelemben hasznalod a paraszt szot :) Vegulis azt is mondhatnad, hogy szauna-cigany, de megsem teszed.

A parasztozas egyebkent a komcsi idokbol ered, a komenistak nagy ellensegei voltak kezdetben a parasztok. Ok nehezebben mondtak le a sajat veres verejtekukkel osszehozott javaikrol, mint a prolik a semmirol. Igy lettek ok kulakok, meg a proletar-diktatura ellensegei - budos parasztok.
A ciganyok mar regota hasznaljak a feher-emberre, hogy paraszt, de pejorativ ertelmet az is csak az utobbi nehany evtizedben kapott.

redrick 2010.02.09. 12:20:46

@white_widow:

"Nem rossz a szaunabunkó sem, de a szaunaparasztnak szebb az íve... Kélek, ne akarjatok olyan dolgot belelátni, ami nincs is ott, mert egyértelmű, kikről szól a poszt."

Persze, nem is errol van szo. Csak a szohasznalatrol. Ha mar polkorrektseg van, mukodjon mar igy is akurvaeletbe. Ha nem lehet azt mondani, hogy budoscigany, akkor parasztozni se lehessen.
Az a baj, hogy tenyleg szep az ive, ezert nehez leszoktatni az embereket rola :)

céerem 2010.02.09. 12:20:59

Ez aranyos. De jó, hogy nem szaunázhatok. De ha tehetném, se tenném, utálom. Bár biztosan hasznos.

white_widow · http://bunti.blog.hu 2010.02.09. 12:23:33

@redrick: Tök igazad van, csak egy dolog felett hunysz szemet. A nyelvben a szavaknak is van fejlődéstörténete. Plusz tartalmat kapnak vagy elvész belőlük valami. Esetleg már rég nem azt és akkor használjuk, amit és amikor kellene. Szerintem ez is egy ilyen metamorfózis. Engem nem bánt, pedig 50%-ban paraszt vagyok. (egyesek szerint nem csak 50...:))

Amphiprion Ocellaris · http://bohochal.tumblr.com/ 2010.02.09. 12:28:48

@redrick: Értelek, de azt remélem elhiszed nekünk, hogy nem a parasztok megbántása a poszt célja...
Ha minden szempontból politikailag korrektek akarnánk lenni, akkor nincs olyan szó, amit leírhatnánk. Ha szauna-proli, akkor beszólhatnak a munkások. Ha szauna-tuskó, akkor meg jöhetnek az entek azzal, hogy gyalázzuk elhunyt társaikat.

Picurigor 2010.02.09. 12:32:11

Nem értem, hogy a locsolás miért számít parasztkodásnak.
Finnországban barátaimmal beültünk egy szaunába, kis törölközővel a pucér segg alatt, ahogy kell. Ültek már bent páran. Majd pár perc múlva bejött még egy faszi, és anélkül, hogy bárkit megkérdezett volna, szépen 5-6 kanál vizet löttyintett a kövekre, majd leült. Senki sem volt felháborodva rajta.

enting85 2010.02.09. 12:32:40

@redrick: @white_widow: megoldhatom a kérdést? szaunabarbár! mit szóltok?

Egyébként tényleg borzasztó az ilyen. Sose menjetek a Rudasba éjszakai fürdőzésre. Felfordult a gyomrom, ahogy a zömében külföldi egyetemista/turista közönség használta a szaunát. Zuhanyzok előtte, törölközök, végignézi, majd megkérdezi (angolul): "Miért csinálod ezt?" Először nem is tudtam, hogy miről beszél. Aztán leesett, és azt válaszoltam: "Mert így kell szaunázni, te is zuhanyozz le!" azán bementem, de még előtte meggyőződtem róla, hogy látja, amint a papucsomat leveszem az ajtó előtt.

baliquez 2010.02.09. 12:33:32

Kimaradt a hőfokból versenysportot űző idióta is, aki folyamatosan a hőmérőt szuggerálja hogy mikor lépi már túl a százat és csak akkor boldog ha vörösre párolja a hülye fejét.

Éltem Finnországban, sokat szaunáztam, saját szaunával ki lehet tapasztalni a frankót. Nekem olyan 70 fok körül a legpihentetőbb, váltogatva az óvatosan képzett gőzt a szárazabb periódusokkal, akár többször is kislisszolva egy hideg zuhanyra és vissza. Simán eltart egy ilyen session másfél-két órát.
Aztán jöhet a sör meg a makkara vacsira.

A félórás "leégetem a tüdőmet a forró gőzzel" meg a "bírom én a meleget mert hűdekemény vagyok" jellegű forróságban faszkodás amit MO-n sokan szaunázás címén művelnek minden csak nem az aminek értelme vagy haszna van.

redrick 2010.02.09. 12:33:37

@white_widow: jovan, de ha egyfelol iranyitjuk ezt a fejlodest, akkor iranyitsuk masfelol is.

Csak egy pelda: zsidoskodik. Ugye nem nagyon hasznaljak sehol? Pedig van fejlodestortenete, uj tartalmat is kapott. Csak hat ott vannak a zsidok, akik rosszneven veszik a hasznalatat. Nna, en meg a parasztozast veszem rosszneven :)

@Amphiprion Ocellaris: mar irtam, hogy nem. A tuskos pelda meg nem jo, mert entek valojaban nem leteznek, te kis csacsi, parasztok meg igen :)

baliquez 2010.02.09. 12:37:23

@redrick: Ippenhogy a 'ziták szóhasználata miatt simán okés ha valakit leparasztoznak, elvesztette minden negatív ívét, sőt. Aki "paraszt" az tutira nem c-type, se nem libolsevik. Mgaunkfajta, teccikérteni.

enting85 2010.02.09. 12:41:58

Ja, és az eredeti kérdés, hogy mit érdemel? Azt, hogy Baló György oktassa ki a kulturált viselkedérsől, az ő jó kis stílusában!

enting85 2010.02.09. 12:44:58

@redrick: hmm, entek nem léteznek? ;)

enting85 2010.02.09. 12:46:37

LETUSKÓZTAD NAGYAPÁT?! XD

nickita 2010.02.09. 12:47:03

egy balatonparti szálloda szaunájában történt, hogy bejött egy szaunabunkó (respect redrick) és elkezdett lábkörmöt vágni csipesszel. csak úgy repkedett mindenfelé a szarurepesz. biztos jutott a kályhába is, de én azt már nem vártam meg. a következő napokban, amíg távoztunk, messzire kerültem a szaunát. brrrrr, most is kiráz a hideg, ha rágondolok.

redrick 2010.02.09. 12:47:23

@baliquez: lofaszt vesztette, olvasd vissza a cikket.

Nem tetszik a tendencia. A "raj" lassan beleivodik a koznyelvbe, pozitiv ertelemmel. A "koser" mar reg. A paraszt meg marad budos. Nem jo ez igy gyermekeim.

A cikk jo volt amugy, de a parasztozas (nekem) csokkentette az elvezeti erteket. Nem tortent tragedia, de ha parasztoztok, ezutan is szamithattok ra, hogy szova teszem :)

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.02.09. 12:48:42

@redrick:
Az EÉSZ (Entek Érdekvédelmi Szövetsége) nevében szeretnék tiltakozni a feltételezés ellen, valamint panasszal fogok élni az MLJM (Mágikus Lények Jogaiért Mozgalom) békéltető testületénél az entekhez méltatlan bánásmód miatt!

;DDD

redrick 2010.02.09. 12:49:04

@nickita: aaaabazzeeg... ez eddig a legundoritobb

redrick 2010.02.09. 12:50:50

Na jovan, most mar a helsinki bizottsag kommandosai is itt koroznek a haz korul. Visszavonom az entekre tett rasszista, gyuloletkelto megjegyzesemet es bocsanatot kerek.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.02.09. 13:02:50

A klasszikus finn szaunákat entekből készítették, nem? Ráadásul finn parasztok.

enting85 2010.02.09. 13:04:14

@Interstellar Overdrive: XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Rotflol
...és burárumm!

Kupa Troopa 2010.02.09. 13:05:36

Ha szaunaköcsögöt írnál, akkor a buzik tiltakoznának...
Lépjünk túl rajta!

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2010.02.09. 13:09:36

Némelyik pár a szaunában él nemi életet. 1x bekérdeztem, van e szabad lik. Nem válaszoltak, beakasztottam. Akkor vettem észre, hogy véletlenül a csávóra nyomultam. Nem tehetek róla, mind a kettőnek olyan hosszú volt a haja!

Amphiprion Ocellaris · http://bohochal.tumblr.com/ 2010.02.09. 13:14:38

@nickita: Tényleg azt hittük, hogy a borotválkozós a royal flush, de azt hiszem, "nyertél"!:))

Pincehelyi 2010.02.09. 13:14:54

És honnat tunná a parasztya, hogy mi a zillem egy ilyen ködös, párás, nem embernek való helyen? Tán ki köllene írni, vagy hogy? Vagy hol lehet óvasnyi elfele?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.02.09. 13:28:37

Általában nem szeretem az általánosító blogokat, de ez a leírás kurva jól sikerült!!!

sas25 2010.02.09. 13:30:29

@Pincehelyi: Szalonnatáblára köll vésni bicskával, oszt' kiakasztani a wellnesscenter elibe!

Amphiprion Ocellaris · http://bohochal.tumblr.com/ 2010.02.09. 13:51:52

@Hatos Villamos: Bocs, de ezt a "Jókai regényt" - kizárólag a terjedelme miatt - kimoderáltam. Itt van helyette a link:
www.cankar.org/sauna/howto/bluew.html

Gőzhenger 2010.02.09. 13:58:25

@Amphiprion Ocellaris:
OK, így is jó...
A forrás viszont eredeti: azt hiszem a Finnair újságjánál tudják milyen az igazi szaunázás...

nótbukk 2010.02.09. 14:10:30

Ez a szauna-paraszt kifejezés nekem nagyon tetszik, ezért most gyorsan lecsapok rá és nem szeretném ha valaki másra használná az ország ezentúl. Amúgy is gyakran járok hszoboszlón ahol bőven lesz alkalmam a gyakorlatban is alkalmazni a poszból tanultakat. Beöntök a kályhára, aztán gyorsan kiszaladok izzadtan bombát ugrani...

Dr_utcai_arcos 2010.02.09. 14:27:19

Annyira jó, hogy mindenki inkább fülét farkát behúzva kimegy és aztán a nyaralás/telelés/fürdőzés végéig elkerüli a helyet.Thumbs up :S,

Vaandor 2010.02.09. 14:36:04

@Amphiprion Ocellaris: <a "szaunában a fokozott érzelmek kinyilvánítása tilos".>

Értsd: "Halkan tessenek dugni!"

walker57 2010.02.09. 14:38:55

Eddig műkedvelőnek hívtam őket, mától szaunaparszt lesz, mert sokan tényleg azok.
1.A recepciós hölgy szólt neki,hogy vegye le a fürdőnadrágot,ki is van írva.
Duzzogva levette, mikor kiment felvette és úgy ment bele a merülőmedencébe..nem volt kiírva,hogy ott is le kell venni mondta.
2. papuccsal simán fel, a legfelső sorra.
3. bejön felkapja a dézsát és jól megöntözi a követ, meg se kérdez senkit. Ettől csak az jobb, aki fogja megöntözi és kimegy.
4.szóltak neki, vegye le a papucsot..nem veszem,mert gombás a lábam volt a válasz...mi mentünk ki.
5. fürdőruha nélkül kérjük használni a szaunát mondja a recepciós...tizenéves lányok erre a fürdőruhára tekerték a lepedőt és úgy ültek be (titok,hogy miért)
6. hangosan!! micsoda, hogy le kell vetkőzniiii, na maga ne mondja meg nekem a pénzemért mit csináljak megvettem a jegyet bemegyek aztán bekaphatja.
7. élménymedencéből érkező apa mondja kb 5 éves fiának: gyere bemegyünk megszáradni :(

sorolhatnám még :))

smartdrive 2010.02.09. 14:44:19

bárki, aki közösségi szaunába belép, automatikusan paraszttá válik

hoel 2010.02.09. 14:44:57

@Allium sativa: Sportmax uszoda szaunája valóban egyre retkesebb, a társaság is egyre" nehezebb személyiségü". Jó lenne, ha beleolvasna vmelyik felelős ebbe a blogba.

walker57 2010.02.09. 14:53:35

Német körutazás(hannover haamburg Berlin utvonal volt)Hannover,**** wellness hotel mivel nem igy készültem fürdőruhát nem is vittem, de szaunába nem is kell.
Beültünk páran, kötülük néhányag fürdőnadrágan. Ajtó nyílik,megjelenik egy német hölgy: uraim,legyenek szivesek a nadrágot levenni, nálunk ez nem szokás mondta...mit mond kérdik..mit mondt mit mond gatyát le!! kicsit ciki volt.

A csúcs!!!!!
wellnes centrum, konditerem fallabda stb
a szauna egy külön előtérből nyílt, páran ücsörögtünk az előtérben, ha jól emlékszem a szaunába épp nem is volt senki.
Bejön egy fiatal srác, köszön leül az egyik székre.
Mi beszélgetünk, ő ül.
Eltelik kb 10 perc, a srác megszólal: bocs, de ez nem lesz melegebb???
Válasz: ez nem, de z az ajtó az a szaunába nyílik :)

Hellg 2010.02.09. 14:55:03

Barátnőimmel évek óta tudjuk: Magyarországon kár szaunába menni :(

banyek 2010.02.09. 15:05:14

A zuhanyzás nélküli csobbanáshoz: azért elvileg az lenne a cél, hogy hirtelen lehűlj, szóval igenis ugorjon csak az ember a hideg vízbe, és utána zuhanyozzon le.
A többivel messzemenőleg egyetértek.

Gőzhenger 2010.02.09. 15:33:06

@hoel:

Sajnos így van: A Sportmax most újította fel a wellneszrészt: reméltem, hogy a gőzben kicserélik a vádlimagasságban levő balesetveszélyes törött gőzbefúvókat, meg végre rendberakják a másfél év alatt leamortizált szaunákat.
De semmi.
A zuhanyokat legalább megjavították (igaz, kicsit gány csapokkal, amik ugyanúgy két hét múlva tönkre fognak menni)de a szaunákhoz érdemben hozzá sem nyúltak.
De nem is ez a lényeg: ha az unatkozó úszómesterek időnként benéznének a szaunákba, és udavariasan úgy betartatnák a szabályokat, akkor minden sokkal egyszerűbb lenne. Ez nem kerül több pénzbe, viszont egyrészt mindenki jobban érezné magát, másrészt a szauna is lassabban amortizálódna.

Allium sativa 2010.02.09. 15:38:48

A honlapjukon megküldtem nekik a linket. Kíváncsi vagyok, reagálnak-e....

Tesveer 2010.02.09. 15:42:00

@redrick: A paraszt szó már beíródott a köznyelvbe pejoratív jelzőként(Budapesten biztos), úgyhogy akárhogy erőlködsz ez már nem fog megváltozni. Ha mindenképp ragaszkodsz a polkorrektséghez, akkor javaslom a cigány-roma mintájára a paraszt helyett pl. a földműves szó használatát.

Egyébként a "paraszt" délszláv jövevényszó, a prost magyarosított formája. Aminek a jelentése egyszerű, közönséges. Tehát eredetileg bizony pejoratív jelző volt, csak később lett egyszerű főnév, majd újra pejoratív jelző.
Azt nem tudom a komcsik terjesztették-e el újra, de annyit zárójelben megjegyeznék, hogy a kulákok a gazdag parasztok voltak, nem az átlag földműves, akiket a komcsik legalábbis elvben a munkásosztály szövetségesének tekintettek. De ebbe nagyon szerintem ne menjünk bele.:-)

reservoir 2010.02.09. 15:42:00

Miért kell suttognom a szaunában, mikor a gyomromban érzem a fal másik oldalán az erobik aláfestő dr. Alban basszusát?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.02.09. 15:48:21

A zuhany nélküli csobbanás tilalmát pár önjelölt sznob szaunatudós találta csak ki. Pont ez volna a lényeg. Jobb helyeken direkt ezért ott is van egy kis hideg vizes medence.

vernyul 2010.02.09. 15:53:20

Bocs, de mi a rák jó van abban a kurva melegben? Az ember komfortérzetén bőven kívül esik az a hő. Szenvedni szeretnek a szaunások, vagy divat?

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.02.09. 15:55:09

@newtehen:
A merülő más dolog, mint amikor szaunából valaki belerongyol az élménymedencébe....
Utóbbi a problémásabb....

Kupa Troopa 2010.02.09. 16:16:20

@newtehen: igazad lehet, hiszen a lényeg, a minél rövidebb idő alatti legnagyobb hőmérséklet különbség elérése, ami ugye a zuhannyal el is veszett...

Elemer 2010.02.09. 16:17:10

Rám csak az egyik pont érvényes, hogy úszógatyában meg papucsban megyek be a szaunába, úgyhogy csak 1/11-ed részben vagyok szaunaparaszt. Az nem olyan gáz, nem? Amúgy meg kicsit túlzónak érzem a leírást, ami szerint „folyik a segg- és lábvíz”. Rendesen lezuhanyozok előtte basszameg, szóval csak sima víz folyik.

renegát 2010.02.09. 16:18:56

Most azért azt jó lenne tudni, hogy kicsiny balkáni honunkban akkor lehet meztelenül szaunázni vagy nem lehet.
Sógoréknál természetes, hogy csak törölközőt viszek be, de nálunk ezt eddig nem mertem megtenni, mert mindig attól tartottam, hogy néhány éltesebb hölgy rögtön rendőrért kiállt, hogy mutogatós vagyok. Eddig egyebekben nem is tapasztaltam még olyan honi szaunát, ahol anyaszülten ücsörögtek volna a bent ülők.
Rossz helyeken jártam?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.02.09. 16:22:41

Otthoni szaunát. Ott nem kell viselkedni és bármit lehet.

tesztmacska 2010.02.09. 16:25:10

@Elemer:

Ha a tortába 1/11 részben szart kevernek, akkor az már kicsit sem torta...

Amphiprion Ocellaris · http://bohochal.tumblr.com/ 2010.02.09. 16:28:32

@renegát: Általában külön ki szokták írni, ha az adott szauna csak fürdőruha nálkül használható. Van ilyen IS hazánkban. Természetesen van olyan is, ahova be lehet menni fürdőruhában.

Amphiprion Ocellaris · http://bohochal.tumblr.com/ 2010.02.09. 16:29:55

@Kupa Troopa: U know hideg víz a zuhanyból? Úszómedencébe (szerintem) nem ugrunk be szétizzadt testtel. Még akkor sem, ha a magunk szempontjából ez lenne az optimális.

dancegirl26 2010.02.09. 16:43:18

@vernyul: próbáld ki. Nem szenvedés és nem is divat kérdése. Jól esik és jót is tesz a szervezetnek.

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2010.02.09. 16:44:46

Bár jómagam - annak ellenére, hogy szeretem - ritkán szaunázok, így a fenti népcsoporttal rendkívül ritkán találkozok, büntetésül a következőt szabnám: ha szőrös, mosdatlan csövesekhez leukoplasztoznám jó szorosan, irány a szauna, megvárni, amíg a csövesek vígan elintézik a dolgukat a köveken, simára beretválni őket, majd a szaros-hugyos gatyóval együtt a szörzetet ráküldeni a kövekre, koncentrált légúttisztító mentolkristályokkal egyetemben. És hogy teljes legyen a kép, odakint a jeges hidegvíz a csövesek ruháját tisztító mosógép szennyvízével egyezne meg, amiben régies módon alámerítéssel meg is keresztelnénk a kedves "szauna-agronómust". Hirtelen ez ugrott be, de kicsit komolyabb agytorna után biztos adekvátabb leckét tudnék összeállítani.

migueldiez 2010.02.09. 16:45:40

De most ugye,
van a csonthideg, hidegvizes kis csobbanómedence, kifejezetten a szauna után - az elvileg mehet akkor, nem, közvetlenul a szauna után?
Csak a többibe, amit a nem szaunázók használnak, azokba nem lehet csak úgy beugrani - és ahova amúgy is csak zuhanyzáz után lehet menni...
Jól értem?

0123evian (törölt) 2010.02.09. 16:48:48

ide kizárólag fröcsögni járnak az emberek?
én olyan szaunát még nem láttam, ami 'kizárólag meztelenül használható'...
szerintem egyetlen szauna sem használható meztelenül, egy szauna törölköző, vagy lepedő kell.
egyébként meg nehogy már bárki előirja, hogy kötelező meztelennek lenni.. az lehet és a kötelező nem azonos...

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2010.02.09. 16:48:58

@newtehen: Sehol nem vagyunk a finnektől, akik meg kirohannak hébe-hóba :).

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2010.02.09. 16:50:26

@0123evian: khm, láttál már vizilovat vagy repülő mókust? Ha nem, az ugye nem azt jelenti, hogy nem is létezik?

Kupa Troopa 2010.02.09. 16:51:56

@Amphiprion Ocellaris: i know, DE nem úszómedencére gondolok, hanem merülőről, aminek elvileg hidegebbnek kellene lennie, mint a "csapvíznek", kb 4-6 fok körül.
Az úszómedóba beugrók természetesen büntit érdemelnek...
Tényleg, az úszók izzadnak?:)

0123evian (törölt) 2010.02.09. 16:52:24

elolvastam még egy-két posztot ezen az oldalon. úgy látom, a posztok irói mindenkit utálnak, aki él, aki megsimogatja a kutyájukat, aki kedves a gyerekükkel, aki szaunázik és nem úgy teszi, ahogy ŐK elképzelik.
mindenki más bunkó, paraszt, és dögöljön meg.
az igazi überments....

0123evian (törölt) 2010.02.09. 16:53:32

p@pszicho pete: mondanál példát? ahol ki van irva, hogy csak és kizárólag meztelenül használható?

mogy 2010.02.09. 16:55:28

a kőrelocsolás-kirohanás tényleg tahóság, ugyanakkor finneknél igenis szokás, hogy ha nincs benn hely, de te szeretnél beülni, akkor locsolsz. Namost ilyenkor a felső sorból valaki úgyis feladja, de akkor neked oda kell (illik) ülni. Vagy megállhatsz valahol, hátha felszabadul egy hely. Esetleg téged kérnek meg, hogy ha már ott vagy, locsolj, és akkor ugye te döntöd el, mennyit ;) (bár általában a felül ülők szokták szabályozni, mennyi meleg lehet, mert ők érzik a legdurvábban)
Az ajtó mögé eleve nem szabadna belépni se papucsban, se cipőben, azt az ajtó előtt illik (illene) letenni, de aki még nem volt ilyen helyen, az nem tudhatja, ezért nem árt őket informálni.
A beszélgetésről: a finneknél a szauna félig kocsma is, benn isznak, beszélgetnek, nagy cégvezetőknél sokminden ott dől el, nem a tárgyalóasztalnál.
A jobb helyeken valóban van egy hideg merülőmedence a szauna közelében, aminek pont az a lényege, hogy nyakig elmerülj, mert teljesen más érzés, mint a zuhany (vissza a finnekhez: mielőtt belemegyek a 4 fokos tóba, még fürödjek is le? na ne). Nyilván nem az élménymedencébe gázolok izzadtan.
Itthon még nem voltam szaunában, de majd talán egyszer beiktatom azt is.
fürdőruci vs nélküle: általában ha a nemek külön vannak, nem szólhatnak rád, ha ruha nélkül mész be, ezért vannak külön. Ha egyben van, akkor nyilvános helyeken elvileg kötelező a fürdőruha, de privát helyeken, barátok között megegyezés kérdése.

szvsz már az sokat segítene, ha egy pár mondatban ott lenne, hogy mit szabad és mit nem, pl hagyd itt a cipőd és a fürdőruhád.
Ja, és akinek valami nem tetszik, nyissa ki a száját, és csessze le az illetőt, de legalábbis figyelemztesse, ha valamit rosszul csinál, mert nem mindenki tudja egyből, hogy mit illik és mit nem. Mert ugye nem birkák vagyunk, no.

broom 2010.02.09. 16:56:33

hátbazmeg, bükfürdőn a recepción, ahol a szaunába érvényes belépőt veszed meg, nincs kiírva, hogy meztelen a szauna, csak benn, már a szauna bejáratánál (ahová a megváltott "karórával" mész be) - na ebben az esetben leszartam és elküldtem a faszba a fürdőrühás bentlétünket kifogásoló személyzetet

0123evian (törölt) 2010.02.09. 16:57:57

aki meztelen akar lenni, meztelenkedjen, mit fáj neki, ha a többiek ruhában vannak? az ilyenek egyszerűen aberrált balfaszok. bár azt gondolom, a cikk irója is az... egy embergyűlölő ökör

Kupa Troopa 2010.02.09. 16:57:57

@0123evian: Például Sárváron a szaunás részbe beérve rögtön le kell venned a fürdő ruhád és a köpenyed, majd a fürdő lepedővel mehetsz be a szaunába. Ha nem vetkőzöl, akkor illedelmesen megkérnek, hogy tégy úgy, ahogy a bejáratnál is ki van írva.

Kupa Troopa 2010.02.09. 17:00:59

@0123evian: szerintem, ahova az van kiírva, hogy "Belépés csak tornacipőben!", na, te oda is bakancsban mész be...

mogy 2010.02.09. 17:05:32

@0123evian: a meztelenül szaunázás nem nudizmus. NE keverd a kettőt. Egyszerűen csak kényelmesebb, természetesebb, ha úgy tetszik.
Nyilván nem gáz, ha kezdő szaunás fürdőruhában megy be, de ahhoz kell egy bizonyos fokú intelligencia, hogy felfogjuk a különbséget magamutogatás és hagyomány között...

Amphiprion Ocellaris · http://bohochal.tumblr.com/ 2010.02.09. 17:09:19

@0123evian: Persze. Igazad van. MINDENBEN. Gyűlölöm az embereket is természetesen. A te fajtádat viszont - bármi is legyen az - szeretem.

andreasue (törölt) 2010.02.09. 17:16:40

@0123evian: Übermensch.
Műszálas fürdőruhában szaunázni szvsz. eleve hülyeség. Ha nem tetszik, ne járj szaunába!
A mohamedánok se járnak koedukált szaunába, max. hammamba részben buzulni.
Ez a "juj, mindenki engem néz" mentalitás, igazi piripócsi tempo.

Kankalin Mátyás 2010.02.09. 17:25:57

A poszt szerzője, illetve a kommentelők többsége nyilvánvalóan az ú.n. szaunafasiszta kategóriába tartozik. Semmi probléma nincs azzal, ha valaki seggpucéran akar szaunázni, de ebből kötelező szabályt kreálni nem demokratikus (ld. Sárvár). A higiéniára hivatkozni legalábbis kétséges, az arra fogékonyak már az öltözőben begyűjthetik a kötelező gombaadagot.
Ettől persze a posztban leírt viselkedési formák nagy része elítélendő
(+1 érdes kesztyűvel mélyhámlasztás, majd elhalt bőrsejtek spaklival történő lehúzása)

marvin 2010.02.09. 17:29:45

Magyarország a 10 millió szakértő országa :)
Nem hiába itt is összejött belőle pár.
Az a leggázabb, hogy nálunk semmit nem lehet csak úgy csinálni, mert egyből lesz egy szakértő, aki megmondja a tutit.
Hogyan kell azt jól csinálni. Hogyan csinálják azt azok akik igazán tudják. Kezdő szaunás mit követhet el. Jaj jaj! Lazuljatok már egy kicsit és élvezzétek az életet. Bármilyen testi vagy szellemi élvezet elveszíti a lényegét, ha mániává válik.

mogy 2010.02.09. 17:36:00

@marvin: nem a görcsölésról van szó, hanem arról, hogy sajnos egyre több az olyan illető, aki képtelen kulturált _emberi lény_ módjára viselkedni.
Amit én írtam pl. azért volt, hátha van valaki, aki eddig "rosszul" csinálta, és újragondolja, hogyan illik.
Nem vagyok szakértő. Nem várom el, hogy aki szaunába akar menni vizsgát tegyen a szauna történelméből és építésének hogysmintjéből.
de az ég óvjon, hogy nyitott szemmel járj a világban, és tanulj valamit, mert a végén még rádfogják, hogy jólnevelt és értelmes vagy....

Lawjer · http://bunti.blog.hu 2010.02.09. 17:52:45

Mivel a minap volt alkalmam megtudni milyen, ha egy kis mentolt locsolnak a kályhára, így aktuális tapasztal alapján javasolom a következő büntetést:

A szaunabunkó (=szauna illemet nem ismerő egyén, aki semmiképpen sem földművelésből vagy állattenyésztésből élő vidéki ember) egy fél liter mentolos trutyi kövekre öntését követően egyedül töltsön el egy fél órát a sötét szaunában.

Megköszönöd az italt,hazamész, kivered 2010.02.09. 18:22:19

Szerintem olyan nem létezik, hogy csak szauna-paraszt valaki. Ha képes a szaunában körmöt vágni, borotválkozni, akkor simán elbobja az autógumit az erdőben - hátha elcsipegetik a madarak - a csikket elpöcköli az utcán, kutyát a járda közepére szaratja, úton előre pofátlankodik stb. Ez a MAGYAR GYÖKÉR.

Pincehelyi 2010.02.09. 21:42:52

@newtehen és sas25: Há' é'mmá vóttam ilyen fájintos gőzöldébe, oszt mégse tuttam, hogy mit nem sza'ad. No de nem is csinyátam ilyeneket! Hee, a rendes paraszt jólnevelt ám, tuggya, ho' mi illik! Ha meg nem, akkó leül csendbe', oszt figyeli az urakat. Ez amolyan józan ész dolog. (?)

Elemer 2010.02.10. 13:17:06

Kösz viziparaszt, ezek szerint én vagyok a szar a palacsintában. Esküszöm az égre, hogy fogalmam sem volt, arról hogy nem illik fürdőgatyában menni a szaunába, bár nem vagyok egy nagy szaunajáró de úgy vettem észre, hogy a többség szintén fürdőruhában van és csak néhányan jönnek be csak törülközőben. Valaki elmagyarázná, hogy ez miért gáz? Kórokozók vannak a fürdőnadrágon, vagy ilyesmi?

Cheerlady 2010.02.10. 15:18:14

2 nem elhanyagolható bullett kimaradt a szaunaparasztok jellemzéséből:

- emberünk a szaunában, cirka 6 idegen társaságában kurva hangosan sztorizik a barátjának a tegnap estéjéről. Mivel mindenki más kussban van, esetleg meditál(na) vagy csak próbál a bőrén át lélegezni, a szaunaparaszt élvezi hogy rá figyelnek.(és az ingerszegény környezet miatt valóban). Ezt kihasználva egyre hangosabban beszél, röhögcsél, a végén már vihog.
- szaunaparasztunk előveszi dörzsikéjét, amivel komótosan és rendkívül látványosan elkezdi lekaparni magáról az elhalt hámsejtjeit. Ezt- ugyanúgy ahogy a korábban említett izzadságcseppeket- gátlástalanul lesöpri magáról, majd nagy örömmel konstatálja, hogy mennyi bőrcafattól sikerült megszabadulnia - a törölköződ kárára, természetsen.
És még valami.
Nem tenném külön bulletbe, mert a szaunaparaszt kifejezés erős a következő csoport jellemzésére, de velem gyakran előfordult már az eset: Nem, a nők nem ismerkedési célból mennek szaunázni! Így bármilyen vonzó is az izzadságtól fénylő női test és a kacéran cicitalálkozáshoz csordogáló cseppecske, várjátok meg, amíg kimegyünk a szaunából és lehűtjük magunkat. Elvileg senki sem szereti vörös fejjel, lefolyt szemfestékkel, lihegve azt mondani "óóó nem, most vagyunk itt először!"

cavecanem 2010.02.10. 18:03:02

Elemer, @0123evian
nem értem miért is kérdés, hogy meztelen szauna? szauna=meztelen.
nem azért mert téged akarnak bámulni, hanem azért mert a medencében ázott fürdőruhád tele van klórral és/vagy egyéb fertőtlenítőszerrel, vegyszerrel, ami a szaunában párologva mérgező gázokat eredményez. Azé'.

Egyéves Önkéntes 2010.02.11. 08:15:17

Hatásos lehetne a mesevilágból kölcsönzött ún. Piroska és a farkas bünti. szaunaparaszt hasa felvág, forró szaunakővel megtölt, visszavarr
utána garantáltan kiinná a gyerekmedencét a suttyója. :D

jéel · http://laci.blog.hu 2010.02.18. 08:49:16

Itt, Pozsonyban, a jobb szaunákban természetes, hogy (eleve nem az ilyen hőmérsékletre kalibrált) fürdőruha nélkül szaunázik a szlovák (meg a magyar). Akit zavar a ruhátlanság, az magára teker egy fürdőlepedőt.
De a hideg medencébe (vagy szerencsésebb esetben a tavacskába) már fürdőruci nélkül libben. Íme:

laci.blog.hu/2009/01/12/vissza_a_termeszetbe

felucca 2010.02.18. 09:34:39

Szerintem a szaunaprobléma megoldható lenne úgy, ha minden családi ház (társasház esetén társasház) rendelkezne egy szaunával, amit az építési hatóság számon kér, ugyanúgy, mint a legalább egy négyzetméter alapterületű WC-t. Nem olyan nagy ügy, egy fél plazmatévé árából már lehet venni egy igazi finn szaunakályhát (a fafűtéseset ajánlom, mert annak van illata is), azt a 3 négyzetmétert meg el lehet csípni a kurva nagy és kényelmes garázsból, anélkül, hogy észre lehetne venni. Figyelem: a szaunához előtér is kell, mert a szaunázás a szaunázásból és a hideg fürdő utáni üldögélésből/fekvésből áll, ahogy ezt a mindenféle fitnessközpontokban általában elfelejtik. Ezzel az otthoni szaunával mindenkihez szépen eljutna a szaunakultúra, mint ahogy az is lassan eljutott, hogy mi férfiak nem hugyozunk állva a WC-be, mert köröskörül minden csupa húgy lesz. Szóval, ki akar követni ebben az igazán egészséges törekvésben?

Gaaaabor 2010.02.18. 11:05:05

Nem olvastam végig a posztokat, de én is tapasztaltam egy hajmeresztőt:
A törülköző alatt levett fürdőgatyeszból a vizet a kövekre csavarni. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

efhábé 2010.02.18. 13:15:35

@Elemer: A papucs nagyon gáz, mert azt ragasztják, ragasztóval. Ellenben a papucsot nem erre a hőmérséklet-tartományra méretezték, úgyhogy a ragasztó szépen párologni kezd a szaunában.
Az úszógatya csak kicsit gáz, azzal csak magadat mérgezed, mást nem.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2010.02.18. 13:23:34

www.szaunaterapia.com/cikkek3.php ezt nem innen szedtétek? napokkal korábban leltem .. most meg itt látom viszont!

efhábé 2010.02.18. 13:24:25

@0123evian: Szó sincs aberrációról. Arról van szó, hogy a fürdőruha műanyag. Gyakorlatilag bedunsztolja magát az ember, ahelyett, hogy hagyná a bőrét szabadon izzadni.
A meztelen bőrről az izzadtság le tud csorogni az alattad lévő törölközőre vagy szaunalepedőre, a fürdőruha viszont nem hagyja lecsurogni, egyrészt rossz a bőrnek, másrészt meg tönkremegy a fürdőruha, mert nem ilyen hőmérsékletre lett kitalálva. Ha megnézed, az átlag fürdőruhát max. 40 fokon lehet mosni. Szerinted mit szól a 80-90 fokhoz a műanyag? Bezonyám, nekem meg be kell lélegeznem a finom kis polimerek gőzét.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2010.02.18. 13:27:07

Szaunasuttyók és egészségmániások - 9 típus a szaunában

Azt hiszem, te is magadra ismerhetsz, ha szoktál szaunázni! A legtipikusabb fazonok bizony így viselkednek a szaunában. Lehet, hogy te is egy vagy közülük? Görbe tükör, kritika, vagy dicséret? Döntsd el magad!

Szaunázni megyek. ez mindenkinek mást jelent. Kilenc típus, kilenc módja a szaunázásnak, kilenc vicces alak, akik magukban, vagy együtt élvezik ezt a skandináv wellness kultúrát. Görbe tükör a szaunázás barátainak.
www.szaunaterapia.com/cikkek3.php
Erre az írásra gondoltam - az előző link valamiért nekem nem nyílt meg rendesen.

Dr. Jula Watson 2010.02.19. 12:25:25

Ha van merülőmedence is, egy kis zuhanyzás nem árt azért az elött sem. Gondolj csak bele, ha aznap nem te vagy az első csobbanó, akkor bizony már az előző 10-20-100 ember izzadságában lubickolsz. Ugye hogy nem annyira kellemes? :)

rasszista szalonna 2010.02.19. 21:56:03

1x Hannoverben egy fitnesz klub szaunájának ajtajában majd seggre ültem, mikor kiderült, hogy no fürdőruha, csak törölköző. de nem volt rossz.

Selli69 2010.02.21. 11:00:02

Szerintem épeszű embernek eszébe nem jut műszálas fürdőruhában (pláne egyberészesben) rohadni a szaunában.
Engem Németországban vonszoltak el először szaunázni és közöltem a barátnőmmel, hogy NEM, ÉN IDE NEM MEGYEK BE MEZTELENÜL! Aztán de. Kicsit vörös volt a fejem, de a meleg miatt nem volt ciki.
A németekről sok rossz mondható (olykor elég darabosak), de én nem éreztem hülyén magam az első 5 perc után.
Ezután jártunk rendszeresen, koedukált napon. (Egy héten egyszer volt női nap, na, akkor mentek a törökök, betakarózva és nem lehetett megmaradni mellettük, egyfolytában lafatyoltak, punci persze szigorúan letakarva).
Hazajőve itthon is elmentem. Szauna ugyanaz, csak kisebb, információs tábla (hogyan használd) ugyanaz, medence, zuhany, ahogy kell. Baromira nem értettem, miért bámulnak. Azt se, miért dunsztolódik mindenki dresszben. Csak két nap után esett le, lassú vagyok, na. Azóta oda nem megyek.
Errefelé egyébként még sosem szóltak senkire, hogy vegyemále a cuccot. Errefelé csak textilben lehet.
Úgyhogy szaunázni nem járok már.

SECI 2010.02.21. 20:26:29

Talan meg senki sem emlitette, hogy a finn szauna ajtaja ugy van kialakitva, hogy az aljan van egy 10 cm-es legres, ott szabadon aramlik a levego es szellozik a kucko.
Masreszt a finnek igencsak sokat dumalnak a szaunaban, sot a munkahelyen szora is alig birhato finn ott (egy-ket olut hatasara) meg az eletet is elmeseli neked.
Es egy nem-koedukalt finn szaunaban teljesen termeszetes, hogy mindenki mesztelenul van, sot a fenek ala tett torolkozo sem feltetlen divat.
Persze ehhez hozzatartozik az is, hogy finn uszodaban TE leszel az egyetlen ember, akin papucs van, az elso alkalommal, aztan otthon hagyod, mert nem akarsz kilogni a sorbol.

gande 2010.02.25. 12:33:23

én már régóta keresek MO-on egy szaunát, ahol nem vizes a pad, ahol nem óbégtva beszélnek az emberek, ahova nem kell és nem szabad műszálas öltözékben ülni, ahol kötelezővé teszik, hogy mindenki tegyen maga alá fürdőlepedőt (és nem vizes vászonlepedőt), ahol felügyelik azt az alapszabályt, miszerint "ne kerüljön izzadság a fára", ahol nem néznek rám hülyen, ha nincs rajtam fürdőruha.....

ha vki ismer ilyet, akkor megköszönöm a tippet.

harcsabajuszos 2010.02.26. 11:33:18

@Kankalin Mátyás: Aki nem szereti a meztelen szaunát, ne utazzon sokat Nyugatra :-)
Én még nem láttam olyan osztrák vagy német szaunát, ahol nem meztelenül lettek volna a vendégek, pedig megfordultam már jónéhány helyen.
Török szaunába nem járok.

Loick 2013.09.17. 17:21:05

@harcsabajuszos: 3,5 év telt el ezen bejegyzés óta, mennyit változott a szaunakultúra idehaza azota ? Közelítünk a nyugathoz vajon ? ...
süti beállítások módosítása